POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Neuers förlängning– få hade trott det för fem år sedan

Twitter: @atnilsson

Manuel Neuer är den näste spelaren efter Thomas Müller, Jerome Boateng, David Alaba och Javi Martinez att förlänga sitt kontrakt till 2021. Den tyske målvaktens framtid och roll i Bayern München befästs ytterligare och är ytterligare exempel på hur de tyska rekordmästarna försöker att möta motståndet från det ekonomiskt slagkraftiga Premier League och toppklubbarna från Spanien.

Neuer kommer att vara 35 år om han stannar till 2021. Då skulle han ha representerat Bayern München i tio år. Det är en anmärkningsvärt lång tid för en spelare som under samma period har varit ansedd som en av världens bästa målvakter. Vad som också gör det hela än mer intressant är att han också inte har varit en helt given figur i klubben med tanke på hans bakgrund.

Koan Neuer” (bayerska för ”Ingen Neuer”) är ett mantra som många av Bayerns ultras fört sig med under tiden målvakten har varit i kontakt med klubben. Redan innan han skrev på ville fansen inte se honom i Bayerntröjan. Den enkla, kortfattade anledningen: han var en Schalke-supporter. Neuer har alltid sagt sig vara en Schalkesupporter. Han växte upp med klubben, identifierade sig med lika mycket som han identifierade sig med att vara tysk. Det rörde upp mycket känslor hos många Bayernsupportrar som hellre ville se den petade Thomas Kraft få behålla platsen i målet, främst för att han gått igenom ungdomsledet i Bayern.

Många undrade också varför Neuer ens ville till Bayern. Han var trots allt etta i Schalkes mål. Ett Schalke som under den perioden spelade i Champions League och ofta nådde till slutspelet i turneringen. Men Neuer vill nå längre, men han ville inte lämna Tyskland och de enda två adresser som vara intressanta var de givna antagonisterna Dortmund (som var helt omöjligt) och Bayern München (som ville ha en ny målvakt). Valet föll sig naturligt, om än svårt.

Klubben manade till acceptans och frustrationen över att supportrarna inte kände sig av ledningen hörda växte. Neuer möttes många gånger av burop från supportrarna när han klev in på uppvärmningarna inför matchen. Plastglas kastade i hans riktning och fångades upp i näten, man höll upp skyltar med texten ”Koan Neuer” flera månader efter att Neuer etablerat sig som den givna ettan och än idag finns det supportrar som hyser ett viss agg mot målvakten.

Respekt får ges till sättet Neuer har hanterat den situationen. Han har varit noggrann med att inte överdriva sina känslor för Bayern. Han har respektfullt applåderat mot publiken, som numera respekt applåderar tillbaka, och sedan snabbt dragit sig tillbaka för att ge mer publikvänliga ansikten framträdande roller. Neuer har inte lagt extra tändvätska på elden, vilket har gjort honom mer accepterad bland fansen som har sett hans diplomatiska förmåga som ett tecken på respekt för deras åsikter.

Efter fem år i klubben kan man rätt enkelt summera det som att Neuer har varit en given lyckoträff. Han har inte varit felfri, vilket vi inte minst såg i det första målet mot Benfica, men har konstant haft en hög nivå och har ofta varit den spelare som har lyft sig nära laget har haft problem. Få andra målvakter i världsfotbollen har hållit en så pass hög nivå under de här åren. Han är just nu 30 år och en förlängning kändes given, varför byta ett vinnande koncept? Neuer har absolut kapaciteten för att hålla världsklassnivå i ytterligare fem år. Det räcker med att gå till Buffon för att se hur en målvakt kan förvalta sin karriär på bästa möjliga sätt.

Det är inte otroligt att Neuer blir kvar i München även efter spelarkarriären har tagit slut. Sedan en tid tillbaka har Karl-Heinz Rummenigge pekat ut Neuer som en perfekt kandidat för ett jobb inom organisationen när han väl lägger av. Rummenigge har till och med sagt att Neuer har möjligheten att göra det Rummenigge gör idag. Neuer själv har inte förnekat ett intresse av att jobba kvar när han väl lagt handskarna på hyllan. Det hade nog få trott när Neuer skrev på sitt första kontrakt med klubben 2011.

Publicerad 2016-04-20 kl 12:20

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå