Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Allt annat än en Europaplats vore en besvikelse för Wolfsburg

Twitter: @atnilsson

Den här texten är den elfte i min ”inför Bundesliga 16/17”-resa där jag siktar på att publicera en text om varje lag inför säsongen drar igång med mina tankar och funderingar kring lagets kommande säsong. Idag: Wolfsburg.

Efter en av klubbens mest framgångsrika säsonger någonsin lyckades VfL Wolfsburg förgående säsong inte att knyta an vid sina framgångar i Tyskland. Av andraplatsen i Bundesliga blev det en åttonde. Av segern i DFB-Pokal blev det ett uttåg i andra omgången. I Champions League blev det visserligen en kvartsfinal där man höll Real Madrid på halster men summa summarum så var säsongen en besvikelse. Nu hoppas man på revansch, trots en skakig sommar.

ANNONS

Tränaren Dieter Hecking har nog åtnjutit bättre år i sitt liv. Från att ha varit årets tränare 2015 var han under 2016 mer eller mindre alltid sammankopplad med att få sparken. Hans tidigare så framgångsrika spel i Wolfsburg tappade all sin charm. Med Kevin De Bruyne försvann en av Bundesligas största stjärnor och ingen lyckades ta vid där belgaren lämnade. Hecking hittade inga alternativa lösningar, varken i en individuell spelare eller i en taktisk förändring. Wolfsburg dalade och likaså Hecking.

Men trots motgångarna sitter Hecking fortfarande kvar. Med stor sannolikhet kommer det inte behöva blåsa särskilt hårt innan hans vara eller icke-vara i Wolfsburg kommer att börja diskuteras. Under sommaren har tränaren dock allt utom vilat. Ihärdiga rykten om att spelare ska lämna (Luiz Gustavo, Ricardo Rodriguez, Bas Dost), spelare som försöker forcera en flytt (Julian Draxler) och spelare som tappat suget och slutligen lämnat (André Schürrle, Max Kruse, Naldo) har gjort Heckings sommar betydligt mer aktiv än han önskat.

ANNONS

Av alla klubbar i Bundesliga är Wolfsburg den klubb som det har varit mest negativa rubriker kring. Och under tiden har Hecking och sportchefen Klaus Allofs försökt limma ihop ett poröst glassplitter som legat utspritt över en yta så stor att man varken sett början eller slutet. Det har varit en kaossommar för en klubb som så sent som för ett år sedan trodde sig på sikt kunna vara den stora utmanaren till Bayern München. Och i år är man inte ens representerade ute i Europa.

Och många viktiga spelare har försvunnit, som sagt. I trion Schürrle, Kruse och Naldo lämnar tre riktigt kapabla spelare av tre helt olika anledningar. Wolfsburg släppte Schürrle till Dortmund då prislappen stämde överens och klubben inte trodde sig kunna få de drygt €30 miljonerna igen. Kruse lämnade efter en tung säsong i Wolfsburg där det mesta handlade om skandaler och inget om fotboll. Brassen Naldo hade kunnat tänka sig stanna men valde att lämna då han inte kände att Wolfsburgs ambitioner och intresse stämde överens med hans eget.

ANNONS

På nyförvärvssidan finns ett gäng intressanta spelare. I Jakub Blaszczykowski har man hämtat in Dortmunds trotjänare och grovjobbare som med sin attityd kommer att kunna göra skillnad. Daniel Didavi kommer in från nedflyttade Stuttgart och så länge han får hålla sig skadefri så kommer han att vara en oerhörd tillgång offensivt. Jag ska motvilligt erkänna att min kunskap om spanjoren Borja Mayoral är låg men att döma av de som känner honom bättre verkar det vara en mycket spännande talang och Yannick Gerhardt är ett intressant köp som kan nå långt. Jeffrey Bruma var ingen succé i Hamburg men visade i PSV Eindhoven att han håller hög nivå.

Det mest intressanta nyförvärvet och spelaren som verkligen gjort skillnad för Wolfsburg den här sommaren är Mario Gómez. När anfallaren blev klar för några dagar sedan var det som om en stor tyngd föll från Hecking och Allofs axlar. Klubben hade lyckats få in ett riktigt etablerat, eftertraktat namn som efter sommarens EM fått förhöjd status – inte minst i Tyskland. Gómez målsnitt i Bundesliga slås endast av Gerd Müller. 138 mål på 236 Bundesligamatcher talar sitt tydliga språk och Gómez kommer att kunna göra skillnaden för ett Wolfsburg i jakt på Europaplatser.

ANNONS

Men problemet i Wolfsburg är bredden och ovissheten om vad som kommer att ske innan transferfönstret stänger. Flera spelare har jagats under sommaren men är fortfarande kvar i klubben. Risken är att det kommer in bud som Wolfsburg bara inte kan tacka nej till och då blir tvungna att leta ersättare på minimal tid. Det är helt enkelt just nu för osäkert att sia om vad Wolfsburg kan tänkas ha för trupp under hösten, vilket gör det svårt att förutse hur det kommer att gå.

Men sett till den startelva som Wolfsburg i nuläget eventuellt skulle kunna mönstra är den riktigt bra. Det är en startelva som många lag i Bundesliga kollar på med avund där det finns flera spelare med stor individuell kvalitet. Gómez, Draxler, Didavi, Gustavo, Rodriguez med flera är inga dussinspelare. Så om Wolfsburg får behålla dessa under säsongen kommer Wolfsburg att ta sig uppåt i tabellen (fördelen med att inte spela ute i Europa). Allt annat än en Europaplats vore en besvikelse. Wolfsburg ska bara fixa det.

ANNONS
Publicerad 2016-08-22 kl 08:55

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto