Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

(+++) Stabila Köln levererar

Twitter: @atnilsson

ANNONS

FC Köln
Tränare: Peter Stöger
Poäng: 24
Målskillnad: 18:21 (-3)
Mitt tips: 9 av 18

Betyg: +++ (Väl godkänt)

Köln fortsätter sin jakt på etablering i Bundesliga och man gör det med en vilja av stål och en imponerande långsiktighet som har givit klubben ett lugn i sitt arbete. Precis som tidigare säsonger under tränaren Peter Stöger är Köln inget lag som får tittarna att frossa över offensiv frenesi. Det är gediget lagarbete med fokus på att släppa in så få bollar som möjligt som för Köln framåt och det på ett framgångsrikt vis.

Höstens tre plus
+ Ynglingarna (Horn, Heintz, Sörensen, Gerhardt, Bittencourt)
En av de stora styrkorna i Köln är att ryggraden till stor del består av spelare födda på 90-talet. Målvakten Timo Horn är en av Bundesligas bästa. Mittbackarna Fredrik Sörensen och Dominique Heintz har imponerat trots att båda är nya i laget. I Leonardo Bittencourt fick man in en spelare som är etablerad i Bundesliga. I Yannick Gerhardt har man en talang som kan nå riktigt långt. Alla gör bra ifrån sig och Köln har en outvunnen potential i dessa spelare att ta av som talar för en kvalitativ förbättring framöver.

ANNONS
+ Balansen/Tryggheten
Klyschan brukar göra gällande att den andra säsongen är den svåra. Köln har än så länge motbevisat den. Klubben visar inga tecken på att ha drabbats av någon falsk trygghet, inte heller laget utan precis som förra årets säsong då man var nykomling är det hårt jobb och en självkritisk hållning som får resultaten att hålla sig på en bra nivå. Köln vill inte fortsätta som den jojo man tidigare har varit och man är på god väg att etablera sig i Bundesliga.
+ Stöger och Schmadtke
Köln har flera tuffa år bakom sig. Gång på gång har man fått ändra strategi då man åkt upp och ner i divisionerna. Ett tag lutade man sig åt Lukas Podolskis skepnad. De senaste åren har däremot duon med tränaren Peter Stöger och sportchef Jörg Schmadtke (Janne Tauers farbror) skapat stabilitet och lugn i en förening som har avsaknat det. Stöger och Schmadtke har arbetat konsekvent och effektivt, utan att ha låtit sig påverkas av fansens påtryckningar om snabba framgångar. Köln är just en av Tysklands bäst skötta klubbar.
ANNONS

Höstens tre minus
– Sega ur startboxen (5-13)
Under Peter Stöger har Köln aldrig varit ett lag som haft en offensiv kreativitet som har slagit håll på motståndarna. Huvudfokus har legat på defensiven som har präglats av stor sammanhållning och imponerande disciplin. Med sina 18 mål under hösten har Köln i snitt gjort dryga målet per match vilket inte är en imponerande siffra. Av dessa 18 mål har endast 5 kommit i den första halvleken. Köln skapar sig inte överlägen utan får ofta jobba från underläge.
– Diskrepansen mellan fansen och ledningen
Som jag skrev ovan jobbar Köln långsiktigt, med en obeveklig tro på vad som komma skall. Problemet som har uppstått är att klubbens supportrar förväntat sig snabbare resultat än vad ledningen har prognostiserat. Jag skulle överdriva om jag sa att rubrikerna varit många, men klart är att det funnits en besvikelse hos fansen över vad man anser är klubbens brist på vision. Fansen vill upp till toppen snabbare än klubben, något som på sikt kan bli problemfyllt om Kölns framsteg trappar av.

ANNONS
– Onödiga förluster
Köln har en tagit tillräckligt med poäng för att hösten ska vara godkänd. Men man hade kunnat haft ytterligare poäng sitt konto om det inte hade varit för att man slarvat bort det. Hemma mot Ingolstadt (1-1), Hannover (0-1), Hoffenheim (0-0) och Augsburg (0-1) har Köln förlorat otaliga poäng som man borde ha fått in på kontot. Alla lagen har legat längre ned i tabellen och har haft sina egna bekymmer. Köln har dock haft svårt att föra matcherna på hemmaplan mot lag som inte bjudit till – ett problem Köln hade även förra säsongen och det är något man behöver få ordning på.

Vad som inger hopp
+ Stabiliteten
Mycket kan jag säga om Köln men det är just nu en av Tysklands bästa skötta klubbar som jobbar med en långsiktighet som är imponerande. Det mesta, för att inte säga allt, handlar om att etablera sig i Bundesliga och ribban är lagd på en nivå som klubben är medvetna om man kan uppnå. Risken för att Köln skulle drabbas av någon sorts kris är minimal. Just det är grunden till Kölns framgångar de senaste säsongerna och man bygger vidare på det, mursten för mursten.

ANNONS

Vad som inger tvivel
– Anfallsspelet
Om jag ska hitta ett fel i Köln – vilket är min uppgift i den här punkten – så är det anfallsspelet som inger mig tvivel om ett lyft under hösten. Köln gör sina mål och det är främst anfallarna som presterar vilket är positivt. Problemet är att de inte levererar i den utsträckning som behövs. Det är inte tränare Stögers paradgren att skapa ett kreativt och vässat anfallsspel och det har synts tydligt under hans år i klubben.

Mitt tips: 8 av 18
Köln kommer att leverera en vår i paritet med den höst man har spelat. Det lär inte bli något större tapp, jag förväntar mig inte heller något större lyft. Köln kommer att ta mellan 20-25 och det kommer att räcka tillräckligt långt för att laget ska kunna hoppa upp några platser i tabellen. Jag ser några lag framför Köln som löper en större risk att tappa, lag som inte har samma stabilitet och trygghet som Köln. Därför blir det en bra tabellplacering för Köln när säsongen summeras.

ANNONS
Publicerad 2016-01-17 kl 16:41

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto