POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Intervju 4 inför BVB-LFC: "Klopp är irriterad"

Twitter: @atnilsson

Raphael Honigstein (@honigstein) är journalist på The Guardian som även skriver för ESPN, Sport1 och medverkar i BT Sports tv-sändningar i England. Förra året släppte han även boken ”Das Reboot” som behandlade den tyska fotbollens återkomst till toppen med VM-guldet i Brasilien som rosen på tårtan. 

Hur reagerade du på lottningen?

– Jag var förbluffad. Men för att vara ärlig, natten innan hade jag sett Tottenham-Dortmund och alla som var där tänkte att det skulle kunna ske. Och att det skedde nästa dag var mer ett ”jaha, nu blir det av”. Sedan dess har det handlat om den här matchen dag in och dag ut. Vad man måste förstå är att i Tyskland är Klopp enormt stor, även medialt. De har följt Liverpool, tittarsifforna på Liverpools matcher har varit fantastiska på tyska Sky. Och i England, där det bara är City kvar utöver Liverpool i Europa, så är Dortmund-Liverpool den stora snackisen. Så det har varit något utöver det vanliga.

Är Klopp den viktigaste personen i Dortmunds historia?

– Det beror på när du pratar om. För de senaste tio åren – utan tvivel. Ser du till de senaste tjugo åren så är det troligen Ottmar Hitzfeld i och med Champions League-segern och Bundesligatitlarna som man kan ranka högre. Under de senaste åren är det inget snack om att Klopp, inte bara i Dortmund utan i tysk fotboll, har varit extremt viktig.

Hur känner Dortmund kring Klopps återkomst?

Jag tror att du måste skilja på klubbens, spelarnas och fansens reaktioner. Fansen älskar att han är tillbaka och kommer säkert att göra något speciellt, troligen efter matchen snarare än före. Han är fortfarande älskad och en stor del av deras identitet.

Klubben är väldigt varsamma med att inte underminera sin nuvarande tränare och sina chanser i den här matchen. Det är en väldigt viktig match för Dortmund så de vill inte bli för bekväma, för snälla. Så de har pratat mycket om att han kommer tillbaka som en vän, men som en sportslig motståndare.

Hos spelarna tror jag att det är blandat. För vissa kom överens med honom väldigt bra. Andra, speciellt mot slutet, kom inte överens med honom lika bra längre. Vi pratar inte om agg hos dessa spelare men att de behövde en förändring. Och man ser att de, sedan Tuchels inträde som tränare, spelar på en helt annan nivå. Så kanske var den förändringen nödvändig och jag tror att de är rätt nöjda med att de har Tuchel nu.

Vad tror Klopp känner kring att stå i centrum?

– Jag tror att han är rätt irriterad över det. Självklart är det smickrande att det du har gjort blir så väl ansett.  Samtidigt tror jag inte att han gillar uppmärksamheten kring honom. Han tycker säkert att det är kontraproduktivt. Redan när han återvände till Mainz med Dortmund var det ett liknande scenario och då gillade han inte vad som pågick inför och efter matcherna. Han kände att de underminerade honom till viss del och gjorde det svårare för honom att fokus på matchen. Så jag tror att det kommer att vara konstigt för honom, inte minst om Dortmund spelar väldigt bra och visar att de inte saknar honom vilket också skulle vara lite konstigt.

Tror du att Thomas Tuchel har förberett sig annorlunda inför den här matchen jämfört med andra?

– Nej, det tror jag inte. Han arbetar inte på det sättet. Han har kollat på Liverpool och sett vad han kan göra. Men att det är Klopp hans ställs mot spelar ingen roll. Tuchel mötte Klopp när han arbetade i Mainz och då var det samma situation, så det är inget nytt för någon av dem.

Tror du att Klopp kommer att agera mer reserverat än vad vi är vana vid?

– Jag tror det beror på vilken typ av match vi får se. Jag tror inte att han kommer hindra sig själv från att fira om Liverpool gör ett viktigt mål. Men jag tror inte att han kommer att lägga för mycket notis om vad som sker runt omkring sig. Han är en person som har fokus på jobbet.

Vad för typ av match kommer vi att se?

– Dortmund kommer att spela med mycket bollinnehav och Liverpool har sett som bäst ut under den här säsongen när de har reagerat med kontringar. Så det är svårt att se något annat. Det intressanta med Tuchel är att han ofta försöker att testa nya idéer och formationer. Och jag tror att han kommer att försöka överraska Klopp på något sätt, utan att veta hur. Men jag tror att han kommer att försöka. Just nu är Dortmund bättre än Liverpool. Även om man inte ska räkna bort Liverpool, så om matcherna följer vad de har visat upp under säsongen, så tror jag att Dortmund går vidare.

—-

Missa inte heller det senaste avsnittet av Bundesligapodden med mig och Filip Wollin!

Publicerad 2016-04-07 kl 11:08

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå