Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

FC Köln är utmärkt exempel på hur en välskött klubb ska fungera

Twitter: @atnilsson

Hur ofta hör vi inte om klubbar som ska ”jobba långsiktigt”? Klubbar som hela tiden sänder ut budskap om att just deras verksamhet är lite bättre än de andras. Det handlar om att andas självförtroende, visa upp några spännande värvningar, gärna ha bra publiksiffrorna och sitta på en tränare som ska kunna leverera positiv och resultatmässigt bra fotboll.

Naturligtvis är det bekvämt när det fungerar, för det är i framgång som allting flyter, men så fort det dyker upp motgångar brukar fasaden falla lika snabbt som Rivaldo under VM 2002. Vindarna vänder snabbt, klubbarna tar hastiga beslut och vips så är allt snack om långsiktighet borta och utbytt mot det kortsiktiga

ANNONS

I Tyskland finns det många exempel på när långsiktighet har bytts till kortsiktighet. Det finns ett exempel som sedan några år tillbaka gör ett ypperligt jobb och i mitt tycke och som är själva definitionen av hur långsiktighet borde se ut. Och det exemplet hittar vi i den klubb som vann den första säsongen av Bundesliga någonsin 1963/64 – det vill säga FC Köln.

Sedan några år bedriver den klassiska klubben FC Köln ett fantastiskt jobb med att återetablera sig själva som en av Tysklands större klubbar. Från att ha varit ett svänggäng, en jojo mellan Bundesliga och 2. Bundesliga, har klubben sakta men säkert tagit steg från den osäkra tillvaron till att vara en klubb att lita på som håller till på säker mark i den högsta serien.

Det första steget på vägen var att ta in sportchefen Jörg Schmadtke. En gång målvakt i rivalklubben Fortuna Düsseldorf, så gjorde sig Schmadtke känd som sportchef i Alemannia Aachen och senare i Hannover 96. Just i Hannover hjälte Schmadtke till och var delaktig i att klubben nådde upp i Europa, men efter bland annat en schism med tränaren Mirko Slomka fick Schmadtke lämna klubben.

ANNONS

Köln var inte sena på att kontakta Schmadtke. Bara månader efter han lämnat Hannover skrev Schmadtke på som sportchef och klev in inför säsongen 2013/2014. Då hade Köln åkt ur Bundesliga och Schmadtkes första uppgift blev att hitta en ersättare till tränaren Holger Stanislawski som bad om att få avsluta sitt kontrakt i förtid.

Och här kom nästa nyckelfigur upp. För i Peter Stöger hittade klubben den perfekte tränaren för att föra klubben tillbaka till Bundesliga. Den oansenlige österrikaren hade precis fört Austra Wien till mästartiteln i österrikiska Bundesliga och sålde sig inte billigt. Köln betalade hela €700 000 samt gav bort alla intäkter för en träningsmatch mellan klubbarna för att få loss den eftertraktade tränaren.

Valet visade sig omedelbart vara det rätta. Stöger klev in, gjorde Köln till en maskin som stod för en enormt stark defensiv som endast släppte in 20 mål under hela säsongen, ett nytt rekord för 2. Bundesliga. Köln spelande en intelligent och pragmatisk fotboll utifrån sina förutsättningar och det gav resultat.

ANNONS

Sedan uppflyttningen 2014 har arbetet fortsatt i samma anda. Duon Schmadtke och Stöger har tillsammans arbetat för att hitta rätt spelare till sitt lagbygge. Mentalitet och inställning har gått före allt annat, samtidigt har Köln flyttat upp flera talangfulla spelare som gjort bra ifrån sig. En kombination som har visat sig framgångsrik.

Köln slutade 12:a under sin första säsong under Stöger i Bundesliga och den placeringen förbättrades förra säsongen då klubben slutade 9:a. Årets säsong har inletts i samma positiva känsla. Efter sex omgångar har Köln fortfarande inte förlorat någon match och placerar sig på fyra efter tre vinster och tre oavgjorda, endast poäng bakom tabelltvåan Hertha Berlin.

Under åren har Stöger och Schmadtke varit noggranna med att tona ner förväntningarna bland fansen för att inte hamna i pressade situationer. Trots de sportsliga framgångarna har huvudet aldrig flugit iväg, en känsla som även etablerat sig i klubbens styrelserum. Det har bidragit till en lugn tillvaro för alla i klubben som kan se hur Köln växer sig starkare och starkare.

ANNONS

Det är svårt att sia om var Köln till slut kan hamna. I år bör en plats ut i Europa finnas inom räckhåll. Oavsett hur det slutar är Köln just nu det mest lysande exemplet inom tysk fotboll på hur en välmående och välskött klubb kan fungera. En klubb som inte faller för de fällor som uppstår och som inte låter självkänslan fara iväg till följd av framgångarna. Det går inte annat än att vara imponerad och fascinerad, flera år borde följa deras exempel.

Publicerad 2016-10-13 kl 16:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto