Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Vill se ett stabilt Tyskland ikväll

Twitter: @atnilsson

Ikväll kliver Tyskland in i EM-slutspelet och det med stora förhoppningar på att man ska kunna bärga titeln i slutändan. Som alltid räknas Tyskland till favoriterna, oavsett hur lite de har övertygat sedan VM-guldet i Brasilien. Med tanke på att ett antal viktiga spelare saknas i truppen, att spelet inte har övertygat i kvalet hade man kanske behövt revidera sina åsikter kring Tyskland en aning. Men de kommer in som favoriter trots de otaliga brister som finns.

För Tyskland är matchen mot Ukraina långt ifrån en avgörande match. Tre poäng är ett krav, allt annat vore en smärre chock och besvikelse. Men det är, som alla matcher i ett tidigt skede av turneringen, en tillställning som kommer att visa var någonstans landslaget står och hur långt eller nära tyskarna är ifrån där dem vill vara.

ANNONS

Därför förväntar jag mig inte en bländade insats ikväll där tyskarna i all sin iver kommer att köra över Ukraina. Jogi Löws landslag har betydligt med individuell kvalitet än motståndarnas, men det är inte nu det ska visa sig och det skulle förvåna mig om hans taktiska dispositioner redan nu skulle ha sådan verkan att tyskarna skulle rinna iväg med ett par mål. Jag förväntar mig en stabil uddamålsseger, inte mer i det här skedet.

Däremot förväntar jag mig att få se ett Tyskland som är betydligt stabilare än vad de var i kvalet. Ukraina kommer troligen, likt de flesta av Tysklands motståndare, att backa hem och sikta in sig på att kontra genom att få ut bollen på kanterna där de har starka spelare. Under kvalet har det visat sig vara en någorlunda effektiv taktik mot ett Tyskland som har haft problem med att riktigt få stopp på motståndarna när de har satt iväg på kontringar.

Löw har testat både tre- och fyrbackslinje för att undvika att bli tagna på den klassiska sängen. Men det tycks inte spela någon roll om förbundskaptenen sätter tre eller fyra man där bak, tyskarna är fortfarande inte riktigt stabila och bjuder på för många ytor för sina motståndare att utnyttja. Därför blir intressant att se om Löw har fått lite ordning på torpet, för om vi inte ser sådana tendenser ikväll kan tiden vara för knapp för att tyskarna ska kunna rätta till det under turneringens gång.

ANNONS

Och frågan är också vem som ska göra målen framåt. Det finns ett gäng målfarliga spelare i det tyska landslaget, inte minst Thomas Müller som är en mästerskapsmålskytt i fingerspetsarna. Men bakom honom känns det inte lika säkert att någon ska leverera, vilket kommer att behövas. Både Mario Gomez och Mario Götze förväntas få sina chanser, frågan är vem som tar den.

Tyskland må en av huvudfavoriterna till EM-titeln – det med all rätt som vinnare av VM för två år sedan. Men det betyder inte att tyskarna kommer att se ut som en favoriterna i inledningen av turneringen. Jag tror snarare att många kommer att sitta ikväll och fundera på hur Tyskland ska kunna ta sig hela vägen. Att tyskarna är stabila men saknar det lilla extra. För min del vore det en bra start på turneringen. Det är precis så jag vill att Tyskland ska se ut ikväll. Stabilt men utan stjärnglans.

***

Jag har tagit mig till Cypern för en kort men välbehövlig semester. Trots att landet inte medverkar i EM, och inte heller de trogna medelshavskompisarna Grekland, råder EM-feber på önationen. Just i det området jag befinner mig finns det otaliga britter och ryssar, något som blev minst sagt tydligt igår när landskampen mellan de länderna spelades.

ANNONS

Stämningen som rådde har var betydligt mindre aggressiv än den var i Frankrike. Obehagliga och otäcka scener efter att matchen avslutats igår. Än värre att SVT höll så länge med att kommentera ämnet och sedan försökte släta över det med att man ville ha ”korrekta” uppgifter innan man rapporterade något. Det betyder inte att man behövde vänta på det så pass länge som man tycks ha gjort. Det fanns både tv-bilder och sociala medier som tämligen sköljde över med information med händelsen.

Och med tanke på att SVT vid andra tillfällen har kört ut extra livesändningar till följd av olika saker är det inte så att det är en högborg för all korrekthet. Ibland måste man kasta sig ut med det man har och bygga vidare på det under tiden. Det är så det fungerar i tv-branschen och det gläder mig att flera tittare var kritiska mot hanterandet av det som skedde.

***

Mest otäckt är det självklart att ryssarna fortsätter att agera i enlighet med historien och mörklägga allting som om ingenting har skett. Det finns inte ord för att ens kunna bemöta den typen av agerande.

ANNONS

***

För er som inte fått nog av landslaget och tysk fotboll rekommenderar jag att lyssna på det senaste avsnittet av Bundesligapodden som är EM-special inför premiären mot Ukraina. Finns på iTunes, Acast med mera.

***

Cypern har för övrigt tagit fram den mest idiotiska sidan av mig. Den sidan som handlar om att jag med min blekhet kunde möta solen i en duell och tro att det var 50-50 i utgång. Jag är röd som en kräfta. Ser ut som det mittersta sträcket i den tyska flaggan. Det är så naivt och korkat på samma gång att jag häpnar över min egen dumhet. Fast det kommer att ske igen och det vet jag redan nu om, när jag sitter här och irriterar mig över att jag bränt snart varenda del av min kropp.

Publicerad 2016-06-12 kl 09:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto