POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Fler anledningar till att stanna än att lämna Bayern för Guardiola

Twitter: @atnilsson

Min kollega Frederic Pavlidis tog in sin ypperliga blogg idag upp att spanska Sport rapporterar om att Guardiola är nära att skriva på en förlängning på två år med Bayern München. Det har under hela året rapporterats om Peps framtid. Ska han gå? Ska han stanna? Sports uppgifter är de första som innehåller en konkret kontraktslängd och det är därför det blir extra intressant. Och det finns en hel del som talar för att Guardiola skulle stanna.

Precis som Casanovas skriver i sin text har Guardiola och hans familj kommit att trivas i München. Han har anpassat sig till det tyska livet och många av hans bekanta har vittnat om att familjen Guardiola har gillat livet i landet. Framför allt beror det på att tyskarna inte har forcerat sig på familjen. De förföljs inte av ivriga kameror utan kan leva ett förhållandevis normalt liv i den sydtyska staden.

En person som har varit extra viktig för Guardiola är Matthias Sammer. Många har höjt kritiska röster kring Sammer och vad han faktiskt gör i sin roll som sportchef. Sammer har tagit rollen som den kritiska ledaren utåt. Det är inte Guardiola, utan Sammer, som har försvarat och skickat giftiga pilar mot media när de har förhållit sig kritiska gentemot Bayern. Senast i veckan var Sammer ute och kritiserade det tyska fotbollsförbundet för att man lagt deras match på fredagskvällen. Guardiola har inte behövt göra det och det har givit honom arbetsro som han själv vittnat om att han inte hade i slutet av sin tid i Barcelona.

De två åren har varit framgångsrika för Guardiola men han har ännu inte nått vägs ände. Fortfarande syns det hur laget utvecklats, såväl spelarna individuellt men även det taktiska i laget. Guardiola själv har utvecklats om tränare och i Bayern har han förutsättningarna för att bygga vidare på sina framgångar. Frågan är om det finns någon annan klubb i Europa som har bättre förutsättningar än vad Bayern har just nu. Redan har han en av världens bästa trupper och det finns ekonomi nog för att kunna många av de främsta spelarna ute på marknaden till klubben.

Det har också varit tydligt att spelarna har velat behålla honom. Under sommaren gick flera spelare ut och önskade att han skulle bli kvar. I veckan skruvade man upp temperaturen ytterligare när Philipp Lahm, den spelare som Guardiola kanske bäst personifierar sig med, gick ut och tydligt sa att inte bara Lahm själv, utan laget ville ha honom kvar. Det smeker Guardiolas ego i rätt riktning och betyder mycket för honom – även om han vill inte visa det utåt – då det stundtals framstått som om det varit en rätt komplicerad relation mellan tränaren och vissa spelare.

Sättet som Bayern har hanterat ryktena på har också givit Guardiola ytterligare förtroende för de ansvariga. Bayern har inte pressat spanjoren på något sätt, har hela tiden påpekat att svar kommer inom sinom tid och det tystade medierna som krävde svar. Bayern kvävde den diskussionen på ett effektivt sätt och förde bort ljuset från det ämnet på ett övertygande sätt. Inte heller har situationen med tid försämrats av att många av de intressanta uppgifterna i Premier League just nu är tillsatta av tränare som inte ser ut att lämna till sommaren. En förlängning på två år är ingen evighet och skulle inte utesluta en framtid i Premier League.

Samtidigt är det just lockelsen av Premier League som kan få Guardiola att lämna klubben. Det är ingen hemlighet att det är hans nästa steg i karriären. Det handlar inte om att återvända till Spanien, ta något landslag utan det handlar enskilt om att få träna i Premier League. Många klubbar där skulle med glädje göra plats för Guardiola på tränarbänken om han skulle uttrycka en tydlig önskan om att vilja ha ett jobb där inom en sommar eller två.

Efter sin period i Barcelona var Guardiola fysiskt och psykiskt slutkörd och tog ett sabbatsår för att generera kraft innan han tog sig an uppgiften i Bayern. Det är inte omöjligt att han går i liknande tankar gällande sitt avsked från Bayern. Ett nytt kontrakt i Tyskland skulle betyda att drömmen om Premier League skulle komma längre bort. Ett sabbatsår skulle betyda att den fortfarande är högst levande och likt Klopp behöver han inte fullfölja det om han känner sig redo och rätt uppgift dyker upp.

En annan anledning som skulle kunna vara avgörande för Guardiola är de tyska medierna som gång på gång har gått honom på nerverna. Även om han har anpassat sig till tyska levernet har han inte anpassat sig till de tyska journalisterna. Ofta känner han sig missförstådd, som en utomjording bland en hop människor som inte förstår vad han tänker och tycker. Dessutom har medierna ofta velat prata om sådant utanför fotbollen snarare än det som sker på planen, vilket Guardiola aldrig har förstått sig på.

I slutändan ser jag flera anledningar till varför Guardiola skulle stanna än varför han inte skulle göra det. Guardiola och hans familj trivs i Tyskland. Tränaren känner sig uppskattad av klubben. Han har full fokus på det sportsliga och behöver inte ta de stora striderna utåt. De ekonomiska förutsättningarna finns där för en framgångsrik framtid. Ja, lockelsen till Premier League kommer alltid vara stor och energin kan ha tagit slut – men förutsatt att energin finns där känns en fortsättning i Bayern rimligare än ett slut.

Publicerad 2015-10-30 kl 15:43

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto