POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Genomsympatiska Freiburg tillbaka i Bundesliga

Twitter: @atnilsson

Det blev bara en säsong i 2. Bundesliga för Freiburg. Tack vare segern mot Paderborn (2-1) är Freiburg klara för spel i Bundesliga, före de givna favoriterna RB Leipzig som fortsatt sätter krokben på sig själva i slutspurten. För Freiburg, som inför säsongen blev länsade på sina bästa spelare, är det en imponerande bedrift att man återigen tar sig upp till Bundesliga. Det visar att ekonomisk styrka inte alltid är det som krävs för att nå framgångar.

Listan över spelare som en gång har representerat Freiburg men under de senaste åren har lämnat är imponerande. Papiss Demba Cissé (Newcastle), Ömer Toprak (Bayer Leverkusen), Max Kruse (VfL Wolfsburg) och Matthias Ginter (Borussia Dortmund) har alla spelat i Freiburg. Bara inför den här säsongen lämnade Admir Mehmedi (Bayer Leverkusen), Vladimir Darida (Hertha Berlin) och Roman Bürki (Borussia Dortmund) klubben för att vara delaktiga i klubbar som alla är på väg mot Europaspel kommande säsong.

Hela Freiburgs affärsidé i fotbollsvärlden har varit att producera eller förädla spelare för att sedan släppa dem vidare till större klubbar för en slant som sedan investerats i den imponerande ungdomsakademi (som 2015 för tredje året i följd förärats av fotbollsförbundet med högsta betyg). Och så sent som 2013 lyckades man ta sig ut till Europa genom en femteplats i Bundesliga. En oerhörd framgångssaga som då chockerade många tyska fotbollssupportrar.

Det är inte bara spelare som a-laget har hittat i ungdomsakademin. Den nuvarande tränaren, Christian Streich, hämtades därifrån och tog över som huvudansvarig för klubbens huvudtrupp 2011. Streich har sedan dess varit den profilstarkaste individen i förening. Med en frisyr som vittnar om hans mentala status, en blick som påminner om Jack Nicholson i The Shining och anekdoter som att han cyklar till arenan (främst för att han bor nära, inte för att han försöker att leva sunt) har Streich blivit en populär figur – inte bara klubbens egna supportrar utan även bland motståndarnas.

Trots ivriga försök från andra Bundesligaklubbar att knyta åt sig Streich har tränaren valt att stanna i Freiburg. 50-åringen har inte känt sig redo att lämna sydvästra Tyskland, då erbjudanden han har fått inte har känts helt rätt för huvudpersonen. Istället valde Streich nyligen att förlänga sitt kontrakt med Freiburg, men ingen av parterna har ännu uppgivit hur länge det nya kontraktet faktiskt sträcker sig.

Vad Streich har lyckats med och vad som har gjort Freiburg så pass framgångsrika sett till deras resurser är förmågan att inte avvika från sin grundidé. Den fotboll som spelats på Schwarzwald-Stadion (tidigare Mage Solar Stadion) har inte alltid varit publikfriande, men det har varit effektiv och givit framgångar. Samtidigt har Streich haft ett stort öga på talangerna i klubben och tagit upp dem till a-laget vid passande tillfälle. I jämförelse med storfavoriterna från Leipzig som spenderade €19 miljoner på nyförvärv under säsongen, la Freiburg i jämförelse blyga €5 miljoner.

I år, som nedflyttade i 2. Bundesliga, var Streich medveten om att hans lag skulle behöva spela en mer dominerande typ av fotboll till skillnad från den defensiva fotboll Freiburg spelade i Bundesliga. Därför värvade klubben in flera offensivt skickliga spelare, samtidigt som man behöll större delen av defensiva stommen från förra säsongen, vilket visade sig vara ett succédrag. Freiburg har gjort flest mål i ligan (72), samtidigt har man släppt inte särskilt många (37).

Av de elva spelare som har spelat flest ligamatcher för Freiburg under säsongen är åtta födda 1990 eller senare. I en trupp på 30 spelare är endast sju spelare födda på 80-talet, de övriga 23 är födda på 90-talet varav många av dessa kommer från den egna ungdomsakademin. Det visar på vilket imponerande jobb som görs i Freiburg, på alla nivåer och det ger också hopp om att Freiburg återigen ska kunna etablera sig i Bundesliga.

För nu är målet att Freiburg ska etablera sig i den tyska högstaligan med mer eller mindre det lag som man har idag. Det finns inga stora ambitioner på att värva in namn för större summor (det ”hetaste” ryktet är just nu att Darmstadts Aytac Sulu kan vara på väg), utan istället kommer Streich till större del att fortsätta sitt hedervärda jobb med att utveckla det material han redan har.

Det är därför jag gärna ser Freiburg i Bundesliga. De är en klubb så sympatiska att de är omöjliga att tycka illa om. De jobbar i det dolda, får väldigt lite uppmärksamhet för det fantastiska jobb de faktiskt gör. Det är rätt igenom en fin klubb som gör ett hedersvärt arbete. Jag vet dessutom att de vann extra sympati hos tyskarna för att de lyckades nå Bundesliga före favoriterna RB Leipzig. Bara en sån sak är värd att hylla. För få hade trott det på förhand.

Publicerad 2016-04-30 kl 09:25

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå