POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Hur den tyska fotbollen påverkas av det som skedde i Hannover

Twitter: @atnilsson

Redan inför matchen mellan Tyskland och Holland hade det tyska fotbollsförbundet haft sina tvivel på att genomföra matchen. Till slut bestämde man sig för att den skulle bli av med ett stort undertryck på att var för att terrorattentaten inte skulle få sin önskade effekt. I slutändan spelades dock inte matchen, något som kommer att påverka den tyska fotbollen både kort- och långsiktigt.

Syftet med matchen var inte främst att Jogi Löw skulle kunna matcha in spelare i sitt taktiska upplägg. Istället handlade det om att tydligt ta ställning mot det som hade skett i Paris. Det handlade om att visa sig oberörda. Att inte bli styrda av negativa krafter. Att visa samhörighet och solidaritet med sina franska kollegor. Ett fint tifo hade förberetts och allting var som klippt och skuret för ett tydligt statement.

Men fem kilometer från HDI-Arena i Hannover fick den tyska landslagsbussen vända i tisdags. Polisen hade fått tips som gjorde gällande att en explosion skulle ske på arenan i samband med matchen. Detta tvingade tyskarna till att ta det svåra beslutet att inte genomföra matchen. Senare skulle det visa sig att det inte funnits något sprängmedel på arenan, en bombattrapp ska dock ha hittats på ett tåg på centralstationen i Hannover.

Beslutet att inte genomföra matchen var det sista man ville ta. Inte bara för att det skulle betyda att yttre, mörka krafter skulle få det sista ordet. Men också för att beslutet skulle få svidande konsekvenser för säkerheten kring den inhemska fotbollen i Tyskland. Säkerhetsfrågan gick inom loppet av några minuter upp högst på listan över ämnen som den tyska fotbollen behöver adressera.

Den tyska fotbollen har varit skonad från några större incidenter till följd av bristande säkerhet på fotbollsarenorna. Nu är det något som man kommer att behöva lyfta fram främst på agendan. Hur ska säkerheten se ut? Är den nuvarande tillräcklig? Hur långt får och kan man egentligen gå? Det är många svåra och tuffa frågor som de ansvariga tillsammans med klubbarna kommer att behöva att svara på.

Vad man måste ha i åtanke är att i Tyskland är just integriteten något av en hjärtefråga och man ser klart allvarligare på intrång där än vad man gör i Sverige. Det är något som har växt fram efter det andra världskriget och det kalla kriget. Övervakning och storebrorsstämpel är något Tyskland absolut inte vill förknippas med och därför gör det säkerhetsfrågan ännu mer delikat.

Dessutom är säkerheten också en fråga som hanteras annorlunda beroende på i vilken delstat man befinner sig. Till exempel har Bremen blivit tvungna att betala polisnotor för extra insatser vid deras matcher, något man inte behövt göra på andra platser. Detta leder med andra också till en diskussion huruvida klubbarna kommer att behöva betala för det hela, eller om det är delstaterna som kommer att stå för notan.

Helgens alla matcher kommer att hanteras likt högriskmatcher. Pyroteknik undanbedes från såväl klubbar som politiker och fansgrupperingar, speciellt sådana som kan framföra obehag och oro i form av höga smällar. Flera klubbar har bett om att supportrarna tar sig tidigare till arenan då omfattande och intensiva personkontroller kommer att genomföras vilket kommer att öka tiden för insläpp.

Händelserna i Hannover har redan och kommer fortsatt att förändra den tyska fotbollen i grunden. Frågan är bara hur och i vilken omfattning. Helgens Bundesligamatcher kommer att genomföras (även om vissa höjde röster för att de inte skulle spelas) och det med ökad säkerhet. Den ökade säkerheten är något som de tyska fotbollsfansen kommer att få vänja sig vid, även om det tar emot för såväl politikerna som fansen och klubbarna.

Publicerad 2015-11-20 kl 09:49

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto