Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

En ny Löw vi får se i det här mästerskapet

Twitter: @atnilsson

Det var en avslappnad Joachim Löw som klev upp på podiet under dagens presskonferens och gav 40 minuter av sin dyrbara tid till att svara på journalisternas frågor. Med en espressomugg av papp vid sin sida och ett lätt leende på läpparna gav han långa, utförliga svar på de många frågor som journalisterna hade. Endast vid ett tillfälle under de 40 minuterna gick Löw ur sin tillbakalutade roll och tog tillfället i akt bestämt förklara vad han tyckte för det samlade pressuppbådet. Det när det handlade om hans forne landslagskapten Michael Ballacks uttalande häromdagen.

ANNONS

”Führungsspieler”, så benämns de spelare i Tyskland som förväntas ta plats, som ska visa vägen och föra laget framåt. Det är spelarna som ska visa känslor. Ni vet de där spelarna som bildproducenterna lägger slowmotion på vid närbilder när de gestikulerar med händerna och sakta men tydligt rör läpparna för att framföra sina budskap, gärna ackompanjerat till tunga, fallande regndroppar. Oftast förväntas führungsspielers vara lagkaptenerna, men det behöver inte bara vara just dessa. I den tyska fotbollshistorien har det funnits massvis med exempel på typiska führungsspielers, sådana som Lothar Matthäus, Stefan Effenberg, Oliver Kahn och den tidigare nämnde Michael Ballack.

Det var efter att Tyskland fått 0-0 mot Polen som Ballack tog chansen att kritisera landslaget som han ansåg ”sakna personlighet och karaktär”. Polen hade varit bättre och Ballack hade saknat ledargestalter i det tyska landslaget på planen som hade kunnat elda fart på det tyska laget under matchen. Det går inte att komma från att Ballack, som blev utfasad av just Löw i samband med VM 2010 då den dåvarande landslagskaptenen skadade sig inför turneringen och aldrig kom tillbaka, haft en lätt ansträngd med Löw sedan den VM-turneringen och att det gav lite extra vatten på mittfältarens kvarn när möjligheten kom.

ANNONS

När frågan kom kring Ballacks uttalande en bit in på presskonferensen rättade Löw till sig i sin stol, lutade sig framåt med överkroppen och spände blicken i den frågande journalisten som för att visa på att han hade ett mycket viktigt budskap att delge och att det inte fick missförstås. Löw började med att förklara att han inte längre blir överraskad över allt som sägs, att han är för erfaren för att bli det och han inte längre måste förklara saker och ting för ”utomstående” (menat: Ballack) om han inte själv känner att han måste. Sedan, efter en kort men effektiv andningspaus som gav Löw tillbaka mer av sin avslappnade kroppshållning från innan, sa förbundskaptenen med spända ögonvrår att debatten kring führungsspielers ”gav honom ett leende på läpparna”.

Löw fortsatte sin monolog med att förklara att det var en debatt han drogs med under VM i Brasilien (då anklagade före detta landslagsmän det tyska landslaget och Löw för att ha en ”flat hierarki” där lagkaptenerna Philipp Lahm och Bastian Schweinsteiger inte visade vägen) som efter guldet ebbade ut. Vidare beskrev förbundskaptenen att han hittills fört många bra och framgångsrika samtal med sina spelare, att de tog kritik på ett bra sätt och att det med spelarrådet förts många viktiga dialoger under turneringen som bidragit till förändringar. Mer hade han inte att säga kring ämnet och därmed basta.

ANNONS

Det är enkelt att förstå Löws tydliga tröttsamt kring ämnet führungsspielers. Ända sedan Ballack, som kanske var den sista klassiska tyska ledargestalten i landslaget som vi känt dem, försvann har de ersatts av en helt annat typ av ledarskap. Med ersättaren Philipp Lahm dök en mer vårdad, nästintill akademisk ledare upp vars drag påminde mer om en politikers än om en idrottares. Det var en mer eftertänksam ledargestalt som appellerade betydligt mindre till det emotionella och betydligt mer till det rationella. Något som de klassiska ledargestalterna hade svårt för att anamma då det vuxit upp i en klassisk tysk miljö där ledaren alltid varit den som tagit plats och stått för de rubriksättanden uttalandena.

Löw stod själv som spelare och nu som ledare även han för en betydligt mer åtstramad och eftertänksam profil, därmed inte konstigt att han varit noggrann med att ha den typen av spelare i ledande roller i landslaget. Inte heller är det förvånande att han känner att ämnet redan är “gjort” då han under flera år har fått försvara sitt landslag för att sakna den där riktiga gnistan hos sina spelare, trots att resultaten allt som oftast har visat på det motsatta. Det verkar helt enkelt inte spela någon roll hur bra det går för Tyskland i det stora hela, så fort en mindre imponerande insats visas upp dammas den gamla kritiken av och förs upp till ytan igen för debatt.

ANNONS

Den korta stunden av hetta till trots visar Löw upp en helt annan sida av sig själv i det här mästerskapet. Till skillnad från tidigare år och presskonferenser visar Löw upp en betydligt mer avslappnad sida. Han skrattar, skojar med journalisterna, vinglar fram och tillbaka på sin stol med ena armen ledigt hängandes på stolsryggen medan han utförligt förklarar varför han gjort det ena valet eller andra. Nej, han kanske inte bjuder på de mest häpnadsväckande uttalandena men han besvarar alltid frågorna och verkar helt enkelt trivas i sammanhanget. Det är något nytt för förbundskaptenen. Ledigheten till trots finns gnistan där hos Löw när den behövs, precis som han vet att den finns hos sina spelare när den behövs. För führungsspielers har han, det vet han bättre någon annan. Inte minst bättre än utomstående som Ballack.

Publicerad 2016-06-18 kl 15:26

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto