Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Gündogan nyckelspelare i Löws nya bygge

Twitter: @atnilsson

Efter ungdomsåren i Bochum, utvecklingsåren i Nürnberg och genombrottet och etableringen i Borussia Dortmund tog Ilkay Gündogan i somras klivet till England och Manchester City där han nu ska blomma ut till en skinande världsstjärna, en av de bästa inom sitt gebit i en klubb vill erövra allt i sin väg.

Vägen till City har varit långt ifrån en enkel sådan. Gündogan har flertalet gånger drabbats av skador som hållit honom borta från planen. Skadorna gjorde också att steget utomlands troligen kom senare än vad som var tänkt. För mittfältaren var länge jagad, men möjligheten till flytt försvann när den ena efter den andra skadan dök upp.

ANNONS

Kanske var det bäst så för Gündogan. Hans avslutande tid i Dortmund visade att han har alla möjligheter att nå den absoluta toppen. Så länge han får hålla sig skadefri och frisk, så finns där alla förutsättningar för att Gündogan ska växa fram till en vital del i sin nya omgivning i nordvästra Englands.

Skadorna har också bidragit till att Gündogans landslagskarriär inte tagit fart så som många trodde. Sedan debuten i oktober 2011 har det endast blivit elva insatser, varav sex av dessa har varit i 90 minuter. Men på grund av skadorna har tiden aldrig funnits där för förbundskaptenen Jogi Löw att införliva Gündogan som en viktig del i sitt lag.

Även konkurrenssituationen har varit en stor anledning till att Gündogan fått hålla sig utanför startelvan. I spelare som Bastian Schweinsteiger, Sami Khedira och Toni Kroos så har Löw haft sina säkra kort på mittfältet som oftast fått och tagit chanserna när de dykt upp. Nu är Schweinsteiger borta och en lucka har öppnat upp sig för Gündogan.

För Löw är Gündogan en spelare som kan bli nyckeln till framgång. Till skillnad från sina konkurrenter har Gündogan flera unika förmågor, inte minst hans förmåga att kunna luckra upp försvar genom intelligenta löpningar och passningar. En förmåga som hade kommit väl till pass under sommarens EM där det tyska anfallsspelet ofta körde fast i kompakta försvar.

ANNONS

Kroos är en given del i startelvan. Men Khediras vara eller icke-vara har många gånger kommit på tal, inte minst för att han också varit skadedrabbad. Och med ett tyskt lag som vill dominera tillställningar kommer Gündogans mer kreativa spelstil bättre till pass än vad Khediras gör, även om Khedira i sina bästa stunder är en oerhört kompetent spelare som tillför i defensiven.

Men i Gündogan kan Löw hitta sina nya motor på mittfältet. Spelaren som går mellan försvar och anfall, länkar ihop spelet och gör tyskarna ännu mer svårlästa och kreativa. En lucka som Schweinsteiger lämnat efter sig (dock såg vi inte mycket av det under sommarens turnering). En lucka som Gündogan till 100%, om inte mer, kan fylla.

Under Pep Guardiolas vingar är det också troligt att Gündogan kommer att bli en mer komplett spelare. Därmed också mer användbar för Löw. Så förutsatt att Gündogan håller sig frisk, vet jag att Gündogan kommer att växa fram till en nyckelspelare i Löws landslag. Alla ingredienser finns där och han behövs.

ANNONS
Publicerad 2016-10-07 kl 15:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto