Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Leverkusen allt närmare Europa efter seger mot Wolfsburg

Twitter: @atnilsson

  • Wolfsburg får svårt att nå Europa efter förlusten.
  • Leverkusen allt närmare Europa i och med segern.
  • Bundesligapodden avsnitt 10 ute!
  • Kommande vecka blir en specialare inför Dortmund-Liverpool

På förhand hade matchen målats ut som den mellan två av Bundesligas mest besvikna lag. Leverkusen och Wolfsburg – ”plastklubbarna” som många elakt kallar dem på grund av deras företagsägare – hade båda haft ett par tunga veckor bakom sig både resultatmässigt och vid sidan av planen.

I Leverkusen har diskussionerna kring Roger Schmidts vara eller icke-vara som tränare för klubben eskalerat under säsongen. Först var det resultaten som inte dög. Sedan hans utbrott i matchen mot Dortmund som var genant för hela klubben. Och sist men inte minst en kritiserad scoutingresa till Spanien när hans Leverkusen hade match i Bundesliga. Kritikerna har haft flera öppna lägen att slå in och har tagit chansen mot en klubb som under de senaste 10-15 åren har agerat rätt fläckfritt.

ANNONS

Men i veckan kom så klarhet kring Schmidt som så sent som i somras förlängde sitt kontrakt till 2019. Klubben gick ut och sa att man skulle fortsätta med Roger Schmidt som tränare, oavsett resultat i Bundesliga. Något som lugnade ner den hysteri som härskat kring klubben. Schmidt själv avfärdade också spekulationerna om att han skulle vara på väg till RB Leipzig och menade på att hans framtid fanns i Leverkusen.

I Wolfsburg har det stora diskussionsämnet varit Max Kruse. Anfallaren vars ena skandal har avlöst den andra har satt klubben i medial situation som de inte varit förberedda på. Kruse har varit en jagad man, men även klubben har fått ta tydlig ställning mot sin egen spelare som inför säsongen var en klubbens flaggvärvningar. Det har varit bråda dagar för mediaavdelningen i Wolfsburg under den senaste tiden.

ANNONS

Inte heller har det underlättats av att man sagt till Nicklas Bendtner att han inte längre behöver medverka på träningarna med klubben. Den danske anfallaren är på väg bort och det snabbt, även om inget officiellt ännu inte har kommit ut. En floppvärvning, något som många förutspådde redan början. Och nu har sportchefens Klaus Allofs vision och handlingsförmåga ifrågasatts. Allofs pratade om Lukaku, Morata och Embolo – han ordnade Bendtner. Borde inte Wolfsburg ha lyckats med mer?

Så inför kvällens match var det två klubbar som in kom med en liknande känsla i matchen. En oro. En känsla av att något inte riktigt stämmer. Och dessutom var det en match som båda var betydande på så sätt att de tre poängen skulle vara oerhört avgörande i jakten på platser ut i Europa. Wolfsburg på åttonde plats, fyra poäng bakom Leverkusen på sjätte och sista Europaplats.

ANNONS

Leverkusen gick segrande ur striden och avståndet mellan klubbarna är nu sju poäng. För Wolfsburgs del betyder det att fjolårstvåan är på väg att gå miste om Europaspel helt och hållet till nästa säsong. Mainz (tre poäng mer än Wolfsburg) och Mönchengladbach (fyra poäng mer) har båda en match till godo och skulle vid segrar utöka avståndet till Europa ytterligare.

Och då har Wolfsburg två kommande matcher mot Real Madrid i Champions League som väntar. Insprängd där mellan finns en Bundesligamatch mot – naturligtvis – huvudkonkurrenten Mainz. Risken är att inom de kommande två veckorna har åkt ur Champions League och samtidigt spelat bort chanserna i Bundesliga till Europaspel nästa säsong. Det vore en rejäl besvikelse för ett lag som förra säsongen såg ut att bli Bayerns nya huvudkonkurrenter och som vann DFB-Pokal i strålande stil.

ANNONS

För Leverkusen ser det ljusare ut. Bekräftelsen av att Roger Schmidt blir kvar var viktig, det stärkte hans ifrågasatta auktoritet och spelare i truppen som inte givit allt för honom har nu fått rätta sig i ledet igen. Det syntes i dagens insats som var en av Leverkusens bästa den här säsongen. Det såg energifyllt ut, precis som Schmidt vill spela fotboll.

Dessutom var Lars Bender tillbaka efter lång skada. Han har saknats på mittfältet i Leverkusen. Och nyförvärvet Charles Aranguiz – som missat hela säsongen på grund av skada – fick också några minuter. Därmed kommer Leverkusen vara bättre rustade för en strid om topplatserna. Just nu har man alla möjligheter på att nå en de två sista Champions League-platserna, och en Europa League-plats har man i sin egen hand. Troligen får vi se Leverkusen ute i Europa även nästa säsong, vilket skulle betyda att de varit ute i Europa i alla säsonger utom tre sedan år 2000.

ANNONS

***

Missa inte det tionde avsnittet av Bundesligapodden! Jag, Andreas Holm och Filip Wollin pratar om tysk fotboll den här veckan. Vi släpper ett avsnitt per vecka (onsdag eller torsdag) så vore kul om ni ville lyssna.

***

Nästa vecka kommer att bli en special inför mötet mellan Dortmund och Liverpool. Det kommer att bjudas på tre intervjuer (förutsatt att inget går åt skogen) med tre personer som på ett eller annat sätt har följt Dortmund nära de senaste åren som kommer att få prata lite om vad som väntar och vad de förväntar sig inför den matchen. Jag tror att det kommer att bli riktigt bra!

Publicerad 2016-04-01 kl 22:54

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto