Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

RB Leipzig kommer inte att uppnå sina högt ställda förväntningar

Twitter: @atnilsson

ANNONS

Den här texten är den andra i min ”inför Bundesliga 16/17”-resa där jag siktar på att publicera en text om varje lag inför säsongen drar igång med mina tankar och funderingar kring lagets kommande säsong. Idag: RB Leipzig.

När RasenBallsport Leipzig säkrade andraplatsen i 2. Bundesliga i våras var ytterligare ett mål på väg mot toppen uppnått. För första gången i klubbens korta, men framgångsrika historia kommer RB Leipzig att spela i Bundesliga och målsättningen är högt uppsatt i klubben som har varit en av de mest omtalade i landet under de senaste åren.

Från att ha varit ett omtalat projekt som har tagit snabba kliv genom de lägre divisionerna är det nu upp till bevis för RB Leizpig. Klubben, vars ägarskap av Red Bull har ifrågasatts och fortsatt kommer att ifrågasättas, är och förblir en nagel i ögat för de traditionsfyllda tyska supportrarna som ser klubben som hädelse mot allt som fotbollen bör stå för.

ANNONS

För att överleva i Bundesliga har klubben hämtat in Ingolstadts succétränare Ralph Hasenhüttl som ska ersätta Ralf Rangnick som nu kliver ett steg tillbaka och endast kommer att ha titeln sportchef. I Hasenhüttl har Rangnick hittat en karbonkopia av sig själv. En tränare som utövar hög press på motståndet högt upp i planen och som vill snabb, effektiv omställningsfotboll.

För Leipzigspelarna betyder det med andra ord inte någon gigantisk förändring taktiskt. Naturligtvis sätter tränaren sin prägel på laget, men mycket kommer att stanna sig likt med Hasenhüttl som huvudansvarig för prestationerna på fotbollsplanen. Vi kommer inte att få se ett Leipzig som spelar dödgrävarfotboll för att ta sina poäng, utan istället ett aggressivt och vilt jagande lag som kommer att försöka tvinga motståndarna till misstag.

ANNONS

Kort efter att uppflyttningen säkrats gick Rangnick ut och slog på den stora trumman. Leipzig skulle förhoppningsvis kunna presentera en färdig trupp innan EM drog igång. Men värvningarna drog ut på tiden och många av de tänkta spelarna tackade nej till följd av Leipzig lönerestriktioner.

Det betyder däremot inte att Leipzig legat på latsidan. Klubben har spenderat €27,5 miljoner på nyförvärv och €25 av dessa har spenderats på Naby Keita från systerklubben i Salzburg och Timo Werner från Stuttgart. Två spelare som förväntas kunna gå in och göra skillnad direkt och som passat in i den strategi klubben har att värva unga, målmedvetna och formbara spelare.

Timo Werner ska förstärka en offensiv som redan sett stark ut. I Emil Forsberg har klubben lyckats behålla 2. Bundesligas bästa spelare förra säsongen. Den danske anfallaren Yussuf Poulsen har varit eftertraktad villebråd på marknaden men har även han stannat. I Davie Selke har klubben en av Tysklands mest talangfulla anfallare och där finns också den österrikiske landslagsmannen Marcel Sabitzer.

ANNONS

Dessutom finns där amerikanen Terrence Boyd som fått sina senaste säsonger spolierade av skador men som jag vill höja ett finger för. Boyd snittade nästan 0,5 per match i Rapid Wien och visade att han har näsa för målet. Om han bara får hålla sig skadefri tror jag att han kan bli en riktig tillgång för Leipzig i Bundesliga.

På mittfältet återfinns ytterligare en österrikisk landslagsman i Stefan Ilsanker och klubben hoppas att Massimo Bruno ska blomma ut ytterligare under kommande säsong. I försvaret (som släppte in minst mål i 2. Bundesliga förra säsongen, 32 stycken) finns den av Arsenal jagade Lukas Klostermann, den tidigare U21-landslagskaptenen Willi Orban, det turkiska superlöftet Atinc Nukan och rutinerade Marvin Compper.

Nyförvärvet Marius Müller från Kaiserslautern får slåss med Péter Gulácsi och Fabio Coltorti om vem som ska vakta målet under säsongen. En kamp mellan tre målvakter med olika styrkor och erfarenheter, men som alla bedöms redo för att kunna ta sig an nivån i Bundesliga.

ANNONS

Om man ska hitta en svaghet i laget är det bredden, inte minst i försvaret där klubben endast har sex renodlade försvarare. En skada eller två kan bli oerhört kostsam, inte minst för en nykomling med ambitioner av Leipzigs nivå. Samtidigt är det troligt att klubben hinner värva både en och två spelare till innan transferfönstret har stängt för att försäkra sig om att bredden inte ska vara något problem. Pengar finns i kassan och kommer att användas när klubben känner sig ha hittat rätt.

Leipzig har stora ambitioner och Emil Forsberg nämnde Europa som mål i en intervju med Svenskafans i våras. Jag tror det blir svårt för klubben. Ja, där finns flera riktigt spännande och lovande namn. Men det saknas i kvalitet för att man ska kunna nå upp på en sådan framskjuten placering. En plats mellan 10-14 känns mer rimligt sett till dagens trupp. Vilket får ses som mer än godkänt för en nykomling som spelar sin första säsong någonsin i Bundesliga.

ANNONS
Publicerad 2016-08-12 kl 09:29

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto