Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tuchel hemmadebuterar på den stora scenen

Twitter: @atnilsson

Den första säsongen var framgångsrik. Thomas Tuchel förde Dortmund till en av sina bästa säsonger någonsin, dock uteblev titlarna. I år får han möjligheten att testa sina kunskaper på allra högsta nivå: nämligen i Champions League.

Det har gått fort för Thomas Tuchel. För lite drygt ett år sedan var han nykomlingen som skulle föra arvet vidare av en tränare som personifierat hela Borussia Dortmund. Tuchel själv hade inte prövats mer än i Mainz och även om hans rykte var fläckfritt och lovande, så fanns det fortfarande några orosmoln huruvida han skulle kunna klara av jobbet som tränare för en av Tysklands största klubbar.

ANNONS

Att följa självaste Jürgen Klopp var en av de svåraste uppgifterna som många kunde tänka sig. Klopp hade kommit till ett utslaget Dortmund, som med nöd och näppe överlevt ekonomiskt och stod inför ett Sisyfosarbete. Till skillnad från Sisyfos lyckades Klopp peta stenen över berget och mer därtill. Han blev en förlängd del av Dortmund där hans personlighet och attityd formade en hel förening.

Under Klopps tid i Dortmund återvände man till den stora scenen där klubben ställdes mot kvällens motståndare Real Madrid vid ett flertal tillfällen. Inte minst minns många semifinalmötena 2013 som slutade med att Dortmund gick till final, där Robert Lewandowski gjorde fyra mål hemma på Westfalenstadion. Och supportrarna har goda minnen av hemmamöten mot Real Madrid, de senaste tre har slutat i seger för tyskarna.

ANNONS

Under sju års tid pågick den stora förändringen och det var Tuchels jobb att ta vid där Klopp hade lämnat. Den förändringen i sig, från en bångstyrig och impulsiv tränare till en kall och beräknande tränare, var nästan en större förändring än den som skett i Dortmund under Klopps styre. Det enda som egentligen band samman de två tränarna var att de hellre bar träningskläder än kostym vid tränarbänk.

Trots de stora skillnaderna lyckades Tuchel att förvalta Jürgen Klopps arv väl. Med lagets styrka i omställningsspelet och den höga pressen, gav Tuchel Dortmund ytterligare en dimension med ett grundspel som utgick ifrån ett väloljat passningsspel och positionsspel. Istället för att erövra bollen och gå på attack behöll Dortmund bollen mer och försökte under längre perioder av bollinnehav bryta ned motståndarna.

ANNONS

Resultatet var övertygande även om titlarna uteblev. Tvåa i Bundesliga med rekordmånga insamlade poäng, final i DFB-Pokal och framför allt var man återigen den största utmanaren i Tyskland till Bayern München. Något som inledningen av den här säsongen, utöver ett litet snedsteg mot RB Leipzig (0-1), vittnat om kommer att fortsätta.

Men allting var inte felfritt under Tuchels första säsong. I de matcher när han ställdes mot Pep Guardiola och Bayern lyckades Dortmund inte övertyga. Inte heller i Europa League blev det någon större framgång, där kritiken i efterhand lyftes mot Tuchels matchcoachning i dubbelmötet mot Klopps Liverpool där Dortmund häpnadsväckande åkte ur trots tre måls överläge.

Den förlusten ligger dock bakom Dortmund och vibbarna inför kvällens möte är positiva. På de senaste fyra tävlingsmatcherna har Tuchels mannar radat upp fyra segrar med en målskillnad på 20:2. Trots de många förändringarna i truppen under sommaren ser det nya Dortmund riktigt bra ut. Nyförvärven har tagit till sig Tuchels idéer snabbare än väntat och Dortmund spelar stundtals en bländande fotboll där kreativiteten visar sig få sin rätta sida.

ANNONS

Matchen ikväll mot Real Madrid blir en av de största matcherna i Thomas Tuchels tränarkarriär. Det är första gången någonsin han står vid tränarbänken på hemmaplan under en Champions League-match och det mot den klubb som vunnit titeln flest gånger. Det är få uppgifter som kan mäta sig med den och det är nu Tuchel kommer att ställas på prov och på allvar bevisa varför han är en av världens just nu mest omhuldade tränare. Och det i kostym. Bara en sån sak.

Edit: Ber om ursäkt för att jag skrev att det var debut i Champions League, naturligtvis är det “endast” hemmadebut.

Lyssna gärna på Bundesligapodden som jag gör tillsammans med Andreas Holm och Filip Wollin! Nytt avsnitt ute idag!

Publicerad 2016-09-27 kl 11:41

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto