POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

The curious case of Borussia Mönchengladbach

Twitter: @atnilsson

Fem omgångar in var Mönchengladbach tabelljumbo. Tränaren Lucien Favre lämnade och Champions League-deltagaren var på den absoluta botten, ovetandes om att räddningen fanns nära till hands.

Fyra omgångar senare har Mönchengadbach radat upp fyra raka segrar i Bundesliga. Igår körde man över Frankfurt med 5-1 – på bortaplan. En annan tränare men fortfarande samma lag som Lucien Favre inte hade lyckats få att prestera i inledningen på säsongen. En makalös förändring på kort tid som få hade förutspått när André Schubert tillträdde som interimtränare.

Schuberts bakgrund vittnar om en habil tränare, men långt ifrån någon räddare. Han förde upp Paderborn från 3. Liga till 2. Bundesliga. Han ersatte legenden Holger ”Stani” Stanislawski i St. Paul och förde dem till en hedersam fjärdeplats i 2. Bundesliga året efter att de åkt ut Bundesliga. Habilt som sagt, men inget som sticker ut det minsta.

Just därför var förväntningarna inte särskilt höga när han presenterades som Mönchengladbachs kortsiktiga lösning när man sökte efter ett nytt namn för framtiden. En klassisk ”Fussball-Fachman” som man säger i Tyskland, men ingen som gör att fansen hoppar jämfota av glädje.

Efter fyra raka segrar i Bundesliga har André Schubert gjort sig själv historisk. Han är den förste tränaren i Mönchengladbachs historia att lyckas med den bedriften. Lucien Favre lyckades inte med det. Inte heller Jupp Heynckes. Inte ens tränarlegendaren Hennes Weisweiler kan stoltsera med sådana siffror.

Det har väckt frågor om framtiden. För varför ska klubben inte fortsätta med en tränare som gör sådana resultat? Lagkaptenen Granit Xhaka frågade retoriskt varför man skulle byta ut en tränare som bara levererar segrar och självklart ligger det något i det.

Samtidigt vet klubben och sportchefen Max Eberl att klubben har ett gyllene läge. De senaste årens framgångar har satt Mönchengladbach i en position där de har en sådan status att de kan locka till sig några riktigt intressanta alternativ. Varför skulle man inte utnyttja det efter år av harvande i den tyska fotbollens periferi?

Dessutom gör Schubert själva inga som helst anspråk på rollen. Åtminstone inte utåt. Han ser sig själv som en tillfällig lösning, oavsett hur länge den varar. Det ger Eberl tid att hitta en lämplig kandidat. Varje seger köper Eberl mer tid att hitta rätt kandidat, men varje seger gör också det svårare att ersätta Schubert.

En motsägelsefull situation som sätter i Mönchengladbach i en lyxposition såväl som en prekär sådan. Det kan bli väldigt fel. Det kan också bli väldigt rätt. Men klart är att kraven på en tänkbar ny tränare kommer att vara höga. För varje som vecka höjs kraven och fansen växer sig närmare Schubert.

Situationen är precis lika skev som Mönchengladbachs säsong i sin helhet. Man vet inte riktigt var man har dem. Men just nu är de ett av Bundesligas stora utropstecken. De negativa rubrikerna är utbytta mot positiva. Och det är ju alltid något.

Publicerad 2015-10-18 kl 08:56

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto