POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Pizarro hade fortfarande behövts i Bayern

Twitter: @atnilsson

För lite drygt tio år sedan var de Tysklands två starkast lysande stjärnor. Men inför kvällens första semifinal DFB-Pokal mellan Bayern München och Werder Bremen handlar det inte längre om två storlag, än mindre om vilka ska gå vidare, utan mer om hur de ska gå vidare. Bayern München är storfavoriter hemma på Allianz Arena och något annat än ett avancemang är det ingen Bayern München-supporter som räknar med.

Den senaste veckan har varit intensiv för Bayern. Först en avgörande match mot Benfica i Champions League. Sedan en lottning där man fick den tuffaste möjliga motståndaren i Atlético Madrid, även om nog både de kostymprydda styrelsemännen och Pep Guardiola pustade ut när inte Manchester City drogs. Sedan blev det en förhållandevis bekväm seger mot Schalke (3-0) på lördagen som ytterligare befäste Bayerns position som tabelletta.

Bremen har haft flera intensiva veckor bakom sig, för att inte säga en hel vår av besvikelser och kämpande gentemot den där konstant närvarande bottenstriden. Tränaren Viktor Skripnik har gång på gång befunnit sig i skärselden för att i sista möjliga sekund kravla sig upp ovan mark och överleva. Helgens seger mot Wolfsburg (3-2) var ytterligare ett sådant tillfälle då inte bara Skripnik, utan hela Bremen kunde skatta sig lyckliga över att åtminstone inte ha kommit närmare tabellbotten än tidigare.

Men nu väntar nästa tuffa uppgift i en turnering där Bremen har skövlat oväntade framgångar. Efter att först efter förlängning ha slagit ut 3. Liga-laget Würzburger i den första omgången av cupen har Bremen besegrat tre Bundesligakonkurrenter. FC Köln (1-0, hemma), Borussia Mönchengladbach (4-3, borta) och Bayer Leverkusen (3-1, borta) har Bremen överraskande avfärdat och visat på en klass som inte har synts till i ligaspelet. Men att klubben ska återupprepa dessa bragder ikväll är det ingen som tror, inte ens i Bremenlägret.

Om det dock ska finnas en tillstymmelse till överraskning krävs det att Claudio Pizarro levererar. Peruanen som inte fick förlängt kontrakt med Bayern efter förgående säsong väntade ut sommarens sista dagar innan han skrev på för Bremen. Efter en intetsägande höst har den numera 37-årige anfallaren stått för en briljant vår där han stått för elva mål på tio spelade matcher och under tiden nått upp på totalt 102 mål i Brementröjan vilket är ett nytt klubbrekord.

Pizarro har med åldern tappat explosivitet, fysik och uthållighet men har i gengäld blivit en betydligt klokare spelare. Under de senaste åren har hans kropp inte längre klarat av att spela 90 minuter i en majoritet av sin klubbs matcher, men när han väl har varit på planen har han alltid tillfört kvalitet. Pizarro är klok nog att kunna agera target och möta boll lite längre ned i banan, likväl är han en spelare som kan stå inne i boxen och peta in bollar eller vara den som tar avgörande straffar.

För att dra fram det gamla uttrycket så är Pizarro likt ett fint vin som blir bättre med åren.

Mot Bayern ikväll har han också alla incitament att vilja bevisa för sin gamla klubb att han än håller. Pep Guardiola hade absolut inget emot Pizarro, tvärtom hyllade spanjoren ofta anfallarens förmåga att kunna hoppa in avgörande skeenden och göra skillnaden. Men det räckte inte till ett förlängt kontrakt.

Idag, med facit i hand av den vår Pizarro har stått för, kan vi enkelt säga att Pizarro absolut hade behövts i ett Bayern som endast har en renodlad anfallare kvar i truppen (Robert Lewandowski). 37-åringen hade fortfarande kunnat spela en roll, trots sina skavanker. Så pass bra är han fortfarande.

Ikväll kommer Pizarro att tas emot med den kärlek och respekt han förtjänar av publiken på Allianz Arena. I Bayernfansens ögon är han fortfarande en del av dem, och i anfallarens ögon känner han sig fortfarande som en del med dem. Men för Pizarro kommer det ikväll endast handla om en sak: att fortsatta bragdserien i DFB-Pokal mitt sitt Bremen. Och om han kan hjälpa till med ett mål eller två mot sina gamla klubb, så skulle han säkerligen inte vara ledsen.

Publicerad 2016-04-19 kl 14:36

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå