Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Europa League kommer beröva Mainz på platser

Twitter: @atnilsson

ANNONS

Den här texten är den trettonde i min ”inför Bundesliga 16/17”-resa där jag siktar på att publicera en text om varje lag inför säsongen drar igång med mina tankar och funderingar kring lagets kommande säsong. Idag: Mainz.

Sedan flera år tillbaka har Mainz varit en klubb som levt i skymundan av de större klubbarna i Bundesliga. Med ett gediget och genomtänkt arbete har klubben etablerat sig i ligan och blivit en egen lite kraft. Och förra säsongen ledde allt det hårda arbetet till en framgångsrik och oväntad sjätteplats i ligan. Men trots förra årets framgångar har Mainz fortfarande fötterna på jorden och vet att en tuffare säsong väntar.

När Hertha Berlin under långa perioder drog till sig de stora rubrikerna kunde Mainz förhållandevis ostört traska in och slåss om platserna i Europa League. Den lilla klubben från staden utanför Frankfurt visade sig gång på gång svårslagna men det var först när Mainz besegrade Bayern München på bortaplan som det blev uppståndelse kring klubben. Och i slutändan räckte det hela vägen till en sjätteplats, trots att man spenderat förhållandevis lite pengar och som vanligt värvat intelligent i klubben.

ANNONS

Redan inför sommaren blev det dock klart att sportchefen Christian Heidel skulle tacka för sig efter över 20 år i klubben. Heidel som varit hjärnan bakom bygget lämnar naturligtvis ett stort tomrum efter sig som kommer att bli svårt att fylla. Den tidigare bilförsäljaren har under sin tid i Mainz blivit en av de mest ansedda fotbollsmänniskorna i landet och hans förmåga att göra mycket av lite kommer att saknas.

Ersättaren hittade man uppe i Bremen där Rouven Schröder. Schröder, även han en man med gott anseende, har dock stora skor att fylla och han har själv sagt att han vill genomföra jobbet på ett liknande sätt som Heidel gjorde det. Med andra ord utan att dra till sig de större rubrikerna, hitta de rätta spelarna till en billig peng som går att förädla och sälja vidare till vinst. Ett inte alltför enkelt jobb men där andra i klubben har erfarenhet att bidra med.

ANNONS

Schröder har fått se två viktiga spelare lämna klubben. Först ut var mittfältaren Julian Baumgartlinger vars fysiska och uppoffrande stil på många sätt har varit personifierande för hela Mainz. Sportchefen har även fått se målvakten Lorius Karius lämna, en spelare som blev bättre och bättre för varje säsong som gick och förra året stod för sin bästa säsong i den rödvita tröjan.

På nyförvärvssidan kan man främst notera att lånen Christian Clemens och Jhon Cordoba har köpts loss från sina respektive klubbar. I danske Jonas Lössl hoppas man ha hittat en fullgod ersättare till Karius. Vänsterspringaren Gerrit Holtmann har prisats en hel del under försäsongen och är en spelare klubben hoppas mycket på. Med José Rodriguez och Jean-Philippe Gbamin har man spetsat konkurrensen på det centrala mittfältet.

ANNONS

Det är inga nyförvärv som sänder signaler ett Mainz som satsar rejält inför säsongen. Klubben vet att det kommer att kosta en hel del att spela i Europa League och känslan är inte att man kommer att lägga alltför mycket fokus på den turneringen. Nog för att pengarna därifrån skulle vara ett välkommet tillskott, men ligan är viktigare och erfarenheten av klubbar som tappat i ligan till följd av Europa League-spel finns där i bakhuvudet.

Viktigt nog har tränaren Martin Schmidt stannat. Efter Jürgen Klopp och Thomas Tuchel har Schmidt blivit nästa spännande tränare från Mainz att imponera på allmänheten. Schweizaren har styrt upp klubben och med sin tempostarka fotboll byggt vidare på det som gjort Mainz till en kraft i Tyskland. Flera större klubbar följer med intresse det jobb Schmidt gör i Mainz, men ingen har ännu försökt locka honom därifrån.

ANNONS

På det stora hela ser Mainz ut att gå en liten tyngre säsong till mötes. Att kombinera med Europa League är tufft och Mainz har inte riktigt den kvalitet som krävs för att klara av båda delarna. Men tack vare av att man har lyckats behålla Schmidt och en stor del av förra årets framgångslag tror jag inte på något större tapp. Men det räcker inte en Europa League-plats i år. Någonstans i mitten, mellan 8-12 borde man dock klara.

Publicerad 2016-08-24 kl 13:48

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto