POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

DFB-skandalen: Det tyska rättspatoset är på väg att spricka

Twitter: @atnilsson

”Sommardrömmen 2006” benämner man VM 2006 i Tyskland. Det var ett hemma-VM som satte fotbollsnationen Tyskland på kartan igen. Det var första gången som människor på allvar kunde visa sig tyska utan att se tillbaka på sin bakgrund med skam. Nu kan ”sommardrömmen 2006” bli ”mardrömmen 2006”.

De graverande uppgifterna som Der Spiegel igår släppte om att Tyskland ska ha köpt till sig VM-arrangemanget skakar en hel nation. Varenda tysk tidning med dignitet rapporterar om det. Varenda politisk krönikör skriver om det. Det handlar om mer än bara fotboll, det handlar om ett tyskt rättspatos som är på väg att spricka.

Redan innan uppgifterna kom ut var DFB, det tyska fotbollsförbundet, ute med ett pressmeddelande som förnekade uppgifterna. Det hade kommit förbundet till känna efter interna undersökningar att en betalning på 6,7 mijoner euro som skulle gå till FIFA:s kulturprogram möjligtvis inte hade använts för sitt riktiga ändamål.

Några timmar senare gick Der Spiegel ut med uppgifterna om att just 6,7 miljoner euro, kopplade till den dåvarande Adidaschefen Robert-Louis Dreyfus (bortgången 2008), hade använts för att muta fyra asiatiska representanter till att rösta på Tyskland istället för på huvudfavoriten Sydafrika.

Dreyfus, vars fotbollsaffärer under sin tid i Marseille var långt ifrån rena, ska senare ha krävt tillbaka pengarna. Därför ska tyskarna enligt tidningen Der Spiegel ha fört pengarna från Tyskland till ett FIFA-konto, varav FIFA i sin tur förde pengarna vidare till Dreyfus. Allt för att täcka spåren och undvika risken för att någon skulle hitta sambandet.

De två personer som främst står i fokus för anklagelserna är den före detta storspelaren Franz Beckenbauer och den nuvarande DFB-ordföranden Wolfgang Niersbach. För den sistnämnde är det ett hårt slag då han har nämnts som ett tänkbart alternativ skulle inte Michel Platini kandidera för posten som president i FIFA.

Senare på kvällen skickade DFB ut ytterligare ett pressmeddelande där man bryskt tillbakavisade de publicerade uppgifterna från Der Spiegel. ”DFB håller fast vid att varken DFB-presidenten [Niersbach] eller de andra medlemmarna i den dåvarande organisationkomitteen var involverade eller hade någon vetskap.”

För Tyskland, fotbollsförbundet och den tyska fotbollen är det ett slag i ansiktet. Många gånger har tyskarna propagerat för öppenhet och ärlighet. Inte minst Wolfgang Niersbach som flera gånger har varit ute och krävt Sepp Blatters avgång, samt krävt att FIFA ska arbeta hårdare gentemot korruptionen i organisationen.

Det är inte heller mindre problematiskt för Niersbach att han sitter som nuvarande DFB-president. I sin roll har han det yttersta ansvaret för att genomföra en utredning, en utredning som antingen kan fria eller fälla honom själv. Hörde jag jäv, någon?

Under åren har tyskarna blivit framställda och själva tagit sig an rollen som det ”vita fåret” bland en skock svarta. Domderande, krävande och med en stor gnutta rättvisepatos har tyskarna propagerat för mer transparens inom fotbollen. Det har varit av yttersta vikt för att distansera sig från sitt eget förflutna.

Nu tycks sanningen dock ha hunnit ikapp tyskarna själva. Tanken på att man själva ska ha mutat till sig ett VM går som en iskall kår genom den tyska fotbollssjälen och många kräver svar – såväl framstående politiker och fotbollspersonligheter som gemene man i Tyskland. Än så länge har ingen klivit fram och tagit ansvaret.

Den tyska fotbollens rättspatos står på spel och en dömande dom kommer att få betydande konsekvenser. Inte bara för fotbollen i landet, utan för samhället i sin helhet. Minnena förs snabbt tillbaka till en tid då korruptionen styrde i maktens korridorer, något ingen tysk vill återuppleva igen.

Det enda DFB och de utpekade människorna kan göra nu är att vara transparenta. Tillåt en objektiv utredning, var ärliga, öppna böckerna och ta ansvar. Med tanke på det hårda tillbakavisandet av anklagelserna tordes det inte finna något att gömma. Därför borde transparens inte vara särskilt mycket att begära. Det är det enda som kan rädda det rättspatos som tyskarna har byggt upp.

Publicerad 2015-10-17 kl 08:18

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto