Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Bremen kommer att konkurrera om Europa League-platserna

Twitter: @atnilsson

ANNONS

Den här texten är den sjätte i min ”inför Bundesliga 16/17”-resa där jag siktar på att publicera en text om varje lag inför säsongen drar igång med mina tankar och funderingar kring lagets kommande säsong. Idag: Werder Bremen.

Någonting har inte stått rätt till i Werder Bremen under de senaste säsongerna. Från att ha varit Bayern Münchens största konkurrent har Bremen tappat både sportsligt och ekonomiskt och har det har synts i tabellerna. I våras avslutade man säsongen på den 13:e plats. Nu är förväntningarna att klubben ska ta nästa steg i utvecklingen och resan tillbaka mot den övre halvan av tabellen.

Det har varit en stormig sommar upp i norra Tyskland och Bremen. Efter säsongen valde den sportchefen Thomas Eichin att gå med en tung kravbild till styrelsen. ”Jag eller tränaren!”, var Eichins ultimatum och styrelsen valde att gå mot Eichins krav och därmed var han ute ur leken. In kom den tidigare Bremenspelaren Frank Baumann som bara för några år sedan tackade nej till tjänsten då han inte kände sig kapabel att hantera den fullt ut.

ANNONS

Den kritiserade tränaren, Viktor Skripnik, blev alltså kvar men det ryktas fortfarande om illvilja gentemot tränaren inom spelartruppen. Skripnik, även han tidigare en spelare i klubben, har kritiserats för sitt ledarskap och för att inte sprida någon god stämning i omklädningsrummet. Något som styrelsen noterat men som man har valt förbise tills vidare, i brist på både ekonomiska muskler att ersätta honom med en bättre kandidat och lojalitet gentemot en tidigare spelare.

Under sommarens transferfönstret har Skripnik, till skillnad från förra sommaren, fått tillgång till betydligt större plånbok att spendera. Det då försäljningarna av Anthony Ujah (Liaoning FC) och Jannik Vestergaard (Borussia Mönchengladbach) gemensamt bidrog till en ökad kassa på €24 miljoner. Välbehövda pengar för en klubb som Bremen som motat Olle i grind de senaste säsongerna.

ANNONS

Utöver nämnda Ujah och Vestergaard är det tre nämnvärda spelare som har lämnat. Lånen av Levin Öztunali och Papy Djilobodji har inte förlängts och Alejandro Gálvez har lämnat för spel i SD Eibar. I övrigt har klubben lyckats behålla sin trupp mer eller mindre intakt med några mindre kännbara förluster.

Tack vare försäljningarna har klubben haft möjligheten att investera och det största nyförvärvet är naturligtvis Max Kruse som kommer efter ett kontroversiell år bakom sig i Wolfsburg där den tidigare landslagsmannens problem utanför planen gick ut över prestationerna på den. En Kruse i form och med huvudet på rätt plats är dock ett fantastiskt nyförvärv som endast kostade klubben €7,5 miljoner.

Från Rapid Wien har klubben hämtat in poängspelaren Florian Kainz och den defensive mittfältaren Thanos Petsos. I Niklas Moisander, Fallou Diagne och Lamine Sané har klubben hittat tre mittbackar som ska fylla ut luckorna som lämnats av spelare som inte längre är kvar i klubben. Dessutom kommer Luca Caldirola tillbaka från ett bra år i Darmstadt på lån. Målskyttarna Justin Eilers och Lennart Thy ska spetsa konkurrensen på topp och Jaroslav Drobny utmana om platsen som förstemålvakt.

ANNONS

Det är inte konstigt att många nyförvärv återfinns i försvaret. Bremen släppte in hela 65 mål förra säsongen, endast slagna av Stuttgart (75 insläppta), och Felix Wiedwalds första nolla kom först efter 33 omgångar i ett avslaget bortamöte med Köln. Det är siffror som väcker många farhågor och är något Bremen måste komma underfund med den här säsongen för att kunna klättra i tabellen. Samtidigt måste man vara medveten om att Bremen har en historia av offensiv, frejdig fotboll men man måste minimera antalet insläppta mål oavsett. Att vara tre mål från ett snitt på två insläppta per match är ett bedrövligt facit.

Jag kan utmärka många spelare jag är spänd på att se i årets Bremen. Dels blir det intressant att se om Kruse hittar tillbaka till sin tidigare nivå som han visat upp i Bundesliga. Även blir det intressant att se om Florian Kainz hittar rätt i ligan och om rutinerade Claudio Pizarro fortsätter att göra mål på högsta nivå. Men den jag önskar ska få sitt genombrott är supertalangen Johannes Eggestein som valde bort flera storklubbar för att stanna i Bremen. I Eggestein har klubben ett stort sparkapital och jag är spänd på att se vad han har att bidra med.

ANNONS

I mina ögon har Werder Bremen stått för en värvningssommar som placerar klubben högt upp i listan om man jämför med konkurrenterna. Visst har några viktiga figurer försvunnit. Men på nyförvärvssidan finns det flertalet hyperintressanta spelare men stor potential som kan dra nytta av Bremens rofyllda omgivning. Därför tror jag att Bremen kommer att hoppa upp ett par snäpp i tabellen och till och med ha möjlighet att kunna konkurrera om en av Europa League-platserna om det vill säg väl. Mellan 6-10 borde Bremen kunna nå och jag tror att dem lyckas med det.

Publicerad 2016-08-17 kl 12:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto