POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Kan förstå varför Bayern vill ha Hummels och varför Hummels vill till Bayern

Twitter: @atnilsson

”En undanmanöver” kallar Süddeutsche Zeitung (en tidning som jag i myllret av tyska tidningar faktiskt litar på) försöken att binda Mats Hummels till FC Barcelona och Manchester City. Enligt tidningen finns det bara två val (just nu) för mittbacken: Borussia Dortmund eller Bayern München. Och i nuläget talar en hel del för att Bayern är på väg att dra det längsta strået i stacken, även om inget är klart.

”Men behöver verkligen Bayern München Mats Hummels?”, blev jag tillfrågad idag av en vän som inte följer Bundesliga vecka in och vecka ut, men som har ”koll” på fotboll rent generellt. Och det är ju en högst relevant fråga i sammanhanget.

För några år sedan var Mats Hummels en av de mest lysande stjärnorna inom den tyska fotbollen. Det stora genombrottet bland gemene man kom under EM-slutspelet 2012 där den hårfagre mittbacken jämfördes med självaste Franz Beckenbauer. Hummels kreativa förmåga i uppspelsfasen och hans närmast fläckfria insatser i Tysklandströjan gjorde att de flesta av Europas allra största klubbar ställde sig på kö för att värva honom.

Men Hummels blev kvar i Dortmund. Nu, några år senare, är Hummels fortfarande en högt ansedd mittback i Europamått mätt. Han levererar fortfarande på väldigt hög nivå och i min mening har han den här säsongen återigen klättrat upp mot toppen. Men i det tyska landslaget är det Jerome Boateng som har blivit måttstocken, i Bundesliga är det den samme Boateng som anses (just nu) vara den bäste mittbacken.

Betyder det att Hummels inte skulle tillföra i Bayern München? Absolut inte, tvärtom skulle jag säga. Det finns många rimliga, förståeliga och givna anledningar till varför Mats Hummels skulle vara en utmärkt värvning för Bayern. Kanske den bästa tänkbara sett till hur marknaden kring Europas mittbackar ser ut idag.

Mats Hummels fyller 28 år i december. Den bästa av fotbollsåldrar och han har fortfarande ett antal år kvar på absolut högsta nivå. Bayern skulle säkerligen kunna räkna med Hummels i fyra, kanske fem år till på hög nivå. Och som hans egen pappa uttryckte det: ”Mats är ingen som byter klubb fem gånger på fem år.” Det är en trygg investering för de tyska rekordmästarna.

Efter förra säsongen var jag orolig för att Hummels hade tappat lite av det som gjort honom så bra. Han kändes inte lika självsäker som tidigare. Han stod för många fatala misstag och var inte den trygga utpost som han tidigare varit under sin tid i Dortmund. Men under ledning av Thomas Tuchel har Hummels återfått självförtroendet. Hummels bidrar fortfarande med en fantastisk känsla i uppspelsfasen. Han är fysiskt stark nog för att kunna hantera de bästa av världens anfallare. Han är en av de bästa mittbackarna just nu som finns där ute på marknaden.

Och Bayern München jagar en mittback, det är ingen hemlighet. När Jerome Boateng skadade sig i början av våren höjdes varningens finger för lagets mittbackssituation. Javi Martinez, Mehdi Benatia och Holger Badstuber fanns redan på skadelistan vilket tvingade klubben till att låna in Serdar Tasci som spelat totalt 143 minuter under våren. Istället har mittfältaren Joshua Kimmich vikarierat som mittback. Det har fungerat fullt godkänt, men det är ingen långsiktig lösning för en klubb av Bayerns storlek.

Klubben är ytterst medvetna om att man inte kan lita på den nuvarande mittbackssituationen. Martinez och Badstubers skadehistorik är en konstant huvudvärk för de ansvariga i klubben. Även Benatia har haft skadeproblem men många i München har hyst större oro över hans faktiska förmåga på fotbollsplanen. En flytt tillbaka till Italien känns inte långt borta, inte minst om en ny mittback kommer in.

Aymeric Laporte har tidigare nämnts som Carlo Ancelottis önskeval. Men Laportes prislapp och de dåliga minnena av affärerna med Athletic Bilbao (den utdragna Martinez-affären) har avskräckt de tyska mästarna från att försöka på allvar. Mats Hummels ryktas i sin tur kosta drygt €30 miljoner, en högst gångbar summa för Bayern, och Dortmund tycks inte planera att lägga några stenar i vägen för en affär – inte ens en försäljning till den största antagonisten.

För Bayern vore det också ett steg tillbaka till den inriktning man nästan alltid har haft på transfermarknaden innan Pep Guardiola kom till klubben. Det vill säga att Bayern antingen ska fostra egna talanger eller köpa tyska landslagsmän till sin startelva. Med en Mats Hummels i laget skulle Bayern kunna stoltsera med Jogi Löws mittbackspar, vilket får munnarna att vattnas i Münchenlägret.

Det finns med andra ord väldigt många argument för varför Bayern skulle vilja köpa Hummels. Och eventuella argument emot, som han att spelar i Dortmund eller den rätt känsliga situationen mellan familjen Hummels och klubben, är något åtminstone Bayern inte kommer att ta hänsyn till vid en affär.

Men frågan man måste ställa sig också, behöver Mats Hummels Bayern München? Om han nu är ute efter en ny utmaning finns det goda anledningar till att hamna i Bayern. Dels är det den sportsliga delen, som visserligen inte är specifik för just Bayern som klubb men ändå förståelig. Bayern är snäppet över Dortmund. De har ekonomiska muskler som Dortmund ännu inte har och att representera Bayern är mer eller mindre än garant för att nå långt och slåss om Champions League-titeln varje säsong. En titel som Mats Hummels absolut vill ha på sin meritlista innan han lägger av.

De starkare argumenten finner man kring Hummels person. Han är själv uppväxt i Bayern och har representerat klubben i unga år. Han nämnde själv i en intervju för ett par år sedan att han skulle vilja bevisa sig i klubben. Trots att han har spelat för Dortmund sedan åtta år tillbaka har hans fru bott i München och likaså återfinns Hummels familj i den bayerska huvudstaden. Hummels pendlar ofta dit när han får tid över. En flytt till München skulle ur den personliga aspekten alltså vara helt rimlig.

Med det sagt kan jag förstå varför den här affären skulle kunna bli av, varför den skulle tilltala båda parter. Det finns många anledningar som talar för det helt enkelt. Samtidigt tror jag inte att Mats Hummels själv har bestämt sig ännu. Men de senaste dagarnas rykten tycks bli allt mer konkreta, vilket vittnar om att ett beslut närmar sig. Om det blir Dortmund eller Bayern? Just nu talar det för Bayern – men jag är långt ifrån övertygad om att det slutar så.

Jag har medvetet valt att inte blanda i anledningar till varför han skulle stanna i Dortmund. Jag kan se många anledningar till det också. Men den här texten handlade enbart om argumenten för en flytt till Bayern.

Publicerad 2016-04-25 kl 14:23

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå