Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Schaaf ett bra val för ett krisande Hannover

Twitter: @atnilsson

ANNONS

Vinteruppehållet har i Tyskland mest handlat om tränare, mindre om spelare. Igår blev det klart att Thomas Schaaf tar över Hannover som befinner sig på 17:e (nedflyttningsplats) under vilan. För Schaaf blir det hans tredje uppdrag i Bundesliga efter att ha spenderat drygt 15 år i Bremen och en säsong i Frankfurt som han lämnade under våren. Ett intressant val som många på sätt visar på vad Hannover vill uppnå framöver.

Michael Frontzeck räddade Hannover kvar i våras från nedflyttning och fick fortsatt förtroende. Men det absoluta förtroendet från ledningen tycktes han aldrig åtnjuta och den kommande majoritetsägaren Martin Kind blandade uttalande om support med ultimatum om resultat. Till slut blev situationen ohållbar och Frontzeck avgick innan klubben hann sparka honom.

Frontzeck lyckades aldrig bygga vidare på den lilla boost man fick av att klara kontraktet. Framför allt förlusten av lagkaptenen Lars Stindl lyckades man aldrig ordna upp och Hannover har inte hittat någon balans under hösten. Frontzeck försökte att få ordning på det men avsaknaden av tydlighet och idé samt ett konstant stjälpande av sin auktoritet från ledningshåll bidrog till att resultaten på planen aldrig lyfte.

ANNONS

Men det är inte bara i Frontzecks fall som Hannover har gjort det svårt för sig själva. Sportchefen Dirk Dufner fick inför sommaren reda på att han efter sommarens transferfönster skulle få gå. En inte alltför enkel situation för en sportchef som skulle rekrytera spelare till klubben trots att han själv inte skulle bli kvar. Men Dufner gjorde sitt jobb, fick in ett par intressanta namn och lämnade med någon sorts heder i behåll. Även om hans nyförvärv inte har imponerat.

Dryga månaden efter att Dufner fick lämna klubben kom Martin Bader in som sportchef. Bader fick efter massvis av år lämna Nürnberg då han vid flera tillfällen ansetts vara något av en knähund till diverse ultrasgrupper kring klubben. Bader har den fackliga kompetensen för jobbet men hans sista säsonger i Nürnberg blev alltifrån lyckosamma och hans start i Hannover har inte bidragit till att återvinna förtroende och status – åtminstone inte ännu.

ANNONS

Och det är vad Thomas Schaaf kommer in i. En klubb med en förhållandevis färsk sportchef, en blivande majoritetsägare i Martin Kind som gärna uttrycker sina åsikter i media och ett lag som inte har nått tillräckligt hög nivå för att ta sig ur bottenstriden. Schaaf var självklart medveten om förutsättningarna när han tog jobbet och analyserande säkerligen allting väldigt grundligt, men något oväntat får det ändå ses som att en så pass profilerad tränare som Schaaf väljer att göra comeback i just Hannover.

För Schaaf är ett tränarnamn som har ett bra rykte i Tyskland. Hans tid i Bremen var framgångsrik där klubben under flera år var största utmanare till Bayern Münchens. Hans ettåriga sejour i Frankfurt var kort, men likväl klart godkänd men där Schaaf lämnade efter att han personligen känt att han saknat stödet från ledningshåll (vilket gör relationen till Martin Kind spännande på sikt).

ANNONS

Schaaf vill spela en offensiv fotboll. Det är ingen tränare som väljer att backa hemåt i första taget och Hannoversupportrarna kommer att få se en mer aggressiv fotboll under Schaaf än tidigare tränare. Hans auktoritet och pondus inger respekt i laget och han kommer säkerligen bara med hjälp av det kunna få ut några ytterligare procent av laget under sin inledning.

Men vad Hannovers värvning av Schaaf – vars kontrakt gäller i ett och ett halvt år – vittnar om är en långsiktig satsning. Schaaf är en tränare som vill bygga långsiktigt och är en tränare som har bevisat att han kan jobba under en längre tid i en klubb utan att utvecklingen stagnerar fort. Med Schaaf får klubben en tränare att jobba med och kring, man kan anpassa värvningar efter hur han vill jobba och efter några år av kortsiktiga tränarlösningar känns Schaaf som den första som faktiskt kan leda klubben under en längre tid. Och det är en positiv utveckling för ett Hannover som fått jobba kortsiktigt på sistone.

ANNONS
Publicerad 2015-12-29 kl 12:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto