Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Breitenreiters öde är beseglat

Twitter: @atnilsson

Redan inför gårdagens match mot Leverkusen stod det klart att mycket stod på spel för Schalketränaren. Lokala tidningar gick till och med så långt att de rapporterade om att han vid en eventuell förlust kunde få lämna klubben, med tre ynka matcher kvar av säsongen. Med andra ord var det ett ”vinna eller försvinna”-läge för André Breitenreiter. Det var upp till bevis.

Trots en missad straff hade Schalke med sig 2-0 in i halvtid mot ett formstarkt Leverkusen. Utgångsläget var så bra att ingen hade kunnat ana vad som skulle näst. Herregud, Schalke hade ju inte förlorat en enstaka av de 67 (!) senaste matcherna när de haft halvtidsledning. Ingenting skulle kunna gå fel, men ändå visade Schalke det som vi sett hela säsongen – att något saknas.

ANNONS

När Schalke borde ha gjort slut på sina motståndare. Pulveriserat dem. Gjort en klassisk slarvsylta av dem. Så föll man istället. På sex minuter hade Leverkusen reducerat, kvitterat och tagit ledningen. Kvar stod ett så håglöst Schalke att många supportrar drömde tillbaka till tiden då laget bestod av danske Ebbe Sand och “Das Kampfschwein” Marc Wilmots.

Hela säsongen har vi gått och väntat på den där extraväxeln som man trodde att Schalke skulle få under Breitenreiter. Ytterligare en nivå av kraft och energi. En spelmässig överlägsen som skulle få de mest kvalitativa motstånd att inte klara av uppgiften att möta Schalke. Det var åtminstone vad Breitenreiter själv manade till när han klev på tränaruppdraget i Schalke.

Kanske borde vi redan då ha anat oråd. För i ärlighetens namn fanns det redan vid hans första presskonferens varningstecken. Dels hade Breitenreiters namn dykt upp först efter att andra kandidater fallit bort. Under hela sommaren hade Breitenreiter väntat på en ny arbetsuppgift – för gudarna skall veta att han inte planerade att stanna i det Paderborn som han fallit ur Bundesliga med – och när han väl fick en ny arbetsuppgift var rumpavtrycket på sitsen inte anpassat för honom.

ANNONS

Och igår syntes det tydligt att Breitenreiters avtryck aldrig kommer att sätta sig i Schalke.

Hela våren har varit en enda lång anställningsintervjun för tränaren. Den blivande sportchefen, Christian Heidel från Mainz, kommer att vilja sätta sin prägel på bygget. Med lite tur, skicklighet och resultat hade Breitenreiter kunnat göra sig en del av den framtiden – nu får han i bästa fall se innandömet på Veltins-Arena som motståndare.

Gårdagen blev ett tydligt tecken på att Breitenreiter inte har det som krävs, något som många befarade redan från början. Han har aldrig kunnat motivera sitt lag till att prestera när det har behövts som mest. Han har saknat auktoriteten, intelligensen och kunskapen för att få Schalke på rätt väg igen.

Självklart är det inte bara Breitenreiter som ska hängas. Även spelarna har sin beskörda del. Ledningen också, som genom att man har slutat backa sin tränare, har hängt ut honom till prärievargarna att gnaga på. Och den där felaktiga självbilden som finns hos människor i klubben har hjälpt till. Schalkes plågsamma försök att återskapa något som aldrig har skapats.

ANNONS

2-0 blev 2-3 och Breitenreiters öde var beseglat. Hans eftermäle kommer inte att döma honom hårt. Ty, många visste redan från början att tränaren kämpade mot sitt tidsbestämda öde redan från sin första dag. Tråkigt att han inte kunde lura det.

Publicerad 2016-04-24 kl 15:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto