Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Rockstjärnan Vidal nyckeln i Guardiolas symfoniorkester

Twitter: @atnilsson

Han är värvningen som Pep Guardiola inte önskade, men fick. Efter en svag höst har Arturo Vidal imponerat och slagit tillbaka mot alla kritiker. Mot Atlético de Madrid kommer han att vara Bayerns nyckelspelare.

Redan för fem år sedan ville Bayern München värva Arturo Vidal. Den då nytillsatta tränaren Jupp Heynckes ville ha med sig sin vapendragare från Bayer Leverkusen och den chilenske mittfältaren verkade ämnad för Bayern innan Leverkusen sa ifrån. Leverkusens sportchef Rudi Völler vägrade att sälja Vidal till en ligakonkurrent och skeppade istället iväg honom för en billigare summa till Italien och Juventus.

ANNONS

Heynckes skulle försvinna och Pep Guardiola skulle ansluta innan mittfältaren till slut hamnade i München. Efter försäljningen av Bastian Schweinsteiger såg den bayerska klubbledningen ett starkt behov av en ny innermittfältare med en stor portion aggressivitet och krigarmentalitet. Något som enligt många av de ledande personerna i den tyska klubben saknats vid de avgörande tillfällena och var anledningen till att man gått under mot såväl Real Madrid som FC Barcelona i Champions League-semifinalerna.

Vidal kom serverad på ett silverfat till en Guardiola som vid första anblick var skeptisk över sin nye spelare. Chilenaren var ju trots allt inte Peps val. Vidal var en rockstjärna. Tatuerad. Oslipad. Vild. En gnutta galen. Och Guardiola hade under sina två år i München format en symfoniorkester bestående av harmoniserande, bläckfria själar som mer eller mindre älskade sin dirigent till den nivå att de skulle göra allt för honom. Och in kom denne chilenske mittfältare som ett yrväder och vände med ett upp och ned på allting.

ANNONS

Bara veckor innan han anslöt till Bayern München körde han rattfull under Copa América. Oskadd tog han sig till södra Tyskland där de första rapporterna gjorde gällande att han, för att uttrycka det snällt, på sin förhållandevis korta semester gladeligen ätit och druckit gott men inte tränat allt för hårt. Det var bara dagar in i hans kontrakt och redan hade Vidal skapat mer omskakande rubriker för Bayern än vad det hade uppstått under de två år Guardiola redan varit där.

Sommer blev höst. Höst blev vinter. Nyförvärvet sökte fortfarande efter formen. Vidal såg hämmad ut av sin miljö där han inte alls fick samma frihet som på mittfältet i Juventus. Guardiola visade sin frustration över sitt nyförvärv vid sidlinjen. Det blev ingen bekväm inledning för någon av parterna. Inte blev det bättre av att rapporter kom från Bayerns vinterläger i Qatar att Vidal visat en mindre professionell sida och vid flertalet verkat överförfriskad av alkohol. Botten var nådd.

ANNONS

Men det var också där det vände. För under våren har Bayern München och Pep Guardiola fått se prov på en helt annan Vidal än den som anslöt under sommaren. Chilenaren har sett betydligt mer motiverad ut, piggare och alert. Han har hittat rätt i laget, är mer bekväm med sina lagkamrater på planen och har så sakteliga anpassat sig till Guardiolas symfoniorkester, utan att ha släppt sin rockstjärneaura. En anpassning som huvudpersonen själv bekräftade i en intervju med ESPN i veckan.

”Jag behövde vänja mig vid saker och ting. Jag behövde anpassa mig till ett nytt lag, nya spelare, nya kollegor, men jag visste att förr eller senare skulle jag känna mig bekväm och kunna visa alla vem jag är som spelare, så som jag gjorde det i Juventus. Den tiden har kommit och jag känner att det går mycket bättre nu.”

ANNONS

Under de senaste veckorna har Vidal klivit fram som en nyckelfigur i Guardiolas lagbygge. Formmässigt kunde Vidal inte ha tajmat det bättre. Han har noterats för fyra mål och en assist på sina fem senaste insatser. Han har givits mer frihet att ta sig uppåt i planen, vilket har givit honom möjligheten att kliva fram i andravågen – något som få andra spelare i Europa är lika bra på att göra som mittfältaren.

I jämförelse med sina kollegor på det centrala mittfältet har Vidal bidragit med något som tidigare inte har funnits. Thiago är en tekniskt begåvad, offensivt lagd regissör som gärna levererar de avgörande passningarna. Xabi Alonso en oerhört intelligent, spelskicklig defensiv mittfältare vars förmåga att avbryta motståndarnas attacker är imponerande.

Vidal har ingen dålig blick för spelet, men han är inte på samma nivå som sina spanska kollegor. Den chilenske landslagsmannen är en evighetsmaskin. En motor som löper över enorma sträckor, skapar ytor för sina medspelare och kastar sig in situationer hänsynslöst. En spelare som gör det möjligt för sina medspelare att göra det dem är bra på. Vidals uppoffrande spel är en förutsättning för att hans medspelare ska glänsa, men även för att han själv ska skina.

ANNONS

Och det var för de här matcherna han värvades. De matcherna där man måste smutsa ned sig för att gå vinnande ur striden. Vid de tillfällen då Bayern tidigare säsonger har fallerat. Fallit platta mot jämbördiga motstånd som haft lite mer vilja att gå utan för sin egen box. Och mot ett fysiskt starkt Atlético Madrid kommer Vidals aggressivitet, outtröttliga vilja och mångsidighet att vara en nyckel för att Bayern ska ta sig vidare till finalen på San Siro.

För mittfältaren själv, som stod på planen för Juventus förra året när de förlorade Champions League-finalen mot Barcelona, skulle en titel vara en revansch och kronan på verket på en meritlista som redan imponerar. ”Det är den viktigaste titeln för en spelare och jag hoppas att jag kan vinna den det här året.” Och Vidal kommer att vara nyckeln till att uppnå den drömmen.

ANNONS
Publicerad 2016-04-27 kl 10:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto