Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ett offensivt starkt Freiburg säkrar kontraktet

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Den här texten inleder min ”inför Bundesliga 16/17”-resa där jag siktar på att publicera en text om varje lag inför säsongen drar igång med mina tankar och funderingar kring lagets kommande säsong. Först ut: nykomlingen SC Freiburg. 

Det blev endast en säsong i 2. Bundesliga för SC Freiburg. Siktet var inställt på en återkomst till Bundesliga och klubben lyckades på första försöket. Det trots att man egentligen inte genomförde en aggressiv värvningshysteri för att ta sig upp. Istället värvade klubben klokt och valde att satsa på egna talanger – något som gav resultat.

Nu är det så upp till bevis i den tyska förstadivisionen för Freiburg och för tränaren Christian Streich är det redan bevandrad mark. Under sina första år framgångsrika år höll han Freiburg inte bara uppe i Bundesliga, de tog sig hela vägen ut i Europa vilket senare kom att vara en av anledningarna till att de åkte ur.

Annons

Streich är en högt ansedd tränare i Tyskland. Med små medel har Streich lyckats att hålla Freiburg flytande genom att ha en klar spelidé och ett fokus på att hela tiden hitta nya förmågor inom de egna leden. Därtill är han en högst karismatisk person som är mycket omtyckt inom media för sitt ärliga och öppna tilltal gentemot journalistkåren.

Man hade kunnat tro att Streich och Freiburg skulle öppna plånboken rejält för att öka möjligheterna till att kunna säkra Bundesligakontraktet. Freiburg hade dock inte varit Freiburg om man gjort så, därför har klubben valt en mer sparsmakad variant likt tidigare säsonger.

Totalt har klubben lagt ut lite drygt €5 miljoner (ca €10 miljoner totalt) på nyförvärv än vad man har sålt för. Bland nyförvärven finns dock ytterst få namn som får en att höja på ögonbrynen. Den talangfyllda turkiska mittbacken Caglar Söyüncü är klubbens dyraste nyförvärv på €2,5 miljoner, följt av den 22-årige mittfältaren Janik Haberer från Hoffenheim.

Annons

Flera av klubbens nyförvärv har kommit från tidigare konkurrenter i 2. Bundesliga. Spelare som har imponerat i andraligan men aldrig riktigt fått eller tagit chansen i Bundesliga. Manuel Gulde, Onur Bulut, Jonas Meffert och Rafal Gikiewicz kommer alla att prövas hårdare än tidigare och det är upp till Streich att göra dem redo för uppgiften.

Den stora styrkan i Freiburgs bygge ligger i offensiven. I Nils Petersen har Freiburg en anfallare som alltid levererar ett godkänt målfacit och i Florian Niederlechner har klubben hittat ytterligare ett alternativ som kan göra de där 10-15 målen som behövs. Dessutom finns spelare som Maximilian Philipp, Havard Nielsen och Karim Guédé som alla visat tidigare att de är redo att kliva fram när det krävs.

Det stora utropstecknet och en spelare jag anser att man ska hålla ögonen på den här säsongen finns dock på mittfältet. I italienaren Vincenzo Grifo har Freiburg hittat en specialist på fasta situationer och en spelare som bidra med det lilla extra. Med 14 mål och 15 assist på 31 2. Bundesligamatcher förra säsongen var Grifo en av ligans bästa spelare och klubbens hoppas på att hans fantastiska poängsnitt ska hålla i sig även uppe i Bundesliga.

Annons

Bekymren för Freiburg finns i defensiven. På målvaktssidan har de tre målvakterna endast en Bundesligamatch tillsammans som facit och i försvaret finns många unga, men rätt oprövade kort på den här nivån. Att Marc-Oliver Kempf dessutom kommer att missa inledningen svider rejält för Streich när han ska formera sin 3-5-2. Bredden finns inte riktigt där för att tränaren ska kunna bli av med några av sina spelare utan att det blir rejält kännbart.

Allt som allt är Freiburg en spännande nykomling som inte viker en tum från sin klubbfilosofi. Inga större värvningar, många unga spelare (gärna från de egna leden) och en halvgalen tränare vid sidlinjen hoppas klubben ska räcka för att säkra ett kontrakt för ytterligare ett år i Bundesliga.

Räcker det då? Ja, jag tror det. Freiburg har trots sina svagheter i defensiven ett lag som är redo för Bundesliga. Det finns tillräckligt med talang och intelligens för att klubben ska kunna få tre-fyra lag bakom sig. Däremot blir det ingen enkel resa mot ett nytt kontrakt, Freiburg kommer att få vara inställda på att se sig själva slåss på den undre halvan av tabellen. Men kontraktet ska det klara.

Annons
Publicerad 2016-08-11 10:20

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto