POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Bayern vidare, Wolfsburg ute – vart ska de nu ta vägen?

Twitter: @atnilsson

Wolfsburg åkte ur. Bayern klarade sig kvar. Samma fråga växer dock i tankarna: var ska de respektive klubbarna nu ta vägen?

Vart ska Wolfsburg ta vägen?

Drömmen levde rätt länge om ett avancemang på Santiago Bernabeu men enmansarmén Cristiano Ronaldo vägde vågskålen till Real Madrids fördel, samtidigt kunde Wolfsburg inte forcera från en sista anstormning när det krävdes som mest. Wolfsburg försökte, men föll på sina egna brister och i slutändan var det trots allt en fullt godkänd Champions League-säsong för klubben.

Frågan är bara var klubben är på väg. I och med uttåget dock också den sista ljuspunkten den här säsongen. Man kan inte försvara sin tyska cuptitel, ligan är visserligen långt från avgjord men det krävs en stor näve tur för att Wolfsburg ska kunna blanda sig i kampen om Europa League-platserna. Istället kommer Wolfsburg att få ställa sig in på att den kommande säsongen inte innehåller spel ute i Europa.

Och det är naturligtvis en deal breaker för många spelare i laget. Risken är stor att Wolfsburg kommer att behöva sälja av ett antal spelare för att sedan bygga upp på nytt. Jag har svårt att se att omhuldade spelare Ricardo Rodriguez och Luiz Gustavo planerar att stanna i Wolfsburg när de inte får spela ute i Europa. Ruljangsen på spelare kommer säkerligen att vara stor till sommaren.

Samtidigt ska man vara högst medveten om att Wolfsburg och sitter i en prekär situation när det kommer till värvningar. Med en Volkswagenfabrik som ligger i ovisshet kommer sponsorintäkterna från storägaren att minska. Dessutom är det svårt för klubben rent politiskt att spendera stora summor på enstaka spelare samtidigt som ägaren kan behöva säga upp personal på sina fabriker. Det ser inte snyggt ut. Det ryktades bland annat vara en av anledningarna till varför klubben inte värvade Basels Breel Embolo under vintern.

Vem som ska vara med och bygga om är också en fråga som klubben måste ta ställning till. Dieter Hecking har gjort ett strålande jobb som tränare fram till den här säsongen. Förra sommaren blev han utsedd till årets tränare av tidningen Kicker men känslan är att hans magi har försvunnit. Samtidigt är sportchefen Klaus Allofs inte känd för att göra sig av med tränare, men frågan är om inte förtroendet för Hecking är förbrukat vid det här laget.

För Wolfsburg del kommer de kommande månaderna att vara omvälvande. Det är jag helt övertygad om.

Vart ska Bayern ta vägen?

För Bayern lever drömmen vidare om att återigen kunna bärga den där Champions League-titeln som under Pep Guardiolas tre år har varit så eftertraktad. Spelet mot Benfica gav dock inte den där känslan av att man ser en blivande CL-vinnare i Bayern just nu. Det finns fortfarande oroväckande svagheter i försvarsspelet och känslan är att många spelare i laget just nu är inne i formsvackor.

Med avancemanget har Bayern fredagens lottning att se fram emot och där får man väl ändå anta att det inte känns omöjligt att ödets ironi ger Manchester City. Peps kommande klubb som redan har rört upp känslor i Bayernlägret känns redan nu som en självklar motståndare om man är något konspiratoriskt lagd. Inte heller vore det konstigt då UEFA samtidigt skulle kunna leverera ett Madridderby i form av Atlético och Real på den lotten.

Frågan är dock var Bayern ska ta vägen nu. Segern mot Benfica var som sagt inte övertygande. Känslan är att Peps avgång inte har galvaniserat laget som det gjorde när en viss Jupp Heynckes satt i samma position. Istället har intrycket varit att det blivit mer frustrerat och egoistiskt än tidigare, något som jag tyckte syntes tydligt stundtals under gårdagens match.

Till skillnad från tidigare säsonger har Bayern haft stor konkurrens i ligan in i slutet, med andra ord kan man inte skylla på att man den mentala biten av ”avkoppling” som man gjort tidigare säsonger då man avgjort ligan vid tidigare skeden. Istället borde Bayern vara i sitt livs form just nu, men aldrig har de sett så svaga ut under en vårsäsong under Peps ledning som denna.

De vinner ju dock fortfarande och tar sig vidare men frågan är hur man ska lägga sitt fokus nu. Bundesliga är mer eller mindre avgjord. Chanserna i DFB-Pokal ser väldigt bra ut då man ställs hemma mot Werder Bremen i en semifinal. Med andra ord borde den största delen av fokus ligga på att ta sig an kommande motståndare i Champions League.

Och mitt i slutspurten av Guardiolas tid i Bayern kommer Carlo Ancelotti att synas mer kring trakterna av München. Den blivande Bayerntränaren kommer från och med maj att sätta sig in mer i det dagliga arbetet och lägga grunden för den kommande säsongen. Italienaren har redan blivit involverad, men först i nästa månad tar det fart på allvar.

Det blir intressant att se hur Pep tacklar situationen. För i ärlighetens namn kan han inte vara munter över hur Bayern har agerat de senaste veckorna. Den här maskinen finns inte där. Bayern håller mycket boll, försöker att spela sitt spel men man bryter inte ned motståndarna på samma sätt som man gjort tidigare. Det måste göra Pep gråhårig om kvällarna.

Vägen är utstakad för Bayern men jag är inte riktigt säker på hur man kommer att hantera den. Pep måste få fart på sitt lag om man vill vinna Champions League – för just nu är de inte favoriten av de kvarstående lagen att göra det.

Publicerad 2016-04-14 kl 11:40

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå