Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Var är innovationen, Löw?

Twitter: @atnilsson

Efter uttåget i sommarens EM lämnade Joachim Löw den mediala världen med flera väsentliga och viktiga frågor fortfarande obesvarade. Vad hade gått fel? Hur såg han på framtiden? Skulle Löw ens fullfölja sitt tills 2018 gällande kontrakt?

Ingen fråga besvarades utan Löw drog sig tillbaka in i sitt skal likt en sävlig sköldpadda som tröttnat på allting runt omkring.

ANNONS

Det tog några veckor innan det offentliggjordes av det tyska fotbollsförbundet att Löw skulle fortsätta som förbundskapten. Han skulle fullfölja sitt kontrakt – till förbundets stora glädje – och hade lust, tro och ambitioner på att man i Ryssland ska försvara VM-guldet från 2014. Det mästerskap som han själv gång på gång talat om som det huvudsakliga målet för sin egen och landslagets utveckling.

Klart att en kan förstå varför Löw drog sig tillbaka från rampljuset. Efter en intensiv månad i Frankrike behövde han tiden för att fylla på energidepåerna, komma till någon form av självinsikt om varför det som gått som det gått. Fullt rimligt och något varje människa kan behöva vid sina tillfällen. Att förbundet dessutom inte tvingade fram något vittnade om hur deras relation ser ut, att man jobbat så pass länge ihop att man inte pressar varandra i första taget.

ANNONS

När så Jogi Löw i veckan tog plats på sin första presskonferens och berättade om vad han hade kommit fram till så var det uppseendeväckande lite. Två saker hade inte fungerat, pekade förbundskaptenen på. Det ena var att man gjort kommit till för få avslut och gjort för få mål. Det andra var att man inte haft snabbheten i omställningsspelet.

Vid en första anblick låter det som två korrekta analyser av vad som brast under mästerskapet för Tyskland. Fast när man väl tänker på det kan jag bara komma fram till en sak: var det inte exakt det man pratade om efter VM i Brasilien och är det inte exakt det man har försökt att fixa under de två åren mellan mästerskapen?

Jag minns diskussionerna om vem som skulle ersätta Miroslav Klose. Det vakuum som uppstod efter VM tycktes vara omöjligt att fylla. Löw försökte med falska nior, falska tior och falska ettor (damn you, Neuer!) utan att lyckas.  I slutändan föll valet på en klassisk nia i Mario Gomez som ingen hade tänkt på förrän i sista stund och när han skadade sig fanns ingen där att ersätta honom.

ANNONS

Pratet om att vara snabbare i omställningar har det varit tal om ännu längre. Sedan Tyskland övergått mer från att vara ett landslag som spelar brunkarfotboll, till att spela så kallad ”possession-fotboll” där man försökt trycka ned motståndarna i skorna, har det var ett ständigt prat om hur man ska kunna göra så mycket som möjligt av de få omställningstillfällen man har haft.

Löw har haft två år på sig att ordna det utan att lyckas. Att han nu nämner samma anledningar igen är ett rejält underbetyg på sin egen tränarförmåga.

En förbundskapten har naturligtvis inte mycket tid att formera sitt lag. De korta, intensiva landslagssamlingarna ger inte utrymme för taktiska finjusteringar – inte minst då trupperna kan skilja sig oerhört mycket åt från gång till gång.

En del av en förbundskaptens tid går ut på att vara en politisk spelbricka. En Jogi Löw måste gång på gång vara redo för att behöva uttala sig i saker som egentligen inte nämnvärt är hans sak, men där många förväntar sig att höra förbundskaptenens röst. Det är inte alltid kul, inte alltid relevant men det är en del av jobbet.

ANNONS

En stor del av tiden ägnar Jogi Löw åt att åka runt och se sina spelare, givna som tänkbara som otänkbara. Ett rätt klämkäckt jobb jämfört med vad en klubblagstränare har som står där dag in och dag ut på träningsplanen, ett jobb som många inte tror att dagens Löw är kapabel att hantera och därför resignerat sig till att jobba kvar som förbundskapten trots intresse från storklubbar.

Det är i vilket fall under dessa resor som Löw ska hitta spelare som passar i hans profil och som gör det så enkelt som möjligt för honom att kunna spela den fotboll som han vill spela. Det är under de här tillfällena han ska hitta spelarna som gör det möjligt för Tyskland att göra fler mål på färre chanser och som gör att man ställer om snabbare på planen.

Bevisligen har han misslyckats med det och det under två års tid. Saknar Löw modet eller är han bara för bekväm i sin uppgift? Var är innovationen och uppfinningsförmågan som vi tidigare sett?

ANNONS

För tysk landslagsfotboll må en semifinal mot värdnationen i ett EM se ut som ett bra facit. Men när jag hör Löws argument för varför uttåget skedde, är det första gången på 12 år som det känns som om tysk landslagsfotboll har stagnerat i sin utveckling. För när det i augusti 2016 låter likadant som det gjorde i augusti 2014, så måste en börja fundera över om Löw är rätt man att föra tysk landslagsfotboll vidare. Eller är det bara är så att alla har blivit så bekväma att det får råda status quo till dess att någon självmant tackar för sig?

Publicerad 2016-08-31 kl 15:26

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto