Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Dortmund får svårt att försvara andraplatsen

Twitter: @atnilsson

Den här texten är den sjuttonde i min ”inför Bundesliga 16/17”-resa där jag siktar på att publicera en text om varje lag inför säsongen drar igång med mina tankar och funderingar kring lagets kommande säsong. Idag: Borussia Dortmund.

Idag är det svårt att tro att jag för drygt ett år sedan satt och oroade mig över var jag hade Borussia Dortmund. Efter en tung säsong (med en stark vår) hade Jürgen Klopp lämnat och ersatts av Thomas Tuchel som ville förändra lagets identitet. Det var svårt att veta vad en skulle räkna med när säsongen avslutades var det enkelt sagt så nära en supersuccé som man kunde komma. Dortmund stod för en strålande säsong, trots att inga titlar vanns. Nu är siktet inställt på att nå nästa nivå, trots stora förändringar under sommaren.

ANNONS

Som alla vid det här laget är medvetna om, efter otaliga upprepningar av journalister på alla, så har det varit en sommar av förändring i Dortmund. Ett nödvändigt ont efter att den erfarna och framstående trion bestående av Henrikh Mkhitaryan, Ilkay Gündogan och Mats Hummels bestämt sig för att lämna klubben för nya äventyr. Inte heller att glömma att Jakub Blaszczykowski lämnat efter flera år i klubben. Det tvingade Dortmund till agera på marknaden, men som plåster på såren hade försäljningarna skrapat ihop dryga miljarden att spendera. En miljard som Dortmund har försökt göra det mesta utav.

Dortmund har under det senaste årtiondet var extremt framgångsrika när det kommer till att göra mycket av lite. Efter år av ekonomiska bekymmer har klubben fått agera intelligent på marknaden, värna om sina utgifter och därmed försöka hitta prisvärda lösningar. Ett jobb som Dortmund genomfört galant och tjänat stora pengar på genom åren, något som stärkt deras ekonomi och position inom fotbollen. Och med en miljard på fickan var förväntan stor på vad sportchefen Michael Zorc skulle kunna ordna ihop den här sommaren.

ANNONS

Pengarna har nästan spenderats till fullo och det på en hel drös spelare. Den första riktigt stora värvningen var den av den franske talangen Ousmane Dembélé som valde Dortmund före flera storklubbar i Europa. 19-åringen ville bara till Dortmund, ett styrketecken om något, och med Dembélé får klubben in en talang som många tror kan komma att bli en av de kommande världsstjärnorna inom fotbollen. Nu är han bara i början av sin Dortmundkarriär, men det ser minst sagt lovande ut sett till hans första insatser.

18-årige Emre Mor hämtades in från Nordsjælland, även han eftertraktad av flera klubbar. Den 20-årige mittfältaren Mikael Merino har hämtats från Osasuna, en värvning som tränaren Tuchel talat sig mycket varm om. Som ersättare till Hummels har klubben tagit in Marc Bartra från Barcelona som inlett starkt och imponerat. Sebastian Rode hämtades in från Bayern München och den portugisiske vänsterbacken Raphael Guerreiro som imponerande under EM har också anslutit.

ANNONS

Sedan mot slutet av transferfönstret kom de två största värvningarna den här säsongen. De två tyska landslagsmännen André Schürrle och Mario Götze la Dortmund ut totalt €52 miljoner på för att locka till Westfalenstadion. Schürrle imponerande i premiären mot Mainz och verkar ha hittat hem under Tuchels styre. Vi vet alla om potentialen i Götze och om han återfår sitt självförtroende kommer han att bli en tillgång i den här truppen.

Totalt åtta nyförvärv blev det och det är åtta spelare som alla ser väldigt spännande ut. Spelare med enorm potential som på sikt alla kan bli riktiga vinnare för klubben. Då har Dortmund sedan innan, trots några stora tapp, en stabil grund att stå på med spelare som Julian Weigl, Marco Reus och Pierre-Emerick Aubameyang bland andra som vi vet håller hög, hög klass i Bundesliga och fortsatt kommer att imponera.

ANNONS

Mitt stora frågetecken kring Dortmund är hur lång tid det kommer att ta för Tuchel att få ihop sitt nya lagbygge. Många spelare är unga, andra har inte varit förstaalternativen i sina lag och kommer att behöva tid på sig att komma in i det. Det blandat med att man har Champions League att tänka på gör att jag är osäker på om Dortmund kommer att kunna leverera på samma sätt som förra säsongen. På sikt är jag däremot övertygad om att vi talar om flera succéer.

Därför tror jag att Dortmund kan se sig själva förbisprungna av Leverkusen den här säsongen. Jag tror att man kommer att gå miste om några poäng här och där just på grund av de nya förutsättningarna samt att man behöver jobba ihop laget mer än vad man behövde förra säsongen. Jag tror att det här blir ett lite svagare år för Dortmund i Bundesliga, för att komma tillbaka nästa år starkare än vad man har varit tidigare. En Champions League-plats känns given, men jag tror att andraplatsen blir svår att försvara.

ANNONS
Publicerad 2016-09-01 kl 09:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto