Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En match där resultatet inte spelar roll - båda tränarna lär få gå

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Inför säsongen var både Borussia Mönchengladbach och VfL Wolfsburg kandidater för platser ute i Europa. Efter drygt halva säsongen kan vi konstatera att även om möjligheten fortfarande lever, ser det ytterst svårt ut för någon av klubbarna att uppnå dessa. Det är därför båda klubbarna inför den stundande januaripausen funderar på att byta tränare för att ge sig själva chansen.

När bollen rullar igång vid 20.00 ikväll kan det vara sista gången som André Schubert och Valerien Ismael ser sina lag dra igång 90 minuter av fotboll. Båda tränarna nämligen ligger helt klart i farozonen för att få lämna sina jobb efter att resultaten inte gått deras väg.

Om vi börjar i hemmalägret för kvällen, Mönchengladbach, kom André Schubert in förra hösten efter att Lucien Favre avgått. Favre, som nu gör storsuccé i Nice, hade inlett med fem raka förluster och såg inte sig själv som rätt man för att vända trenden. Det var inte första gången.

Mönchengladbach hade vid flertalet tillfällen övertygat Favre om att bli kvar trots tränarens egna tvivel, men den här gången kunde klubbens sportchef Max Eberl inte återupprepa den bedriften. Favre lämnade och med det också ett stort tomrum efter sig. Flera framgångar, etablering i toppen av Bundesliga hade gjort Mönchengladbach till en klubb att räkna med och Favre själv till en tänkbar tränare i Bayern München på sikt.

Annons

In klev André Schubert som arbetade i ett av klubbens ungdomslag. Schubert hade ingen större meritlista att vittna om, men var det logiska valet i stunden. Efter inledning med 6 raka segrar på 6 matcher hade alla glömt bort Schuberts tillkortakommande på meritlistan. Han blev klubbens långsiktiga lösning.

Denna bild bekräftades också när klubben så sent som i september förlängde Schuberts kontrakt till 2019. Trots lagets katastrofala (sportchefen Eberls egna ord) facit på bortaplan var Mönchengladbach övertygade om att Schubert var mannen för framtiden.

Tre månader senare ser det ut som om tiden har runnit ut för Schubert. Klubbens form har varit oroväckande dålig, poängen har inte rullat in och anfallsspelet har varit under all kritik. Detta har fått Eberl att inse att den framtida vägen kanske är utan Schubert. En genomgående analys väntar under spelpausen och det finns indikationer på att klubben kommer att söka sig om efter en ny tränare, oavsett kvällens resultat.

Annons

Det ryktas om att ersättaren hittas i mannen som under hösten fick lämna kvällen motståndare, Dieter Hecking. Den 52-årige tränaren är inte någon visionär, tvärtom är han en realist ut i fingerspetsarna. Men sett till de lediga namnen på tränarmarknaden är det få som slår realisten Hecking på fingrarna.

Heckings ersättare i Wolfsburg, Valerien Ismael, står också under rejäl granskning efter att hans inledande veckor på jobbet inte givit den önskade effekt. Den före detta mittbacken kom han, likt Schubert, in från ett av klubbens ungdomslag men Ismaels inledande facit är långt ifrån lika bra.

Fem matcher in har Ismael en seger, en oavgjord och tre förluster som facit. Ett poängsnitt på blyga 0,8 per match är till och med lägre än vad föregångaren Hecking hade. Wolfsburg har långt ifrån kanaliserat sin energi under den nye tränaren och rent statistik presterar klubben på många fronter sämre än tidigare.

Annons

Ismaels position har också försvagats rejält efter att Wolfsburg gjort sig av med sportchefen Klaus Allofs. Allofs hade Ismael som spelare under sin tid i Werder Bremen, tog med sig honom till Wolfsburg där Ismael fick rollen som tränare. Det var också Allofs som tog beslutet att ge Ismael chansen i a-laget som tränare.

Med Allofs borta har Ismaels starkaste bundsförvant försvunnit och med någon form av garanti för en fortsättning. De dåliga resultaten kompenseras inte längre upp av en vän på rätt sida innanför styrelseväggarna, nu står Ismael själv där och när Wolfsburg planerar en nystart är det inte många som tror att Ismael kommer att kunna genomföra den.

Om det finns mycket som talar för att Schubert får lämna Mönchengladbach, finns det om möjligt ännu mer som talar för Ismael i dagsläget. Ersättaren tycks redan ha pekats ut i David Wagner, som Wolfsburg kommer behöva köpa loss från Huddersfield, och om inte han kommer in finns det ytterligare namn som står över Ismaels på listan.

Annons

Därför är kvällens match på många sätt både intressant och underlig. För det är en match där tränarna med stor sannolikhet för sista gången står vid sidan av planen för dessa klubbar. Det spelar troligen ingen roll vad matchen slutar, för deras dödsrunor verkar redan vara skrivna.

Publicerad 2016-12-20 11:19

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto