Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

(++) Augsburgs vår var i underkant

Twitter: @atnilsson

ANNONS

FC Augsburg

Tränare: Markus Weinzierl

Tabellplacering: 12 av 18

Poäng: 19

Målskillnad: 21:26 (-5)

Mitt tips: 10 av 18

Betyg: ++ (Godkänt)

Augsburg har under hösten för första gången i klubbens historia fått spela ute i en europeisk turnering. Det har kostat. Visserligen var förväntningarna något uppblåsta efter fjolårets överraskande femteplats men de 19 poäng som klubben har skrapat ihop på höstens 17 omgångar är något i underkant. Våren lär bjuda på fler poäng och mer jubel i Augsburg, så som så många gånger tidigare.

Höstens tre plus

+ Europa League-avancemanget

Det historiska första europeiska cupspelet för Augsburg har genomförts denna höst. I en grupp med Athletic Bilbao, AZ Alkmaar och Partizan Belgrad lyckades Augsburg ta sig vidare trots avsaknad av europeisk erfarenhet. Det hela säkrades i den sista omgången efter en nervkittlande 3-1-seger mot Partizan och känslorna visste inga gränser. En heroisk insats där Raul Bobadillas vinnarvilja visade vägen.

ANNONS

+ Marwin Hitz

Av de schweiziska målvakterna i Bundesliga är Marwin Hitz den man pratar minst om. Wolfsburg Diego Benaglio, Dortmunds Roman Bürki och Mönchengladbachs Yann Sommer kommer alltid före men Hitz har under hösten spelat sig upp på listan. Skadefri och en viktig sista utpost för ett lag som verkligen har varit i behov av en stark målvakt.

+ Sista fem omgångarna

Det är svårt att tro att Augsburg ligger 12:a eftersom att klubben inför de sista fem omgångarna låg sist i tabellen. Men av 15 möjliga poäng tog Augsburg 13 i de sista fem matcherna efter seger mot bland annat Schalke och det enda poängtappet kom mot Wolfsburg. Augsburg lyfte sig mot slutet och det på ett imponerande och avgörande sätt för vårens förutsättningar.

Höstens tre minus

– Första tolv omgångarna

Augsburg avslutade Bundesliga med att ta 13 poäng på de sista 5 matcherna. Innan det hade Augsburg endast dragit in 6 poäng på 12 matcher och låg med det sist i tabellen bakom andra krisande lag som Hoffenheim och Stuttgart. Inledningen var bedrövlig och Augsburg tappade tidigt mark i tabellen, något som inte får repeteras under våren.

ANNONS

– Dubblerandet

Det går inte att komma ifrån att Augsburg har haft problem med att spela i Bundesliga, DFB-Pokal och Europa League. Klubben har dribblat med en liten trupp, gått runt på ett fåtal spelare som har spelat vecka in och vecka ut och det har varit tungt för resultaten och för skadebekymmer. Augsburg har rett ut situationen, men länge var läget kritiskt.

– Hemmaspelet

På nio hemmamatcher har Augsburg endast noterats för två segrar och det mot Schalke och Hannover. Augsburg har aldrig gjort sin hemmaplan till en ointaglig borg, men har under de senaste säsongerna haft ett positivt facit. Så har det inte sett under hösten och steg ett i fotboll är att vinna sina hemmamatcher. Det behöver Augsburg börja att göra.

Vad som inger hopp

+ Erfarenheten

Augsburg har under alla sina säsonger jobbat mot olika sorter av tryck. Det vanligaste har vanligt att klubben kämpat mot nedflyttning. Förra säsongen var det mot förhoppningarna om att nå en topplacering. Oavsett vilken typ av tryck Augsburg har haft mot sig har laget lyckats reda ut situationen. Detta för att klubben sällan följt med strömmarna av förhoppningar och besvikelser utan istället har riktat in sig pragmatiskt mot sina mål. Klubben dras inte med, varken uppåt eller nedåt, och det är en styrka som har byggts upp som de kommer att dra nytta av.

ANNONS

Vad som inger tvivel

– De fortsatta dubblerandet

Augsburg behöver inte vara oroliga för att dras ned i någon nedflyttningsstrid tror jag. Avståndet nedåt är tillräckligt stort och intrycket är att Augsburg går en bättre vår till mötes än den höst man visade upp. Vad som ger lite tvivel för att lyftet inte blir så pass stort som man har potential att uppnå är att man har två Europa League-matcher mot Liverpool att se fram emot. Augsburg har gått in med hundra procent fokus i sina Europa League-matcher, man har inte gett upp på förhand och det har tagit fokus från Bundesligaspelet. Några poäng kan förloras på grund av det.

Mitt tips: 10 av 18 (mittenplacering)

En sak är säker från våren: Augsburg har inte nått den nivå som jag hoppats på. Förväntningarna från min sida var höga även om jag var medveten om att dubblerandet med Europa League skulle kosta ett par poäng. 19 poäng är ingen dålig ranson, men nog hade jag förväntat mig över 20. Jag tror att Augsburg går en bättre vår till mötes och det skulle förvåna mig om man inte lyckas ta mellan 22-30 poäng och därmed nå över 40 poäng.

ANNONS
Publicerad 2016-01-14 kl 10:18

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto