Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Svänggänget Hamburg är svårplacerade

Twitter: @atnilsson

ANNONS

Den här texten är den nionde i min ”inför Bundesliga 16/17”-resa där jag siktar på att publicera en text om varje lag inför säsongen drar igång med mina tankar och funderingar kring lagets kommande säsong. Idag: Hamburg.

Efter år av disharmoni lyckades Hamburger SV förra säsongen med att spela en säsong utan att sparka sin tränare, utan de absoluta krisrubrikerna och utan att avsluta säsongen med ett nervkittlande kval. När tabellen summerades stod Hamburg där på plats tio, en framsteg gentemot tidigare år och en grogrund för kommande säsonger. Frågan är om de kan lyfta sig ytterligare det kommande året.

Det var många som var tveksamma till Bruno Labbadia när han kom in och räddade Hamburg från nedflyttning för lite drygt ett och ett halvt år sedan. Efter ett abrupt slut i Stuttgart hade Labbadias rykte naggats i kanten, trots att han firat flera framgångar tidigare säsonger i klubben och även hos sina tidigare arbetsgivare runt om i Tyskland. Men det räckte inte för att ge media och fans något större hopp om Hamburgs framtid.

ANNONS

Labbadia räddade Hamburg från nedflyttning och fick under förra sommaren så smått sätta sin prägel på laget. Något som gav önskad effekt. De 41 ihopsamlade poängen var inte otroliga, men de var tillräckligt för att Hamburg skulle undvika den absoluta bottenstriden i Bundesliga även om man stundtals var där och nosade. För Hamburg var det ett steg fram och nu när Labbadia fått ytterligare en sommar på sig är förväntningarna stora på ytterligare framsteg.

Inte är det heller konstigt när klubben gjort en rekordvärvning i Filip Kostic från Stuttgart. Den serbiske vänsteryttern tackade nej till Wolfsburg till förmån för Hamburg. Kostic är ingen garant för framgång, men en riktigt bra Bundesligaspelare i sina bästa stunder. Han är snabb, bra i en mot en-situationer och har ett riktigt bra tillslag med sin vänsterfot – något Hamburg kommer att kunna utnyttja i fasta situationer. Kostic kan bli spelaren i Hamburg att hålla utkik efter.

ANNONS

Men det tar inte slut där. I Alen Halilovic har klubben fått in en av de senaste årens hetaste talanger från Barcelona. Union Berlins målspruta Bobby Wood har anslutit och ska konkurrera om en plats som spjutspets i laget. Något som även talangen Luca Waldschmidt (från Eintracht Frankfurt) ska göra. Christian Mathenia (från Darmstadt) kommer att konkurrera med René Adler om vem som ska vakta målet.

Sett ur svenska ögon blir det naturligtvis intressant att se hur Albin Ekdal och Nabil Bahoui kommer att bidra den här säsongen. Ekdal, som fick stora delar av fjolårssäsongen spolierad på grund av skador, är det många som har stora förhoppningar på och som många tror kommer att kunna göra skillnaden. Bahoui har nu fått en försäsong i benen och har på försäsongen sett lovande ut och om han hittar den där nivån han visat upp tidigare i sin karriär kan han bli en riktig joker för Hamburg.

ANNONS

På det stora hela ser Hamburg bättre ut än förra säsongen. Namnen som har kommit in trumfar de som har lämnat. Zoltan Stieber, Gojko Kacar, Artjoms Rudnevs, Ivica Olic, Ivo Ilicevic, Jaroslav Drobny och Sven Schipplock var alla fullgoda fotbollsspelare (och bra avlönande sådana också). Problemet var att de sällan höll måttet över en hel säsong utan blixtrade till under en match här eller där. Något som i slutändan var en bidragande faktor till varför Hamburg mer kändes som ett svänggäng än något annat.

Det finns dock frågetecken. Dels har Hamburg haft stora bekymmer med skador tidigare. Nämnde Ekdal är inte den ende som haft problem. Även Aaron Hunt, Lewis Holtby med flera har haft bekymmer att genomföra en hel säsong utan att missa större delar. Och jag är inte heller helt övertygad om nivån på försvaret. Emir Spahic är den spelare jag värderar högst, men han börjar bli till åren. Johan Djourou, Cléber, Dennis Diekmeier, Matthias Ostrzolek är duktiga fotbollsspelare men har en tendens att falla igenom. Där får Hamburg se upp.

ANNONS

Allt som allt är Hamburg ett väldigt svårt att lag att sia om. Det av den enkla anledning att vinden kan vända väldigt snabbt uppe i norr. Pressen är otroligt stor och om resultaten börjar att gå emot i inledningen kan det hastigt och olustigt leda till krisrubriker. Klarar sig Hamburg undan den typ av negativ press kan de dock utmana om platserna i Europa League. Men känslan är att Hamburg kan handla mer eller mindre var som helst från plats 6 till 15. Ett svänggäng, som sagt.

Publicerad 2016-08-20 kl 10:58

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto