Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Leverkusen återvänder till platsen där "Vizekusen" etablerades

Twitter: @atnilsson

ANNONS

Ikväll återvänder Leverkusen till Unterhaching för att spela DFB-Pokal. En match som på pappret inte ser ut att vara mycket för världen. Men återkomsten till den lilla delen av München väcker mörka minnen hos Leverkusen om säsongen 1999/2000, säsongen då uttrycket ”Vizekuzen” (också ”Neverkusen”) myntades i Tyskland.

Den 20:e maj 2000 spelades den 34:e och sista omgången av Bundesliga. Inför omgången hade Leverkusen tre poängs försprång till tabelltvåan Bayern München. Med 4-1 i ryggen från hemmasegern mot Eintracht Frankfurt skulle nykomlingen Unterhaching bli det sista momentet innan ”Die Werkself” skulle få lyfta Bundesligaskölden för första gången i historien.

Unterhaching hade veckan innan förlorat mot Hamburg borta med klara 3-0 och tränaren Lorenz-Günther Köstner valde att göra fem förändringar gentemot den matchen. I laget fanns bland andra målvakten Gerhard Tremmel (idag Swansea) och på bänken fanns André Breitenreiter (idag tränare i Schalke). I övrigt bestod Unterhaching inte av några särskilt namnkunniga spelare som gått till historien.

ANNONS

I Leverkuen visade man dock upp en elva som vittnade om en stor kapacitet. De tyska landslagsmännen Jens Nowotny, Oliver Neuville, Bernd Schneider, Michael Ballack och Ulf Kirsten fanns på planen. Likaså de två brassarna Zé Roberto och Emerson. I försvaret återfanns Robert Kovac och på bänken satt en annan tysk landslagsman i Carsten Ramelow. Kanske är det den bästa startelva Leverkusen någonsin visat upp.

För att undvika att bli överkörda att de tekniskt överlägsna spelarna från Leverkusen valde Unterhachings tränare Köstner att sätta flera av sina spelare på att punktmarkera de offensiva spelarna i motståndarlaget. För Leverkusens sju offensiva spelare betydde det att man följdes hack i häl av en motståndare under varje sekund av matchen. Det var ett knep som lyckades för Unterhaching då Leverkusen hade svårt att ta sig ur pressen och få till ett ordentligt anfallsspel

ANNONS

Utöver de taktiska bekymren var Leverkusens elva tagna av stundens allvar vilket ledde till att det rasande tempot i sitt passningsspel som ”Die Werkself” vanligen visade upp var som bortblåst. Den intensitet och tekniska skicklighet som Leverkusen visat upp under säsongen fanns inte där denna dag i maj. Medvetet oroliga för att släppa in ett mål bakåt och förlora greppet om den enda poäng som behövdes för att säkra titeln saknade Leverkusen riktiga idéer om hur man skulle föra matchen utan att riskera något bakåt.

Och när en opressad Michael Ballack i den 20:e minuten styrde bollen i eget mål utbyttes Leverkusenspelarnas oro till skräck och lamhet som följd. Trots att det återstod mycket av matchen började en övervägande stress att infinna sig i laget vilket ledde till många felbeslut. Leverkusens tränare Christoph Daum fick se sina spelare försöka sig på egna räder framåt för att få till en kvittering utan att lyckas. Istället för att använda sig av kanterna blev Leverkusens spel centrerat vilket spelade det defensivt inriktade Unterhaching rätt i händerna.

ANNONS

Trots ivriga försök från Leverkusen, bland annat genom en frispark som Stefan Beinlich kom farligt nära en kvittering kunde bortalaget inte få hål på Tremmel i hemmamålet. Istället gled Unterhaching fram och satte 2-0 genom Markus Oberleitner på en kontring i den andra halvlekens 72:a minut då Leverkusen tryckt på för en kvittering. 2-0 blev också slutresultatet och Leverkusen fick se mästarskölden, som snabbt förts från arenan i Unterhaching till Olympiastadion i München, höjas av Bayern München som besegrat Bremen med 3-1 och med hjälp av målskillnad tog sig förbi Leverkusen.

Än idag är såren fortfarande blottade i Leverkusen. ”Vizekuzen” är numera ett välkänt begrepp som blev än mer etablerat under säsongen 2001/2002 då Leverkusen tog slutade tvåa i Champions League, DFB-Pokal och Bundesliga. Den senaste titeln för klubben kom 1993 i den tyska cupen, utöver det har man en UEFA Cup-titel från 1988 men i övrigt ekar mästerskapshyllan tom och de orden som Emerson yttrade efter matchen (“Bayer Leverkusen kommer aldrig att vinna något – aldrig, aldrig, aldrig”) har visat sig ligga som en mörk mantel över klubben.

ANNONS

Därför är kvällens möte av extra brisans för Leverkusen som någonstans ännu slickar såren. Unterhaching åkte året efter att man hindrat Leverkusen från Bundesligatiteln ur högstaserien och befinner sig numera i den tyska fjärdedivisionen. Det vore en stor överraskning om Unterhaching kunde hindra Leverkusen idag. Men historien från säsongen 1999/2000 lever kvar än idag, vilket kan ge extra energi när matchen sparkas igång vid 19.00.

Publicerad 2015-12-15 kl 15:07

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto