Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Tuchel vs. Schubert - en kamp i den tyska fotbollens nya skepnad

Twitter: @atnilsson

ANNONS

För första gången sedan december 2008 möts Borussia Mönchengladbach och Borussia Dortmund utan varken Lucien Favre eller Jürgen Klopp vid sidan av planen. De två profilerna som var nyckelfigurer i vad som stundtals slarvigt kallas för ”tysk fotboll” med gegenpressing och omställningar är inte längre kvar. Istället har de ersatts av två motpoler som kan bli nyckelfigurer i utvecklingen av den tyska fotbollen.

Jürgen Klopp behöver ingen närmare beskrivning. Alla vet vem han är numera. Han är en av de tre mest omtalade tränarna i världen efter Mourinho och Guardiola. Dessutom är Klopp den tredje av taktiska grenar som man generellt tar upp. Klopp var ”gegenpressingens” fader. Hög, intensiv press med mål att vinna bollen så nära motståndarnas mål som möjligt. Klopp själv är minst lika intensiv, gillar heavy metal-musik och kastar sig med huvudet före in i faran likt Bruce Willis.

ANNONS

Lucien Favre är också ett namn som för många klingar bekant, men som inte alls har fått samma uppmärksamhet som Klopps. Schweizaren stod inte för samma gegenpressing som Klopp, men hade också som mål min sin fotboll att gå på snabba omställningar vid bollerövring. Hans Mönchengladbach var dock långt ifrån lika intensiva som Dortmund. Fotbollen präglades precis som Favre själv av en eftertänksamhet, riskminimering och disciplin. Favre är en Daniel Day-Lewis-figur som alltid strävar efter perfektion och söker efter lösningar långt inombords.

Både Klopp och Favre var avgörande för den tyska fotbollens framfart under de senaste åren. Klopp fick Dortmund att spela en fotboll som överraskade motståndarna, tvingade dem till misstag som Dortmund kunde utnyttja till sin fördel. Favre i sin tur spelade förutsägbart disciplinerat, väntade på att motståndaren skulle göra ett misstag för att hans lag skulle kunna utnyttja det. Båda idéerna var framgångsrika. Båda uppnådde resultat som klubbarna bara kunnat drömma om.

ANNONS

Idag är båda borta, men deras idéer lever kvar och tar sig an nya former.

Lucien Favre inledde säsongen med att förlora mot Dortmund med 4-0 i premiären. Det blev starten på vad som fyra omgångar senare nådde kulmen då Favre drog sig tillbaka och lämnade det offentliga rummet efter att ha förlorat fem raka matcher i Bundesliga. In kom U23-tränaren André Schubert, först på ett korttidskontrakt som efter en framgångsrik inledning ledde till ett fast kontrakt.

Schubert – vars meritlista inte vittnar om några större framgångar – hade en fundamental skillnad i sin syn på fotboll gentemot sin föregångare. För Schubert vill inte att hans lag ska agera passivt, tvärtom, han vill att hans lag ska vara dominanta och styra matcherna. Många idéer kommer från Guardiola och i en intervju för det tyska tränarmagasinet ”Fussballtraining” berättade Schubert att hans grundkoncept i många aspekter delade likheter med Guardiolas.

ANNONS

Även spelarna vittnade i Mönchengladbach vittnade om en stor förändring under Schubert. Till skillnad från Favre tillät Schubert spelarna att släppa lös sin kreativitet, våga sig på svårare aktioner och riskera mer. Under perfektionisten Favre som skydde risker som pesten hade det varit otänkbart. Schubert flyttade fram sina spelares positioner på planen, ökade pressen på motståndarna och lät bollen röra sig igenom lagdelarna till Mönchengladbachs stora framgång. Resultaten tog omedelbart fart i rätt riktning vilket förde Mönchengladbach från en bottenplats till en fjärdeplats när hösten var avslutad.

Thomas Tuchel visste redan under våren att han till sommaren skulle ta över efter klubbikonen Jürgen Klopp. Tuchel fick mer tid på sig att förbereda sig själv och sina planer inför vad som skulle bli en taktisk evolution i Dortmunds spel. Klubben visste att man valt en tränare i Tuchel vars idéer på många punkter skiljde sig från Klopps, men det var ett medvetet val av en klubb som behövde en ny injektion.

ANNONS

Under sitt sabbatsår hade Tuchel lärt sig mycket. Han hade påbörjat en ny diet som gjort att han slimmat till sig, en diet som han införde omedelbart i Dortmund. Vidare gjorde han många studiebesök, framför allt tog han chansen och besökte sin förebild Guardiola i München. Tuchel lät sig hänföras av Guardiola under spanjorens tid i Barcelona och nu fick den tyske tränaren chansen att komma spanjoren närmare. Historien om hur Tuchel och Guardiola på en restaurang i München satt och diskuterade taktiska drag med hjälp av salt- och pepparkar kablades ut till följd av Tuchels besök.

Vad Tuchel valde att göra i Dortmund var att behålla den aggressiva pressen som Klopp grundat sitt spel. Däremot ville Tuchel inte enbart använda pressen för att omedelbart gå på snabba omställningar. Tuchel vill erövra bollen för att behålla den inom sitt eget lag. Istället för att löpa hänsynslöst vill Tuchel minska antalet löpningar och istället låta bollen göra mer av jobbet. Snabbt syntes resultaten. Dortmund löpte i snitt åtta kilometer mindre per match än tidigare, men bollinnehavet ökade och resultaten gick i rätt riktning. Dortmund avslutade hösten som ligatvåa bakom Bayern München.

ANNONS

Ikväll spelas den första matchen mellan två tränare – Tuchel och Schubert – vars tankar och idéer om fotboll i mångt och mycket påminner om varandra. Båda har låtit sig inspireras av Guardiola i deras evolutioner av sina repesktive lag och båda har nått framgångar till följd av förändringarna. Klopp och Favre gjorde Dortmund och Mönchengladbach till förebilder för den framgångsrika, omställningsbetonade tyska fotbollen. Tuchel och Schubert är på god väg att – med samma klubbar – göra sina lag till förebilder för den bollinnehavsinriktade tyska fotbollen.

Borussia Mönchengladbach – Borussia Dortmund, kl. 18.30 på Eurosport 2

Publicerad 2016-01-23 kl 11:49

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto