POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Trots Hummels – Dortmund är i toppen för att stanna

Twitter: @atnilsson

Det var inget omvälvande besked men när Borussia Dortmund igår meddelade att Mats Hummels vill lämna klubben till förmån för ligakonkurrenten och antagonisterna Bayern München blev det hela så mycket mer konkret. Helt plötsligt verkar en affär till sommar vara högst trolig, även om Dortmunds Hans-Joachim Watzke har varit väldigt tydlig med att Hummels inte kommer att släppas om man inte får tillräckligt bra betalt.

Jag tror personligen inte att Karl-Heinz Rummenigge och Bayern kommer att betala de €38 miljoner euro som Dortmund påstås vilja ha. Mats Hummels är visserligen en mittback av riktigt bra klass, men han har bara ett år kvar på kontraktet. Man får ha i åtanke att när Toni Kroos lämnade Bayern för Real Madrid med ett år kvar av kontraktet kammade tyskarna hem drygt €22 miljoner, vilket då ansågs vara rätt bra betalt för mittfältaren.

Dessutom har jag svårt att se att Dortmund faktiskt kommer att vilja behålla Hummels när han tydligt meddelat att han vill flytta. Om man jämför med Robert Lewandowski, som Dortmund valde att inte släppa i förtid, fanns inte någon sådan önskan uttalad. Alla var medvetna om att Lewandowskis framtid låg i München, men han hade aldrig uttryckt en önskan om att få lämna i förtid. Inte heller låg det i Bayerns intresse just då av vad det verkade. Och till skillnad från Lewandowski upprör Hummels flytt betydligt fler av Dortmunds supportrar, situationen kommer att vara mycket jobbigare att hantera.

Men med det sagt är det självklart helt rätt av Dortmund att visa upp en stenhård fasad utåt. Nog för att Hummels har uttryckt sin önskan, men det betyder inte att klubben behöver lägga sig platta. Istället har man möjligheten att kräma ut så mycket som möjligt av Bayerns plånbok och kanske kan man dessutom utnyttja situationen till att skaffa sig en fördel i en eventuell värvning av Mario Götze. Det är en win-win-situation för Dortmund med andra ord och naturligtvis ska man använda den så gott det går till sin egen fördel.

Värvningen bekräftar dock bilden av tysk fotboll med ett Bayern som en har egen särställning i ligan. Den sydtyska klubben är ensamma med att ha den ekonomiska styrkan och en oändligt stor tilldragningskraft i Tyskland. Trots att de pekas ut som ligans största bovar, tycks de ändå kunna locka till sig alla spelare – även spelare som tidigare uttalat sig negativa om klubben. När det går dåligt värvar man in nya soldater utan problem. När det går bra gör man det också. Ingen annan klubb i Tyskland har den friheten.

Visst kan man se det som att Bayern värvar sönder ligan, men samtidigt, varför skulle dem inte göra det? Bayern har satt sig i en ledande position tack vare ett fantastiskt bra arbete sedan flera decennier tillbaka. Nu handlar det om att försvara den positionen från sina konkurrenter. Den rätten har de skaffat sig och jag har svårt att kritisera det, även om det ur ett intressemässigt perspektiv för ligan vore bättre om Bayern inte gjorde det. Det är inte konstigt att Bayern hittar förstärkningar hos sina konkurrenter – man slår ju faktiskt två flugor i en smäll genom att förstärka sig själva och försvaga sina motståndare.

Och Dortmund har blivit nästa klubb i följden att försvara sig mot Bayerns makt. Men Dortmund kan inte bara kolla framåt, de ska också försvara sin egen ställning som tvåa i den tyska fotbollshierarkin. Säga vad man vill men Dortmund har lyckats förhållandevis bra i jämförelse med vad till exempel Werder Bremen gjorde det. Bremen klarade inte av att hålla jämna steg till slut och tappade till slut ordentligt på grund av ett antal snedsteg som gjorde att klubbarna bakom hann ikapp. Dortmund har lyckats med konststycket att gång efter annan återetablera sig själva i toppen, trots att många av toppspelarna har försvunnit (och då inte bara till Bayern). En imponerande bedrift i sig.

Och det är en otroligt intressant uppgift Dortmund står inför. För de är fortfarande snäppet under de absoluta toppklubbarna i Europa. Dortmund har inte den särställning som Bayern har där de skulle värva sig ur en eventuell sportslig kris, något vi såg prov på i somras. Istället är Dortmund en av klubbarna som levererar toppstjärnor till de allra största, därför krävs det ett konstant nyskapande för att lyckas hålla sig på samma nivå.

Allt detta ska ske under de sportsliga förutsättningarna som är att man fortsätter att hålla sig kvar i Champions League genom bra ligaplaceringar i Bundesliga, samtidigt ska man inte riskera sin ekonomi genom felinvesteringar på storstjärnor (en resa som Dortmund redan har genomlidit). Det krävs ett imponerande maskineri, väloljat och med minimalt antal misstag för att inte falla i någon av dessa fallgropar – något Dortmund inte har gjort och därför förtjänar all heder. Frågan är om någon annan klubb i Tyskland under det senaste decenniet har stått för ett sådant exemplariskt arbete som just Dortmund? Jag tvivlar.

Därför är jag inte heller orolig över försäljningen av Mats Hummels för klubbens del. De har bevisat vid tidigare tillfällen att de kan hantera sådana här situationer. Och den största förlusten med Mats Hummels känns inte främst ligga i spelmässiga, utan i Hummels som identifikationsfigur och ledargestalt – en roll flera spelare i truppen är beredda att ta och också kommer att vilja ta.

Men om flera försvinner då? Är det början på slutet? Ilkay Gündogan lämnar med största sannolikhet för Manchester City. Och det är klart att situationen blir mer kritisk om Pierre-Emerick Aubameyang och Henrikh Mkhitaryan också skulle försvinna. Men precis som klubbchefen Watzke sa kommer klubben inte att släppa alla fyra spelare den här sommaren – något jag är övertygad om att han kommer att hålla.

För mig är det klart att Dortmund fortsatt kommer att vara Bayerns största utmanare i Tyskland. I Dortmund har det byggts upp en så pass stabil grund som gör att de inte vacklar när det blåser hårt. Och även om de inte kommer att nå upp på Bayerns nivå, tar Dortmund små steg mot en framtid där de inte kommer att bli rensade på sina stjärnor så fort de når framgångar. Vilket är vad många tyska klubbar har försökt men inte lyckats med. Dortmund är i toppen för att stanna och det tror jag att dem kommer att göra.

Publicerad 2016-04-29 kl 14:26

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå