Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

En presskonferens som lämnade många frågor obesvarade

Twitter: @atnilsson

ANNONS

En trött, okammad Wolfgang Niersbach kom till den snabbt hopsammankallade presskonferensen hos det tyska fotbollsförbundet i lokalerna i Frankfurt. Hans härjade blick vandrade över lokalen med journalister när han ensam satte han sig längst fram på podiet.

Efter att ha legat lågt sedan Der Spiegels avslöjande om att Tyskland ska ha köpt fotbolls-VM 2006 så var det så dags för den nuvarande förbundsordföranden att berätta. Niersbach var en av medlemmarna i den tyska organisationskommittén kring VM 2006 och därmed en av de viktigaste personerna bakom att Tyskland fick VM.

Förbundsordföranden inledde med att berätta att det inte funnits någon ”svart kassa” för att muta människor. Det hade inte köpts några röster överhuvudtaget. Samma bild hade kommit ut i tidningen Bild för några dagar sedan. Tabloiden som har nära kontakter med Niersbach och Beckenbauer har varit stora försvarare av de två ”pamparna” medialt. Den mediala uppvaktningen har givit upphov till två mediala läger som antingen står på Niersbach/Beckenbauers sida och en som förhåller sig mer kritisk mot deras agerande (majoriteten).

ANNONS

De 6,7 miljoner euro som det har varit tal om ska ha betalats av Adidaschefen Robert-Louis Dreyfuss vilket var något som bekräftades av Niersbach. Ordföranden berättade att Franz Beckenbauer själv ska ha kommit överens om summan i ett samtal mellan fyra ögon med Sepp Blatter, trots att Beckenbauer aldrig hade något egentligt mandat att agera på egen hand utan organisationskommittén.

”Der Kaiser” ska själv ha varit villig att låna ut summan ur sin egen förmögenhet, men ska ha avråtts det och därför ska Dreyfuss ha ställt pengar till förfogande. Pengarna behövdes för att säkra ett bidrag på 170 miljoner euro från FIFA för organisationskostnader. 2005 ska dessa pengar ha betalts tillbaka genom omvägar via FIFA till Dreyfuss, enligt förbundets egna eftersökningar. Och när en journalist frågade huruvida Beckenbauer visste om vad pengarna användes till svarade Niersbach kort: ”kan så vara”.

ANNONS

Niersbach berättade bara det han själv visste om, enligt honom själv. Många av de frågor som ställdes från de hungriga tyska journalister lämnades obesvarade. DFB-ordföranden kunde helt enkelt inte svara på frågorna. Antingen hade han inte vetskapen, eller så ville han inte skapa mer oreda just nu. Niersbach gav ett osäkert intryck. Ett intryck av en trött man som försöker rädda det sista av sitt anlete.

Redan i juni ska ha Niersbach ha blivit informerad om detta men ska inte ha meddelat det vidare till sina närmsta medarbetare på fotbollsförbundet och lämnat dem i ovetandes när Der Spiegel gick ut med uppgifterna. ”Det var mitt fel […] det tar jag på mig”, sa Niersbach kring men det verkade ändå underligt att han undanhållit informationen.

I slutändan var det dock fler nya frågor som lämnade obesvarades än gamla frågor som besvarades. Varför behövde det tyska fotbollsförbundet betala 6,7 miljoner euro för att bli försäkrade över att få in en summa på 170 miljoner euro? Och hur kommer det sig att detta var något som Franz Beckenbauer och Sepp Blatter kom överens om mellan fyra ögon och utan de övriga i den tyska organisationskommittén?

ANNONS

Ännu mer undrade är jag över hur det kommer sig att Robert-Louis Dreyfuss i slutändan bidragit med pengarna. Att Beckenbauer avböjde framstår som helt rimligt, men hur kommer det sig att organisationskommittén inte omedelbart kontaktade ett låneinstitut för den kredit som behövdes utan istället valde att gå till en privatperson?

Presskonferensen stängde några dörrar, men öppnade flera. Framför allt har Beckenbauers roll klivit fram som den som är mest undrande. Det är dags för Der Kaiser att kliva fram och berätta vad han vet – och det sanningsenligt. Historien är långt ifrån över och det finns fortfarande många frågetecken att röja. Fortsättning följer…

Publicerad 2015-10-23 kl 09:26

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto