Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Köln kommer att slåss om Europa League-platserna

Twitter: @atnilsson

ANNONS

Den här texten är den tionde i min ”inför Bundesliga 16/17”-resa där jag siktar på att publicera en text om varje lag inför säsongen drar igång med mina tankar och funderingar kring lagets kommande säsong. Idag: Köln.

Ingen klubb har lyckats med att så organiskt växa till sig som FC Köln. Uppflyttade från 2. Bundesliga säsongen 2013/14. 12:a som nykomling säsongen 2014/15 och förra säsongen slutade man på 9:e plats. Om man får tro trenden borde Köln ta ytterligare ett kliv den kommande säsongen. Men det är enklare sagt än gjort.

Köln är en av de mest klassiska föreningarna i Tyskland. Klubben vann den första säsongen av Bundesliga som spelades 1963 och trillade för första gången ur serien 1998. Med två Bundesligatitlar, fyra titlar i DFB-Pokal och en final i UEFA-Cupen är FC Köln en oerhört traditionsrik förening som många räknar med i Bundesliga. Med totalt 2223 poäng placerar sig Köln på åttonde plats i Bundesligas maratontabell och därför var det många som var uppriktigt glada när de återvände till Bundesliga för två säsonger sedan.

ANNONS

Under rodret av österrikaren Peter Stöger har klubben hittat en tränare som matchar klubbens profil perfekt. En gedigen fackman som inte står för några häpnadsväckande uttalanden utan sänder lugn och ro inom organisationen. Under sina år i klubben har Stöger arbetat bakifrån och framåt med en defensiv som imponerat. Kölns förmåga att täppa till bakåt har varit imponerande och det är inte konstigt att många lag har åkt på förluster mot Köln just för att de inte lyckats lirka upp försvaret.

Vid sin sida har Stöger har haft sportchefen Jörg Schmadtke vars roll i organisationen inte ska underskattas. Schmadtke blev utsorterad av Hannover, som i efterhand kom att ångra sitt beslut, och hamnade i Köln där han lika framgångsrikt började att hitta spelare för låga kostnader som man sedan fick ut mycket av. Köln har inte värvat dyrt, inte satsat på de stora namnen men har ändå lyckats pricka in helt rätt varje gång. Mycket av det ska tillskrivas sportchefen Schmadtke och hans organisation.

ANNONS

Inför årets säsong har klubben fortsatt på det inslagna spåret och har dels tagit upp ett antal unga spelare ur sitt andralag. I form av värvningar har klubben hämtat in den 20-årige anfallaren Sehroy Guirassy från Lille som många bedömare tror kommer att kunna gå riktigt långt. I trion Marco Höger, Konstantin Rausch och Artjoms Rudnevs har tagit in tre spelare (endast Höger hade en övergångssumma på €1,3 miljoner) med stor erfarenhet från Bundesliga som alla tre spetsar konkurrensen i truppen. Tre spelare som Köln hoppas ska överträffa förväntningarna.

De stora tillskotten är egentligen inte de som har kommit in, utan de som har stannat. Inför sommarmånaderna ryktades det om flera spelare som var på väg bort. Inte minst målvakten Timo Horn och landslagsmannen Jonas Hector som jagades av flera större klubbar. Nu ser båda ut att bli kvar vilket naturligtvis stärker Kölns position då de hade varit två tunga förluster att ersätta. Nu kan man istället inrikta sig på att bygga sitt lag ytterligare en säsong med dessa tunga pjäser.

ANNONS

Och eftersom att jag har nämnt defensiven som Kölns stora styrka är det också där det finns en spelare jag tycker att man ska hålla ett litet extra öga på. I Dominique Heintz (värvades från FC Kaiserslautern inför förra säsongen) har klubben en riktigt spännande mittback med bra vänsterfot. Förväntningarna var inte skyhöga på Heintz när han kom men han har imponerat under sin inledande säsong och med den erfarenheten i ryggen blir det spännande att se om han inte efter den här säsongen kommer att vara intressant för större klubbar.

Det egentligen enda kännbara tappet för Köln den här sommaren är 22-årige Yannick Gerhardt som klubben fick in €13 miljoner när han värvades av ligakonkurrenten Wolfsburg. Mittfältaren hade etablerat sig i laget och spåddes en lysande framtid, men i Marco Höger har klubben fått in en erfaren ersättare som kommer att kunna täcka upp den förlusten. Det ska nämnas att även Kevin Vogt lämnat klubben för Hoffenheim. En betydligt mindre smärtsam förlust då Vogt fick mindre och mindre speltid mot slutet av sin karriär i Köln.

ANNONS

Sett till Kölns trupp har Stöger en salig blandning av erfarenhet och ungdomlig entusiasm. Med sina 24 spelare har man bredden att överleva skador under en säsong – ryktas om att det kan komma ytterligare ett nyförvärv till defensiven – utan några större problem. Faktum är att det ser rätt bra ut för Köln inför säsongen. Stommen från förra säsongen är intakt, några intressanta nyförvärv men få större förluster. Och med Stöger vid rodret har man en riktigt skicklig tränare som visat det tidigare. Köln kan faktiskt ta det där klivet den här säsongen. En Europa League-plats är inom räckhåll och det skulle inte förvåna mig om Köln kniper en.

Publicerad 2016-08-21 kl 11:25

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto