POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Hade inte kunnat tänka mig ett bättre slut

Twitter: @atnilsson

Ett bättre slut hade jag inte kunnat tänka mig av av säsongen. En final i DFB-Pokal mellan två lag som har varit de överlägset bästa i Tyskland under året. En final mellan två lag som har de två av de mest fascinerande tränarna i Bundesliga. En final mellan två lag som har landets största stjärnor i sina respektive lag. Borussia Dortmund mot Bayern München i Berlin är det perfekta avslutet på den här säsongen.

Den inhemska cupen i Tyskland åtnjuter inte alls samma status som FA-cupen i England, men det finns fortfarande en stor respekt för den tyska cuptiteln. Det är en pokal som de tyska klubbarna mer än gärna vill ha i sina troféskåp. I år är det dessutom en final mellan de två klubbar som under de senaste åren har lagt grunden för Bundesligas lyft i fotbollsvärlden.

På ena sidan står ett Bayern München vars tränare Pep Guardiola gör sin sista match på tränarbänken i klubben. Spanjoren har under i sina tre år i München bidragit med en stjärnstatus som ingen annan tränare hade kunnat göra. Det kommer inte att fällas några tårar när slutsignalen ljuder på Olympiastadion i Berlin ikväll. Men det kommer att finnas en tjock grop i halsen.

Nej, han vann aldrig Champions League. Nej, han var inte den mest omtyckte Bayerntränaren i historien. Nej, han personifierade aldrig ”Mia san mia”.Men han var Pep Guardiola. Han kom under pompa och ståt, förändrade Bayern mer än någon annan tränare tidigare har gjort och lämnar med minst sju vinna titlar, med ett poängsnitt i Bundesliga på osannolika 2,52 per match vilken ingen annan tränare kan mäta sig med.

”Ofta begriper man först när någon är borta, hur bra denne var”, sa nyligen Ottmar Hitzfeld i tidningen Bild. Förbundskaptenen Joachim Löw sa till tidningen Süddeutsche Zeitung att ”Guardiola har lämnat sitt avtryck på Bundesliga”. Vad båda två säger, ger också bilden av hur bilden har förändrats kring spanjoren på slutet. För ju närmare Guardiola-erans slut har kommit, desto mer tycks respekten för hans arbete i Bayern och Tyskland ha ökat. Och sannolikt kommer den att öka ytterligare när han har varit borta ett tag.

På andra sidan står ett Borussia Dortmund vars tränare Thomas Tuchel är på väg att avsluta sin första säsong på tränarbänken i den svartgula klubben. En säsong som har varit framgångsrikare än vad alla i Dortmund någonsin hade kunnat önska sig. För Tuchels del kommer det inte heller att fällas några tårar ikväll, men förhoppningen om var han kan tänkas ta Dortmund i framtiden är stor.

”Tysklands Pep”, som Tuchel har kallats, har på bara en enda säsong lyckats ”avkloppifiera” Dortmund. Från att ha under sju år ha varit ett lag inställt på att jobba mot bollen, en kraftfull pressningsmaskin, jobbar Dortmund numera med bollen. Dortmund lägger färre antal kilometer under sina fötter, har mer bollinnehav och är betydligt mer flexibla i sin taktik än tidigare.

Med sina 78 ihopsamlade poäng i Bundesliga lägger Dortmund sin näst bästa säsong bakom sig genom alla tider. Tuchel fick ur nästan allt ur sina mannar, pressade Bayern till att nå ytterligare en nivå i ligaspelet och hade det inte varit för ett par olycksaliga matcher hade Dortmund mycket väl redan kunnat haft en titel i sina händer. Oavsett om man vinner eller förlorar ikväll, är Dortmund bara i början på en högst fascinerande resa som tycks kunna ta oanade höjder.

Kvällens final innehåller både en inledning och ett slut. Det är en final mellan Tysklands två starkast lysande klubbar vars prestationer den här säsongen inte har tagit dem hela vägen, men vars prestationer har givit en stor framtidstro på att många av deras högt uppsatta mål ska kunna uppnås.

Det är i all sin simpelhet en match mellan två förbannat bra lag. Med två förbaskat duktigare tränare. Och två startelvor som innehåller några exceptionella spelare. En match man inte får missa, för man vet aldrig när den dyker upp igen.

Publicerad 2016-05-21 kl 13:22

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto