Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kimmich kan bli nästa stora klubbikon

Twitter: @atnilsson

En bättre start i Champions League hade Bayern München inte kunnat få. 5-0 i den första gruppspelsmatchen mot FK Rostov och ett rejält avstamp mot titeln. Bland alla stjärnor på Allianz Arena var det den unga guldgossen Joshua Kimmich som glänste allra mest.

För ett år sedan var Joshua Kimmich en ung talang som ingen riktigt hade koll på. Steget från RB Leipzig till de tyska rekordmästarna verkade gigantiskt och förväntningarna var låga i München. Det hade redan funnits en drös med unga, hoppfulla talanger som kommit och vänt för att de inte klarat av steget hos Tysklands största klubb. Fansen förväntade sig inte att Kimmich skulle vara annorlunda.

ANNONS

Idag är Kimmich en av Tysklands mest omhuldade spelare. Det har varit en osannolikt snabb resa där Kimmich tagit klivet från talangfull i 2. Bundesliga till tongivande i EM på tolv månader. En resa som ytterst få, om någon, förutspått då han många gånger ansågs för fysiskt vek för att kunna hävda sig på högsta nivå.

Med sina 176 centimeter och 70 kilo är Kimmich ingen reslig figur som sätt skräck i sina motståndare. Han har aldrig varit en av de storväxta i sina lag, aldrig stått på lagfotona utan placerats längst med händerna vilandes på knäna. Kimmich har en kort, slimmad figur som inte på något sätt kan misstas för att vara ett muskelknippe.

Men vad Kimmich saknat i form av fysisk existens har han alltid kompenserat i form av intelligens genom att hela tiden försöka ligga steget för sina motståndare. Ungdomstränare har vittnat om en spelare vars spelförståelse alltid legat i topp, att han varit tekniskt begåvad men framför allt att han haft en enormt driv att nå långt. En spelare som hållit sig till tider, inte varit ute med kompisarna sent på kvällarna utan alltid skött om sitt eget hus och hållit sig till reglerna.

ANNONS

Efter att ha fostrats i VfB Stuttgarts framgångsrika ungdomsakademi och senare trimmats till ett proffs av Leipzigs framgångsrika bygge var steget till Pep Guardiola perfekt. För vem om inte Pep hade förmågan att av småväxta, tekniskt skickliga spelare med stor spelförståelse få fram världsstjärnor?

Under Guardiolas guidning växte Kimmich fram till en av fjolårets stora utroptstecken i Bundesliga. Kimmich spelade både på mittfältet men vikarierade även som mittback och imponerande så pass mycket att Joachim Löw tog med honom till EM där han klev fram som förste högerback att lyckas fylla Philipp Lahms stora skor.

Till Bayerns redan dödliga konkurrens på mittfältet anslöt Renato Sanches i somras och med Carlo Ancelotti vid rodret, var det många som undrade hur Kimmichs status i Bayern skulle påverkas. För Ancelotti räknade inte Kimmich som ett alternativ som mittback och med högerbackarna Lahm och Rafinha var han inte tänkt där heller.

ANNONS

Igår visade Kimmich att hans chanser till speltid på mittfältet borde vara stora. För andra gången den här säsongen fick Kimmich kliva in från start i Bayerntröjan och imponerande under sina 90 minuter på planen. Alltid spelbar, hela tiden på språng mellan offensiv och defensiv för att vara tillgänglig för sina medspelare. Det var Kimmich som var den erfarne spelaren som Bayern skulle förlita sig på för att behålla initiativet i matchen, en roll han omfamnade med ett otroligt lugn.

Vad Kimmich har är förmågan att göra ett stort jobb i det tysta. Han befinner sig på rätt platser, öppnar upp ytor för sina medspelare genom att själva dra iväg och har en otäckt bra förmåga att dyka upp där bollen är. Något som inte minst syntes igår när han nätade två gånger, den ena gången genom att bryta in i straffområdet och styra in Douglas Costas inlägg och den andra gången genom att nickskarva in Franck Ribérys frispark.

ANNONS

Kimmichs mentalitet är något som också talar till hans fördel i framtida laguttagningar. Än så länge har inte backat för någon uppgift. Må det vara att spela på mittfältet eller försvaret i Bayern München, eller att agera högerback i landslaget – han har hoppat in i uppgifterna med huvudet före, helt oberörd av de stora scenerna och imponerat trots att han fått spela i ovana positioner.

Igår var han Bayerns stora stjärna på planen, blott 21 år gammal. Det var länge sedan vi talade om en sådan ung stjärna i Bayern, tankarna går till Thomas Müller och David Alaba, för det är en klubb som ofta stjälpt unga talanger som ska ta de sista stegen mot toppen. Men Kimmich är inte som andra talanger, och det är något som Bayern måste ta vara. För det är en spelare som på sikt mycket väl kan bli nästa stora klubbikon.

ANNONS
Publicerad 2016-09-14 kl 10:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto