POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Lika troligt att Hummels stannar som att han lämnar

Twitter: @atnilsson

Ryktena har hopat sig efter att Mats Hummels uttalat sig om sin framtid efter onsdagens DFB-Pokalmatch mot Hertha Berlin. ”Det är ett väldigt svårt beslut och när jag väl fattat det kommer människor att förstå varför”, sa mittbacken efter matchen och la till att det tar 30 minuter längre varje kväll att somna in på grund av stressen kring beslutet.

Omedelbart började människor och medier att spekulera i vad som skulle kunna tänkas ge honom sådana mentala besvär. En flytt är trots allt en flytt och även om spelare har haft problem innan är det sällan något som spelare har vädrat utåt. Så vilken rimlig förklaring skulle det kunna finnas till Hummels kval?

Många vill hitta förklaringen i att Bayern München kan bli nästa klubbadress för mittbacken. Ligakonkurrenten och Hummels moderklubb, som han lämnade 2008, påstås vara intresserade av mittbacken som själv ska kunna tänka sig en flytt tillbaka. Och som vi alla vet är en flytt från Dortmund till Bayern alltid ett känsligt tema.

Men är det anledningen? Tveksamt. Jag är åtminstone långt ifrån övertygad av det. Hummels har själv nämnt att hans nästa kontrakt med största sannolikhet blir hans sista. Mittbacken har inga planer på att fortsätta till han är 35 och han fyller 28 i år. Ett nytt fyra- eller femårskontrakt kommer att ligga på bordet och därför är det troligt att det blir det sista kontraktet han kommer att skriva på.

Därför vore det inte konstigt om Hummels har sina skilda tankar. Det är den sista möjligheten han har att påverka utgången av karriären. Han kan stanna i Dortmund, avsluta karriären som en hjälte i den klubben. Samtidigt missar han möjligheten att få spela utomlands som han alltid haft intresse av att göra. Och i Bayern skulle han kunna öka chanserna att vinna Champions League.

Så jag tänkte inte ranka, men snarare diskutera vad som skulle ta för och emot de olika alternativen som Hummels har och de som det har ryktats om.

Alternativ 1: en förlängning med Borussia Dortmund

För: Hummels är älskad i Dortmund. Han är lagkapten och åtnjuter största möjliga respekt. Han har hela tiden utvecklats och tagit alla möjliga steg i klubben. Den nye tränaren Thomas Tuchel har tagit honom vidare och framtiden ser ljus ut för den svartgula klubben. Det blir Champions League-spel kommande säsong vilket också är viktigt för Hummels.

Mot: Hummels har under hela sin professionella karriär endast spelat för Dortmund. Han har upplevt nästan allt som går att uppleva i klubben. Nu menar han på att det lär bli hans sista kontrakt i karriären. Då måste han fråga sig om det finns det ytterligare steg att ta? Känner han att motivationen kommer att vara riktigt på topp om han blir kvar?

Alternativ 2: en flytt till Bayern München

För: Både Hummels och hans fru är uppväxta i München och har sina familjer i stadens trakter. Bayern München är Tysklands största klubb och nästan en garant för framgångar, speciellt med den nuvarande målsättningen. Dessutom är Bayern i starkt behov av en mittback av Hummels kvalitet.

Mot: Bayern hanterade situationen bedrövligt när Hummels flyttade. Flera gånger sedan dess har det var aggressiva ordväxlingar mellan de båda lägren och Bayern gjorde sig bland annat av med Hummels pappa, som jobbade i klubben, med en rätt vag motivering. Sedan är Bayern också Dortmunds största konkurrent, vilket också talar mot en Hummels flytt till sina gamla hemtrakter.

Alternativ 3: en flytt till Barcelona

För: Den spanska storklubben har sedan lång tid tillbaka ryktats varit intresserade av den tyske mittbacken. Vad Barcelona kan erbjuda är mer eller mindre det som Bayern kan erbjuda. Det vill säga vara en garant för spel ute i Europa och titlar, dessutom skulle en sådan flytt inte alls leda till någon brisans utan vara mer naturlig.

Mot: De senaste rapporterna från Spanien gör gällande att Hummels visserligen finns på klubbens radar, men att han inte ligger högst upp som det ser ut just nu. Hummels har egentligen aldrig uttalat sig tydligt för att han vill flytta utomlands, även om han låtit sig smickrats av intresse.

Alternativ 4: en flytt till England

För: Flera klubbar har varit intresserade av Hummels. Inte minst Manchester United och Chelsea, dessutom sägs Manchester City också kunna tänka sig Hummels. Och ett Liverpool med Jürgen Klopp ska man aldrig räkna bort. Mittbacken skulle passa bra i den engelska ligan och skulle ta en plats i de flesta klubbarna utan större problem.

Mot: De klubbar som varit mest intresserade tidigare, United och Chelsea, kan båda gå miste om Champions League kommande säsong vilket vore en deal breaker för Hummels. Liverpool kan falla under samma yxa. Hummels vill spela ute i de stora Europaturneringarna. Uniteds tränarframtid är ännu oklar vilket gör att beslut kan ta längre tid, sedan är det frågan om City kan ta ytterligare en spelare från Dortmund (förutsatt att Gündogan går dit).

Alternativ 5: finns det ytterligare alternativ?

För: Utöver de redan nämnda alternativen finns det bara en klubb i Europa som kan locka med liknande möjligheter och det är Paris-Saint Germain. Zlatans klubb spelare ute i Champions League och är giganter inom sin egna liga. Paris är en stad som har mycket att erbjuda den blivande 28-årige mittbacken.

Mot: Utöver de fyra förstnämnda alternativen har inget annat verkligen nämnts som en väg Hummels vill gå. Mittbacken har själv placerat sig på de brittiska öarna och i de spanska toppklubbarna. Därför skulle det vara väldigt förvånande om han skulle lockas av den sportsliga möjligheten i Paris, även om det finns en helhet som är imponerande.

Sammanfattning

Var Mats Hummels framtid kommer att utspela sig är väldigt oklart. Ärligt talat är det oklart hur många som egentligen har intresse av mittbacken just nu. Det finns ytterst få rapporter som visar på konkreta intressen från klubbar. Samtidigt är det säkerligen så att den senaste veckan har ökat intresset för honom och flera klubbar komma att rada upp sig som intressenter om han nu skulle vilja lämna.

I mina ögon är det just nu 50-50 mellan att han stannar och att han flyttar. Det finns precis lika många anledningar till varför han skulle stanna som det finns anledningar för att han skulle lämna. De senaste dagarnas ryktesspridning har kommit till följd av oklara uttalanden och i vissa fall (när hans pappa uttalat sig) klumpiga uttalanden som sedan media valt att tolka på deras egna sätt, utan några egentliga källor.

Publicerad 2016-04-23 kl 11:18

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå