Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En trygg mittenplacering väntar Augsburg

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Den här texten är den sjunde i min ”inför Bundesliga 16/17”-resa där jag siktar på att publicera en text om varje lag inför säsongen drar igång med mina tankar och funderingar kring lagets kommande säsong. Idag: Augsburg.

Chansen ute i Europa League visade sig på resultatet i Bundesliga. Augsburg tappade inte bara mark utan var under perioder involverade i bottenstriden och hade svårt att hitta rätt i rotationen. I slutändan kunde kontraktet säkras och en trygg 12:e plats ansågs vara godkänt sett till att det var klubbens första säsong ute i Europa. Nu hoppas man återigen kunna ta sig upp mot toppen.

Annons

Hela förra säsongen var bayerska Augsburg som i extas över att få spela ute i Europa. Möjligheten att få representera Bundesliga och Tyskland var ingen som klubben tog lätt på. Augsburg tog sig förbi gruppspelet men fastnade mot den senare finalisten Liverpool. Under tiden fick tränaren Markus Weinzierl försöka hitta rätt i balansen mellan att spela både mitt i veckan och på helgerna. En svår balans som gjorde att en förhållandevis tunn Augsburgtrupp tappade mark i Bundesliga.

Efter säsongen valde tränaren Weinzierl att tacka för sig efter fyra år i klubben för att bege sig till Schalke. Efter en kort överblick av marknaden föll valet av ersättare på Darmstadts högst framgångsrike Dirk Schuster som med små medel fört den klubben från 3. Liga till Bundesliga. Med Schuster vid rodret hoppas Augsburg ha säkrat en tränare som utifrån Augsburgs relativt små (men betydligt större än Darmstadts) muskler ska kunna bygga vidare på klubbens framgångsrika arbete och etablering i Bundesliga de senaste åren.

Annons

Han får dock göra det utan de två mittbackarna Ragnar Klavan och Jeong-Ho Hong som båda har lämnat klubben under sommaren för en gemensam summa av €11 miljoner. Dessutom har trotjänaren Tobias Werner lämnat och även den erfarne målvaktsreserven Alexander Manninger. Men i stort har klubben lyckats behålla en större del av sin stomme från fjolårets startelva som Schuster har bygga vidare på.

Inte minst för att klubben lyckades att köpa loss succélånet Alfred Finnbogason från Real Sociedad. Den isländske anfallaren lånades in under våren och var en oerhört viktig del till Augsburgs uppryckning i Bundesliga. Vidare har klubben lagt €1,5 miljoner på den tidigare Bayern München-bekantingen Takashi Usami som återigen ska ge Bundesliga en chans. Ytterligare €1 miljon har spenderats på den unge talangen Marvin Friedrich från Schalke.

Annons

I övrigt har klubben agerat sparsamt på marknaden och en trio bestående av målvakten Andreas Luthe (Bochum), högerbacken Georg Teigl (RB Leipzig) och mittfältaren Gojko Kacar (Hamburg) har anslutit utan någon övergångssumma och givit truppen mer bredd. Trots det kan man förvänta sig att Augsburg kommer att söka ytterligare en-två spelare innan transferfönstret stänger.

Att tala om någon stor stjärna i Augsburg att hålla ögonen koll är det inte tal om. Stjärnan i klubben är kollektivet som består av ett gäng riktigt duktiga och professionella fotbollsspelare som hävdat sig i Bundesliga tidigare. Raul Bobadilla, Marwin Hitz, Daniel Baier, Ja-Cheol Koo med flera är spelare som inte gör bort sig i ligan och som under rätt säsong kan göra en stor skillnad i laget och därmed i jakten på tabellplaceringar.

Annons

Och kanske är det just kollektivets styrka som är Augsburgs största svaghet. För det finns inte riktigt någon spelare som kan ”avgöra på egen hand” som vi så ofta uttrycket det. Finnbogason visade sig viktig förra säsongen, men att han på egen hand ska vinna massvis med poäng för Augsburg är inte troligt. Det hade i mina ögon varit önskvärt med en spelare med stora individuella kvalitéer som kan göra skillnaden när en match står och väger. Så ser det inte ut i Augsburg idag.

Bristen på individuell skicklighet oroar mig inte dock nämnvärt. Augsburg har lyckats behålla många av sina toppspelare och dessutom breddat truppen med intressanta namn. Dirk Schuster har visat tidigare att han är en skicklig tränare som vet hur han ska få ut det mesta av sitt spelarmaterial. Ett lyft från fjolårets 12:e plats lär det bli. Men jag tror inte att Augsburg kommer att kunna konkurrera om en Europa League-plats igen. Precis där bakom bör de dock finnas, tryggt placerade i mitten. Att de hamnar någonstans mellan plats 8-11 känns realistiskt.

Annons
Publicerad 2016-08-18 12:07

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto