Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Fascinerande hur lite tränarbytena har givit

Fyra tränarbyten har gjorts i Bundesliga under hösten. Tre av dessa som nu har varit med en så pass lång tid i sina klubbar att det går att bedöma effekten av bytet. Och resultatet är rätt talande: tränarbytena har hittills givit lite.

ANNONS

I gårdagens Kicker hade tidningen satt siffror på vad jag själv länge trott; det vill säga att effekterna av höstens tränarbyten har varit relativt små i form av resultat. Varken i Hamburg, Bremen eller Wolfsburg har vi sett några större positiva förändringar från det att bytena skett och där vi kan se tendenser till det, i Ingolstadt, är det fortfarande för tidigt att bedöma.

Om vi börjar i Werder Bremen där Viktor Skripnik byttes ut efter tre omgångar mot den oerfarne U23-tränaren Alexander Nouri kan vi se att det rent statistik har varit en förbättring. Under Nouri tar Bremen fler poäng (0,89 per match / tidigare: 0,0), man gör fler mål (1,44 per match / tidigare: 0,67), skapar fler chanser och löper mer per match.

Problemet är att även om det har skett en förbättring, så är siffrorna långt ifrån övertygande. Vilket säger en hel del om hur dåligt det gick för Bremen under Skripniks ledning. Bremen släpper fortfarande in fler mål än vad man gör, vinner färre närkamper än tidigare, poängsnittet ligger i nivå med klubbar som åker ur och dessutom är ration kring chanser per mål sämre.

ANNONS

Enkelt sagt går det att konstatera att även om bytet av tränare i Bremen har bidragit till en förbättring, så är den dels marginell och dels så är Bremen fortfarande för dåliga för att kunna lyfta i tabellen. Ja, Bremen har dragits med skador, men även om spelare skulle återvända så krävs det ett stort lyft för att klubben kunna se sig själva distansera sig från en tänkbar och trolig bottenstrid.

Några mil bort i Hamburg byttes Bruno Labbadia ut efter fem omgångar, han ersattes av Markus Gisdol som räddade Hoffenheim från nedflyttning ett par säsonger tillbaka. Gisdol var för övrigt ett alternativ i Bremen när Skripnik gick. Likt fallet Nouri kan vi i Hamburg se en statistisk förbättring i form av fler målchanser, fler mål och ett bättre poängsnitt.

Den offensiva kraften har dock bidragit till att Hamburg under Gisdol blivit sämre i defensiven. Hamburg släpper in fler mål (2.43 per match / tidigare: 2.00) och motståndarna skapar i snitt 8 chanser mot Hamburg per match mot tidigare 5. Dessutom vinner Hamburg färre närkamper än tidigare.

ANNONS

De negativa siffrorna i defensiven är i sig inte överraskande, det limmar med Gisdols syn på fotboll. Däremot är det mer eller mindre så att det Hamburg har förbättrat rent offensivt, det har jämnat ut sig med hur man har försämrat sig rent defensivt. Summa summarum: Hamburg står mer eller mindre och stampar på samma ställe som man gjorde innan Gisdol tog över.

Den största negativa förändringen av tränarbytet hittar vi hittills i Wolfsburg där Valerien Ismael fick hoppa in på tränarposten efter att klubben gjort sig av med Dieter Hecking. Ett inte helt okontroversiellt byte eftersom att Ismael misslyckades kapitalt under sin korta period i FC Nürnberg och inte hade meriterna på sin sida för att lyfta detta jobbet.

Det visar sig också i statistiken. Under Ismael lägger Wolfsburg mer kilometer under sig per match, man gör fler mål per match och har en bättre ratio när det kommer till skott som resulterar i mål. Det är dock de enda tre punkterna där Wolfsburg förbättrat sig, i övrigt har man endast gått i negativ riktning. Wolfsburg tar färre poäng, släpper in fler mål, skapar färre chanser, vinner färre närkamper etcetera etcetera.

ANNONS

Med andra ord finns det ytterst få argument till varför man i dagsläget skulle positionera sig positiv till bytet av tränare i Wolfsburg. Det finns helt enkelt inte många argument för det. Mario Gomez har visserligen börjat göra mål, men de flesta sakerna utöver det har gått i negativ riktning och även om det inte såg bra ut under Hecking, så var det statistiskt bättre.

Nu ska fotboll inte mätas genom statistik alla gånger. Men det är en indikator på i vilken riktning lagen är på väg och i de här fallen är det tydligt att tränarbytena under hösten har givit ytterst liten positiv effekt. Den enda som kan vara undantagen från den regeln, är Maik Walpurgis i Ingolstadt som ännu är för tidig att bedöma.

Publicerad 2016-12-02 kl 13:54

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto