Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Förluster som mot Leipzig kommer ske igen för det nybyggande Dortmund

Twitter: @atnilsson

När Dortmund ställs mot en nykomling i Bundesliga är frågan aldrig om Dortmund ska vinna, utan hur mycket Dortmund ska vinna med. Men i helgen var det inte så. För RB Leipzig är inte som andra nykomlingar. Och Dortmund är inte det Dortmund som vi känner igen sedan tidigare. Något som vi kommer att bli varse om flera gånger den här säsongen.

Dortmunds tränare Thomas Tuchel har många små egenheter och ett enormt kontrollbehov. Till exempel är han extremt noggrann med vad han stoppar i sig, något spelarna blivit medvetna om efter att han dragit in beställningarna från en lokal italiensk pastarestaurant som klubben tidigare använde sig av. Han har satt upp nya kameror på träningsanläggningen för att kunna analysera saker i minsta detalj.

ANNONS

Det senaste i mängden av förändringar Tuchel har gjort är att upp till två gånger i veckan flyga in meditationsexperten Ulrich Bauhofer från München för att hjälpa sina spelare motverka stress och lära sig uppnå så djup avslappning som möjligt, vilket även komplimenterar den sömnrådgivning spelarna redan får. Det är rent praktiska saker Tuchel förändrat.

En annan egenhet som Tuchel har är att han i stunder när det går bra för hans lag inte för ofta låter hyllningarna gå för långt för att undvika uppblåsta egon, och när det går dåligt gör han motsatsen och försöker istället tala om det i positiva ordalag. Förlusten mot Leipzig (0-1 efter ett sent insläppt mål) var inget undantag.

”Vi behöver just sådana stressituationer”, förklarade Tuchel efter matchen. Tuchel menade inte att Dortmund hamnat i en stressad situation i stort, ty det var endast en förlust i säsongens andra Bundesligaomgång, utan att det är den här typen av händelser som för samman ett lag, en lärande händelse som laget kan dra nytta av senare. ”Vi försöker fortfarande lära känna varandra.”

ANNONS

Förlusten som sådan var ett tecken på den integration som Tuchel behöver göra med sitt nya manskap och att det kommer att ta tid innan allting faller på plats. Om Dortmund under Tuchels första säsong i klubben genomgick en taktisk omstöpning, så genomgår klubben under hans andra säsong en personalmässig omstöpning som kommer att kosta poäng under säsongen.

Tuchels första säsong i Dortmund var strålande. Hans taktiska förändringar anammades av laget på ett imponerande sättet, bättre än många hade förutspått. Tuchel hade också fördelen av att han fått behålla lagets stomme. När Tuchels taktiska finjusteringar inte fungerade fanns det alltid en grund att stå på, mycket tack vare det jobb Jürgen Klopp gjort i klubben med spelarna som fortfarande fanns kvar till Tuchels förfogande.

Hade lördagens match mot Leipzig spelats förra säsongen är jag rätt säker på att Dortmund hade vunnit den, just för att lagets ryggrad hade kunnat kompensera upp för de brister som uppstått till följd av den nya integrationen.

ANNONS

Så kommer det inte att vara i år. Inför årets säsong står Tuchel inför ett större arbete då han måste bygga om mycket på nytt då ryggraden i stort lämnat. Det kostar att bli av med spelare som HummelsMkhitaryan och Gündogan. Hur lovande ersättarna än ser ut är det inte bara några kugghjul som byts mot några andra. Det är en hel struktur som måste omformeras för att passa in i sin nya tillvaro, vilket kommer att ta sin tid.

I lördags såg vi ett Dortmund i utveckling. Det gnisslade i samarbetet spelarna mellan och såg okoncentrerat ut. En spelare som Julian Weigl, som förra säsongen framstod som säkerheten själv med bollen, såg ut som om han knappt hanterat en boll med fötterna de senaste månaderna. Weigl var inte ensam. De flesta spelarna i Dortmund begick enkla misstag och verkade svårt fångna i sina egna tankar. Dortmund var inte dåliga, men det var inte det Dortmund som vi blivit vana att se.

ANNONS

Och det är helt okej.

För Dortmund är på väg in i en ny fas. En fas där det finns oändliga möjligheter och en gigantisk potential. Något inte minst Thomas Tuchel är medveten om och det är därför han inte är alltför orolig över förlusten mot Leipzig. För det är inte i år som Dortmund kommer att vara som bäst. Tuchel vet att hans lag kommer att förlora ”onödiga” poäng till följd av spelarförändringarna. Men på sikt kommer hans Dortmund vara bättre än tidigare upplagor av Dortmund.

Troligen lär den här typen av förluster ske flera gånger på vägen, men Tuchel och Dortmund behöver inte vara mer bekymrade än nödvändigt. För att parafrasera Karin Boye så är det ju klart att det finns ett mål och mening med färden, men att det är resan som är mödan värd. Och förlusten mot Leipzig var precis en sådan lärdom som det nya Dortmund kommer att dra nytta av vid vägs ände.

ANNONS
Publicerad 2016-09-12 kl 15:41

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto