Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

(++++) Ingolstadt levererar trots brister

Twitter: @atnilsson

ANNONS

FC Ingolstadt

Tränare: Ralph Hassenhüttl

Tabellplacering: 11 av 18

Poäng: 20

Målskillnad: 11:18 (-5)

Mitt tips: 16 av 18

Betyg: ++++ (Mycket väl godkänt)

Om Darmstadt imponerade som nykomling är det svårt att inte vara lika imponerad av Ingolstadt. Klubben från Audi-staden har med sin bristfälliga men tydliga fotboll tagit sina poäng och låg länge på den övre halvan av tabellen. Nu parkerar man i mittenskiktet och det helt rättvist. Ingolstadt har gjort en bra höst utifrån sina förutsättningar och kan vara mycket nöjda med historiens första Bundesligahöst för klubben.

Höstens tre plus

+ Roger

Jag ska ärligt säga att jag inte hade fantastisk koll på Ingolstadt när de kom upp. Nog för att man sett den ena eller den andra matchen, men det är skillnad på att följa ett lag sporadiskt och att se de vecka in och vecka ut. En av spelarna som har imponerat på mig är Roger, en spelare som man inte lägger märke till om man kollar på laget flera gånger om (och helst live). En taktiskt skicklig mittfältare som gör Tobias Linderoth-jobbet fast med lite mer finess. En viktig pjäs under hösten för Ingolstadt.

ANNONS

+ Rekordet

Som första lag någonsin lyckades Ingolstadt som nykomling att vinna sina tre inledande bortamatcher. Komiskt nog alla med 1-0 också. Mainz, Augsburg och Bremen gick alla tre på Ingolstadts inledande nykomlingseufori och fick se sig förlora. Det var ingen bländande fotboll Ingolstadt bjöd men med rekordet kommer klubben åtminstone stå i historieböckerna ett tag framöver.

+ Marvin Matip

Den andra – och viktigaste – spelaren för Ingolstadt den här hösten har storebror Matip varit. Marvin är även han mittback som sin lillebror Joel (Schalke) och storebror har varit riktigt, riktigt bra under hösten. En positionssäker och intelligent mittback som minimerar felen inte bara hos sig själv utan även sina medspelare.

Höstens tre minus

– Hannoverförlusten

Hösten har varit mer än väl godkänd förutom en liten plump. I matchen borta mot Hannover stod Ingolstadt för en bedrövlig insats mot ett lag som inte hade någon vidare form. Förlusten med 4-0 vittnade om att Ingolstadt har en riktigt låg lägstanivå och det får inte visa upp sig mer för då blir det många poängtapp.

ANNONS

– Taktiska begränsningen

Ingolstadt har tagit sina poäng under hösten med hjälp av ett tydligt spel där man har spelat konsekvent rakt och med tydliga spelarfördelningar. Inga krusiduller så att säga. Problemet är att det också tycks vara det enda sätt som Ingolstadt kan spela fotboll på. Det finns inga andra utvägar, ingen plan b eller plan c och det oroar mig för framtiden då flera klubbar har börjat läsa sig in på Ingolstadts plan a.

– Målskyttet

Totalt 11 mål har Ingolstadt gjort under hösten 17 omgångar och trots (ja, jag säger trots) det har man lyckats få ihop 20 poäng. En imponerande bedrift i sig som ska ha sina applåder. Men anfallsspelet har inte imponerat. Nyförvärvet Kachunga har knappt få speltid och endast en spelare står på över 1 mål, Moritz Hartmann, och det är ingen målkanon som kommer att komma upp i 10-15 mål under våren.

ANNONS

Vad som inger hopp

+ Höstens poängskörd

Det är svårt att inte imponeras av Ingolstadt. De har med en förhållandevis begränsad skara spelare lyckats med att ta 20 poäng trots att man endast gjort 11 mål. Det är imponerande, utan att ha imponerat. De 20 poängen skapar en situation där Ingolstadt kommer att behöva runt 10-15 poäng till för att klara kontraktet (man brukar säga att gränsen går runt 30 poäng) och det är ingen omöjlighet. Det är snarare regel än undantag att ett lag i Bundesliga tar minst 10 poäng per halvår och det betyder att Ingolstadt mer eller mindre har säkrat kontraktet.

Vad som inger tvivel

– De många bristerna

Det är som sagt svårt att såga Ingolstadt eftersom att de utifrån sina förutsättningar har gjort det mer än väl. Men vad som kommer att leda till att Ingolstadt kommer att sjunka i tabellen är deras många brister. Klubben saknar några riktiga toppnamn som individuellt kan göra skillnaden. Det saknas alternativa spelplaner när den ordinarie inte fungerar. Dessutom är stödet hemma i Ingolstadt inte skräckinjagande för motståndarna. Ingolstadt kommer att klara sig kvar men tappa i tabellen.

ANNONS

Mitt tips: 13 av 18 (säker mark)

Ingolstadt har gjort en mer än bra höst och imponerar trots deras många brister. Deras vilja gör att de går igenom eld och vatten för att nå sina mål och deras brist på alternativa spelplaner gör att de utför sin enda på ett väldigt imponerande och bra sätt. Under hösten räddades de av att de var nya i ligan men nu har de andra klubbarna börjat att förstå hur Ingolstadt fungerar vilket kommer att betyda poängtapp vilket i förlängningen leder till en sämre tabellplacering. En klart godkänd säsong tror jag dock på när vi summerar den i maj.

 

Publicerad 2016-01-15 kl 10:57

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto