POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Kan några konkurrera med Bayern?

Twitter: @atnilsson

”Spek-ta-ku-lärt”. Det sa Xabi Alonso efter att Bayern vunnit med 3-1 mot Wolfsburg och tagit sig vidare i DFB-Pokal. Matchen mellan Tysklands två bästa lag förra säsongen blev en uppvisning av bortalaget Bayern som tysk fotboll tidigare knappt skådat. Enkelt, lekfullt och avslappnat avfärdade Bayern sina motståndare och många lyfte frågan om Bayern någonsin spelat så bra fotboll tidigare.

Vinsten var inte bara ett tecken på hur starka Bayern har varit under hösten och hur starka de fortsätter att vara. Det var också ett tecken på att konkurrenterna inte har något att sätta emot dominanterna från München. ”Jag trodde inte skillnaden var stor”, sa Wolfsburgs sportchef Klaus Allofs förvånande efter matchen. Bekymrad över att Wolfsburg inget lyckats minska avståndet mellan klubbarna som man gjorde under förra säsongen.

Och frågan man ställer sig är: vilka ska kunna konkurrera med Bayern?

Ligatvåan Dortmund har i den nye tränaren Thomas Tuchel hittat ny energi och sänkt avståndet till Bayern avsevärt sett till poängskörden i Bundesliga jämfört med förra säsongen. Samtidigt förlorade Dortmund i München med 5-1. Dortmund må se ut och vara de främsta utmanarna men är fortfarande långt ifrån att vara en klubb som kan putta ned Bayern från tronen.

Bakom Dortmund finns deras rivaler Schalke i Bundesliga och är ett av topplagen som ännu inte har mött Bayern i ligan. Schalke har under den nye tränaren André Breitenreiter precis som Dortmund fått upp kvaliteten och ser bättre ut än på länge. Samtidigt är de alldeles för ojämna för att kunna konkurrera med Bayern och oroligheterna utanför planen som alltid finns där gör att man sällan hittar lugn och ro.

Förra årets tabelltvåa och DFB-Pokalvinnare Wolfsburg har mött Bayern två gånger under hösten och förlorat båda matcherna (1-5; 1-3). Försäljningarna av Ivan Perisic och Kevin De Bruyne har visserligen ersatts med två fullgoda ersättare i Max Kruse och Julian Draxler men Wolfsburg är fortfarande en skugga av fjolårets jag. Dessutom är det fortfarande osäkert i vilken magnitud Volkswagenkrisen kommer att påverka klubben på lång sikt.

Bayer 04 Leverkusen har försökt att etablera sig i toppen av Bundesliga och har framgångsrikt gjort under de senaste åren. Hösten har dock varit blandad och det blev förlust mot Bayern på Allianz Arena (0-3). Leverkusen fullföljer dock en tydlig idé om var man vill nå som klubb och i tränaren Roger Schmidt och sportchefen Rudi Völler har man två nyckelfigurer av kvalitet. Det är dock långt kvar till man ens rankas som huvudutmanare till Bayern.

På 70-talet var Borussia Mönchengladbach den stora utmanaren och nu försöker klubben att återetablera sig som ett topplag i Tyskland. I år spelar man i Champions League och med den nye tränaren André Schubert har man visserligen fått ordning på resultaten (6 segrar på 8 matcher), men Mönchengladbach är fortfarande lillebror i sammanhanget även om man likt Leverkusen jobbar med en tydlig idé på ett framgångsrikt sätt.

Frågan är om det blir ekonomiskt starka RB Leipzig som i slutändan kommer att ta upp kampen med Bayern. Leipzig har visserligen ingen enkel resa i 2. Bundesliga och förlorade överraskande i veckans DFB-Pokal mot Unterhaching (0-3) med ett b-betonat lag. Förutsättningarna finns däremot i Leipzig och eftersom att man har starka ekonomiska muskler och många erfarna fotbollspersoner på viktiga positioner så borde de på sikt bli tämligen ledande inom den tyska fotbollen. Det kan dock ta lång tid och det är en evighet innan man är nära Bayern sett till dagens läge.

Bayern har skaffat sig ett försprång som ingen annan klubb i Tyskland just nu rår på. På ett effektivt och intelligent sätt har klubben skaffat sig ekonomiska förutsättningarna för att utöka avståndet. Utan intelligenta människor bakom rodret hade det aldrig varit möjligt och det är ingen tillfällighet att de flesta konkurrenterna oftast hyllar Bayerns förmåga att hantera sina fördelar på rätt sätt.

De inledande tio raka segrarna i Bundesliga är ett rekord och det är troligt att man utökar det redan imorgon när man besöker formsvaga Frankfurt imorgon. Just nu finns det få lag som rår på Bayern och frågan många ställer sig är om det någonsin har funnits en sådan överlägsen klubb i Tyskland. I tidningen Die Welt skrev en krönikör om att han hoppades på att Guardiola inte skulle förlänga så att Bundesliga kunde bli något jämnare.

Bayerns position som ledande har inte kommit av tillfälligheter och tur. Det har kommit av hårt, framgångsrikt arbete under flera decennier. Bayern har gjort färre misstag än de flesta klubbarna i Tyskland. En kan omöjligt förvänta sig att andra klubbar kan täppa till det avståndet under en kort period. Just nu kan ingen rubba Bayern, men det betyder inte att det alltid kommer vara så även om det kan verka så just nu.

Bundesliga är för mig fortfarande en högst levande liga trots Bayerns dominans. Många frågar mig hur jag kan följa en liga som är “klar på förhand”. Det är enkelt. För att det finns så många andra lager. Det svårt att inte charmeras av vad som sker i Darmstadt. Eller att följa Hamburgs frenetiska kamp mot sig själva och hoppet om en ljusare framtid. Bayern må vara störst och bäst – där bakom finns det fortfarande så många historier som gör den tyska fotbollen levande och det är därför följer jag den. Det är inte toppstriden som gör en liga till vad den är. Det är hela paketet. Och Bundesliga har för mig hela paketet.

Publicerad 2015-10-29 kl 13:07

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto