Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Schalkes succétränare som alla vill ha är ledig

Twitter: @atnilsson

Schalke har under de senaste åren producerat otaliga talanger. Från Manuel Neuer via Mesut Özil och Benedikt Höwedes till Julian Draxler och den blivande stjärnan Leroy Sané. Vad alla dessa spelare har gemensamt är att de har tränats av Norbert Elgert. Nu letar ungdomstränaren efter nya utmaningar efter 20 år i Gelsenkirchen och han kommer att vara eftertraktad på marknaden.

2013 valdes Norbert Elgert till årets tränare i Tyskland. Då hade Elgert jobbat i Schalke sedan 1996 och varit en av de stora anledningarna till att klubben år efter år producerat talanger till tyska landslaget, några som senare kommer att föra dem till VM-guldet 2014. För Elgert var utnämnandet hedrande, men han själv höll inte sig som högst ansvarig för Schalkes fantastiska talangproduktion: ”Först och främst är det spelarnas talang, inställning och karaktär som är avgörande. Sedan deras familj och i tredje instans tränaren.”

ANNONS

Det uttalandet är inte för att ta ned sin egen förmåga, det är helt enkelt så Norbert Elgert ser på världen. För den idag 59-årige ungdomstränaren är fotbollsvärlden galen. Det är en värld där pengarna har tagit över och där spelarna i alldeles för ung ålder blir stjärnor. Det var därför han i en match sitt U19-lag bytte ut Leroy Sané och Felix Platte efter drygt 30 minuter av den första halvleken. De två spelarna hade några dagar innan spelat mot Real Madrid i Champions League och visade upp divalater, något Elgert inte kunde acceptera och därför valde att agera direkt för att statuera exempel.

”Jag är övertygad om att vi tränare i dagens snabba samhälle ska förmedla mer än bara teknik, taktik, kondition, mental styrka och lagsammanhållning. Vi ska också förmedla de gamla dygderna och värdena som förhoppningsvis aldrig dör ut: respekt, rättvisa, hjälpsamhet, ärlighet och ödmjukhet. Och för mig betyder ödmjukhet att ungdomarna förstår att de trots sin status, att de har pengar och att de spelar på stora arenor, inte är bättre människor än andra. Och att deras talang inte är mer värd än den hos, till exempel, en journalist.”

ANNONS

Egenskapen att inte bara förädla spelare, utan också fostra dem, har gjort Elgert populär, inte bara inom Schalkes väggar utan även hos spelarnas familjer. Utan att kokettera med det så har Elgert fortfarande god kontakt med många av de talanger som har tagit sig igenom åren i Schalke och kommit ut på andra sidan som stjärnor. Till exempel blev Elgert personligen nedbjuden av Mesut Özil till Madrid under tiden som den tyske landslagsspelaren spelade i Galácticos.

Men efter drygt 20 år börjar Elgert att se sitt slut i Schalke. Hans kontrakt går ut 2018 och tränaren berättade att han inte kommer att förlänga det. Många hade nog trott att Elgert skulle ge sig på ett försök att träna ett a-lag, han har bland annat nämnts som ett alternativ att ta över Schalke vid flertalet tillfällen när klubben sökt tränare, men istället vill han starta om på nytt i en ny klubb.

ANNONS

”Jag tänka mig att göra något liknande vad jag gör idag, bara på en annan plats”, berättade Elgert för Reviersport och han kommer inte att ha några problem att hitta nya arbetsuppgifter. För redan nu ryktas det om att Bayern München har gett sig in i jakten på den högst ansedde ungdomstränaren i Tyskland. Bayern, som under Uli Hoeneß ledning, har lagt om fokus helt i ungdomsorganisationen och velat skapa en professionellare organisation skulle ett namn som Norbert Elgert bekräfta seriositeten i projektet.

Och förutsättningarna i Bayern är de som liknar de i Schalke mest. Flera gånger har representanter åkt från München till Gelsenkirchen för att syna Schalkes ungdomsorganisation som rönt sådana framgångar. Med en Norbert Elgert skulle man få in en oerhört kunnig person, men också en som står för de värderingar som många har ansett saknats i klubben och bland Bayerns ungdomar. För inte allt för länge sedan var Holger Badstuber ute och kritiserade Bayerns egna talanger för att vara bekväma och sakna det riktiga drivet som krävs för att nå hela vägen, sådana saker som Elgert inte tillåter bland sina spelare.

ANNONS

Men det är inte bara Bayern som hört sig för kring Elgert. Även RB Leipzig sägs vara intresserade av att locka 59-åringen till sin akademi. Leipzig har sedan tidigare tagit många tränare från VfB Stuttgart – en klubb vars akademi anses vara en av de bästa i Tyskland – och skulle med Norbert Elgert få in ytterligare ett mycket respekterat namn i organisationen. Chansen är också stor att andra klubbar kommer att sträcka ut sin hand för att locka till sig Elgert.

Den frågan som ännu inte är besvarad är hur länge Elgert planerar att vara kvar i Schalke. Hans kontrakt gäller till 2018 och klubben säger själva att de inte hört något om att han planerar att avsluta det samarbetet i förtid. Så det kan bli en lång väntan för de klubbarna som är intresserade av honom, men den är värd det. För de är få ungdomstränare som har en sådan meritlista när det kommer till talangutveckling som Elgert.

ANNONS
Publicerad 2016-03-15 kl 11:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto