POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Wendt imponerar i Bundesligas formstarkaste lag

Twitter: @atnilsson

Hertha Berlin hade inför gårdagens hemmamatch mot Borussia Mönchengladbach ännu inte förlorat på Olympiastadion i Berlin. Och Hertha hade inte släppt in fler än två mål under hela hösten på hemmaplan. Mot Mönchengladbach ledda av Oscar Wendt blev det storförlust med 1-4. Bortalaget Mönchengladbach har stått för en fantastisk scenförändring sedan André Schubert klivit in som tränare.

Borussia Mönchengladbach har inom loppet av några veckor gått från att vara Bundesligas krislag nummer ett till att vara det formstarkaste laget i ligan. Segern mot Hertha Berlin igår var den sjätte i följd och med det tangerade tränaren André Schubert ett rekord från mitten av 80-talet. Schubert har inlett sin tränarkarriär i Mönchengladbach med sex raka segrar och skulle vid seger i nästa omgång stå som ensam rekordhållare med sju stycken.

På förhand var Hertha Berlin långt ifrån en lika enkel uppgift som det i efterhand skulle verka. Huvudstadslaget har under Pal Dardai stått för sin bästa höst i Bundesliga sedan 2008 och har imponerat på hemmaplan. Men Oscar Wendt och Borussia Mönchengladbach ville annorlunda. Den svenske ytterbacken som är given i Schuberts lagbygge forcerade in ledningsmålet i den 26:e minuten och efter det rämnade Herthas försvar. Wendt stod för en strålande insats på vänsterbacksplatsen och ännu en gång måste frågan lyftas: varför är han inte given i ett svenskt landslag? Eller för den delen knappt uttagen?

Två minuter efter Wendts ledningsmål klev brassen Raffael fram och satte 2-0. Till skillnad från sin bror i motståndartröjan, Ronny (som blev fast på bänken), var Raffael en dominerande kraft igår. Brassen är en spelare som under inledningen av säsongen hade stora problem och som var en skugga av sitt forna jag (han ryktades så sent som i somras till Bayern München). Under de senaste veckorna har Raffael dock vaknat till liv och är återigen en nyckelspelare i Mönchengladbach.

Schweizaren Granit Xhaka utökade till 3-0 på straff, innan Herthas Baumjohann klev fram och reducerade på straff. På övertid fastställde norrmannen Nordtveit slutresultatet till 4-1 och Mönchengladbachs form fortsätter i uppåtstigande riktning. Från att ha legat sist när Schubert klev in i som tränare ligger Mönchengladbach nu femma i tabellen. De är kring de platser som många inför säsongen förväntade sig att klubben skulle befinna sig omkring.

Den nye tränaren har väckt spelarna till liv. Borussia Mönchengladbach är aggressivare, stöter högre upp i banan och vinner fler närkamper än tidigare. Man faller inte lika långt ned som under Favre, utan väljer att sätta press högre upp i banan med hela laget och lämnar därför mindre luckor mellan lagdelarna. Inget av de insläppta målen under de sex senaste matcherna har varit spelmål, något som bekräftar bilden av ett förstärkt Mönchengladbachförsvar.

De tidigare bekymren med att ersätta Christoph Kramer och Max Kruse är som bortblåsta. Den unge talangen Mahmoud Dahoud har fått chansen och imponerat stort på det centrala mittfältet, vilket har minskat avsaknaden av Kramer. Lars Stindl har hittat samarbetet Raffael vilket har gjort att anfallsspelet kommit igång igen. Efter att ha gjort två mål på de inledande fem omgångarna är Gladbach nu uppe i 21 mål på de senaste sex matcherna.

Mönchengladbachs kommande fyra matcher spelas alla på hemmaplan. Två i Champions League (Juventus, Sevilla) och två i Bundesliga (Hannover, Ingolstadt). Den uppåtgående trenden gör att förhoppningen om en tredjeplats i Champions League i högsta grad lever. Och varken Hannover eller Ingolstadt är lag som är omöjliga att slå, speciellt inte på hemmaplan. Därför kan Bundesligaformen nog hålla i sig ett tag till. Och med lite tur får man spela i Europa League till våren. Något ingen hade kunnat tro efter den inledande fadäsen mot Sevilla.

  • Dynamo Dresden spelade igår mot Magdeburg och bjöd på ett fantastisk tifo i form av en stor flagga längs med arenan (alla sektioner utan gästande supportrar om jag förstod det rätt). I över två år har man jobbat med projektet som kostat över 200 000 kronor. Inofficiella uppgifter gör gällande att det är den största koreografin som visats upp på en europeisk fotbollsarena. Oavsett om det är sant eller inte var koreografin fantastisk.
  • ”Deras anfallare spelade högerback”, sa Guardiola efter matchen. Det blev ingen elfte raka seger för Bayern som fick se sig stoppade av Eintracht Frankfurt och deras tränare Armin Veh som ryktades vara på väg bort vid ett dåligt resultat. Den spanske tränaren var lagom imponerad men Bayern har fortfarande ett rejält grepp om ligatiteln.
  • För det är fortfarande fem poäng ner till Borussia Dortmund som besegrade Werder Bremen på ett imponerande sätt med 3-1. Marco Reus var tillbaka i högglans och levererade två mål. Dortmund befäster sin positions som ligatvåa och det blir spännande att se hur deras utveckling kommer att se ut under säsongen. För de är långt ifrån vägs ände ännu.
  • Helgens mest bedrövliga domslut tilldelas Manuel Gräfe i matchen mellan Wolfsburg och Leverkusen som slutade 2-1 till vargarna. Wolfsburgs första mål av Nicklas Bendtner blev dock felaktigt godkänd då framspelande Vierinha stod flera meter offisde när han fick bollen. Och i mina fördomsfulla tankar om linjedomare…ursäkta assisterande domare bekräftades.
Publicerad 2015-11-01 kl 10:34

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto