POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Kill your darlings, Pep

Twitter: @atnilsson

Det skulle ju inte sluta så här. Bayern München skulle inte återvända från Spanien med en förlust i bagaget och för tredje året i följd få en finalmatch på Allianz Arena. Men det var precis det som skedde. Pep Guardiola hade förberett sig i dagar på att det inte skulle bli så här. Han hade försökt hitta luckorna i Diego Simeones välsvarvade lagbygge som hade gjort Steve Jobs avundsjuk. Men inga luckor hittades. Istället hamnade Bayern i ett snabbt underläge och i en 170 minuter lång uppförsbacke som man har 90 minuter kvar att jobba sig igenom.

Inför matchen pratades det i Viasatstudion om Peps förmåga att luckra upp försvar. Och det är inte bara i Viasatstudion som det har pratats om den spanske tränarens offensiva potens. Det är en halv sanning att Pep är en tränare vars styrkor ligger i offensiven. Jag tror att om du skulle säga det till Pep själv så skulle man få ett ”¿Que?” tillbaka. Tränaren ser sig själv inte på det sättet. För Pep är defensiven grunden för offensiven. Varenda offensiv rörelse har en tanke att spelarna ska hamna rätt defensivt för att undvika att motståndarna ska fånga hans lag i ett dödläge. Rent statiskt finns det också belägg för att Pep är en defensivare tränare än tidigare. Ser man det rent statistiskt har Bayern den här säsongen släppt mindre mål än tidigare säsonger under Pep, samtidigt har man gjort färre.

Men även om Pep hade koordinerat sina spelare till att inte bli tagna på sängen av Atlético Madrid var det precis vad som skedde och det redan efter tio minuter. Saúl rann igenom ett som ett rinnande vatten mot ett Bayernförsvar som måste fått Stefan Effenberg, Jens Jeremies och Mark van Bommel att muttra av bitterhet hemma i tv-sofforna. Den ena efter den andra spelaren passerades innan det tog stopp vid David Alaba, då kom istället ett perfekt avvägt avslut som via stolpen tog sig in bakom en chanslös Manuel Neuer. Matchens enda mål. Målet som kommer att sätta prägel på returmötet på Allianz Arena. Ett möte som kommer att bli en helt avgörande match för Guardiolas legacy i Tyskland.

Vad var egentligen Guardiolas gameplan? Vad tänkte han när han satte nationalikonen Thomas Müller och fansens favorit Franck Ribéry på bänken? Varför spelade han med tre centrala mittfältare? Hur kommer det sig att han gav det offensiva ansvaret till två orutinerade yttrar? Och var fanns Robert Lewandowski hela kvällen? Ingen vet ännu. Inte ens Oliver Kahn (på plats för tyska ZDF:s räkning) hade stake nog att våga fråga efter matchen. Uli Hoeneß förklarade kort och koncist att ”Atlético Madrid spelar den fotboll vårt lag inte gillar”, lagkaptenen Philipp Lahm klagade på gräsmattan. Men ingen berättade någonting om hur Bayern faktiskt hade tänkt att få med sig ett positivt resultat med sig hem till München.

Oavsett hur pragmatisk och imponerande Guardiola kan vara taktiskt har han fortfarande inte förmågan att göra en sak: att ha ihjäl sina darlings. Den spanske tränaren har sina favoriter som han tror lite extra på, något han aldrig skulle medge då alla hans spelare är ”super-super-spieler”. Men det finns spelare som tidigare har visat att de kanske inte riktigt har det där som krävs när det gäller som allra mest, som fortfarande får chansen. Juan Bernat och Thiago fick chansen igen – två Pep-värvningar – men ingen av dem tog den. De två spanjorerna var bleka, slarvade och blev till slut utbytta. Tillsammans med Xabi Alonso, som fortfarande är en intelligent spelare men vars snabbhet är borta, var det samma tre spelare som underpresterade i förra årets semifinal mot Barcelona som återigen gick under. Vid det här laget hade en annan trott att Pep lärt sig, men icke.

Vi är många som har imponerats av och hyllats Pep förmåga att våga göra taktiska drag som på förhand verkat galna. Att han spelat utan ordinarie mittbackar och istället skickat in mittfältare och ytterbackar till att reda ut röran framför Manuel Neuer. Att han spelat utan renodlade anfallare. Att han har spelat med en tvåbackslinje. Ofta har Pep lyckats, det får man ge honom, men hans facit i Champions League-semifinalerna under sin tid i München är minst sagt bedrövliga. 0-1 (Real Madrid), 0-3 (Barcelona) och nu återigen 0-1 i sitt hemland vittnar om att tränaren inte hittat rätt balans när det har betytt förbannat mycket. Han har vågat, men han har inte vågat hela vägen när det har behövts och han har förlitat sig på sina favoriter vilket har kostat honom i slutändan.

Utgångsläget inför returen är inte dåligt. Det är inte heller bra. Det är okej. Chansen finns fortfarande där och Bayerns hemmafacit är imponerande. Och inte kommer man att kunna skylla på gräsmattans kvalitet. Guardiola har ett par dagar på sig innan han ställs inför sin viktigaste uppgift under sin tid i Tyskland. För matchen, om inte ”minifinalen”, på tisdag kommer att vara avgörande för hur hans tid kommer att bli ihågkommen. En förlust och den är besvikelse. En seger och drömmen lever. Det är upp till bevis för Pep och mitt råd är enkelt: kill your darlings, Pep.

Publicerad 2016-04-28 kl 09:39

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå