POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Dags för Weinzierl att få Schalke att vinna

Följ mig på Twitter: @atnilsson

För er som följt mig under de senaste åren är ni medvetna om att jag har haft en fäbless för att höja upp Schalkes möjligheter inför varje säsong. Många gånger har jag sett Schalke som en outsider, alla gånger har jag sagt att de ”har något på g”. I år var inget undantag utan jag var, och är fortfarande lika övertygad om att det finns något hos Schalke som gör dem till en intressant outsider.

Just inför den här säsongen tyckte jag att det fanns några extra kryddor till mitt årliga tips. En ny sportchef i Christian Heidel kändes helt rätt för klubben. Han hämtades in från Mainz där han gjort ett fantastiskt jobb i över två decennier. Inget exotiskt arbete på något sätt, men Heidel lyckades med att hjälpa klubben upp i Bundesliga och etablera dem på högsta nivå.

Detta helt utan att något större risktagande. Mainz spenderade aldrig mer pengar än vad klubben hade. Heidel hittade fynd lite här och var, både för planen och för tränarbänken. Lewis Holtby, André Schürrle, Jürgen Klopp, Thomas Tuchel med flera har alla gått igenom Heidels Mainz. Han vågade chansa och i många fall föll det väl ut, vilket ledde till framgångar och senare intäkter när dessa fynd lämnade för större uppgifter.

Den trygghet som Heidel förmedlat i Mainz trodde jag skulle passa ett kaotiskt Schalke perfekt. Till viss del har han lyckats lugna ner sin nya omgivning. Det är inte lika många rykten, negativa rubriker som tidigare. Trots att det funnits kritiska röster har det inte alls eskalerat på det sätt som vi varit vana vid att se tidigare år. Den här säsongen har nog varit en av de medialt sett lugnaste i Schalke under de senaste säsongerna.

Samtidigt misslyckades han med att sätta de perfekta förberedelserna inför säsongen. För med bara dagar kvar av sommarens transferfönster uppstod viss panik, vilket gjorde Heidel tvungen att agera mer än vad han nog önskat sig. Bentaleb, Konoplyanka och Stambouli dök alla upp under de sista dagarna vilket kastade om hela truppstrukturen och till viss del borde ha givit oss (speciellt mig) varningssignaler inför säsongen.

Utnämnandet av Markus Weinzierl som tränare såg jag också som ett bra sådant. Han hade gjort ett fint jobb i Augsburg. Jobbat med små resurser där, lyckats få ut väldigt mycket av ett material som på pappret inte var mycket för världen. Få hade nog kunnat förutspå att lilla, lilla Augsburg skulle kunna nå Europa League bland alla de namnkunniga lagen som finns i Bundesliga. Men Weinzierl lyckades med det konststycket, vilket fick flera konkurrenter att höja på ögonbrynen och vilja locka över honom.

Det var Schalke som lyckades och duon med Heidel och Weinzierl kändes perfekt för Schalke. Vana vid små resurser, nu med möjlighet att bygga upp en större klubb med större resurser. 22 omgångar in har Schalke samtal ihop 27 poäng. Det finns nio matcher i förlustkolumnen, endast sju i vinstkolumnen. Jämfört med förra säsongen (då flera såg Schalke som ett sjunkande skepp), ligger de betydligt sämre till idag.

Åtta poäng har Schalke upp till Europa League-platserna just nu. Att de ska kunna upprepa förra årets femteplats känns idag inte särskilt troligt. Dels för att avståndet upp till femteplatsen är stort (tio poäng), dels för att andra förväntade topplag som haft det svårt har börjat röra på sig i snabbare hastighet uppåt i tabellen än vad Schalke gör och har bättre utgångslägen.

Den allra största anledningen till att de lär får svårt att hinna ikapp är att Schalke känns som ett splittrat lag. Det ser inte särskilt bra ut den här säsongen. En majoritet av matcherna jag har sett med Schalke har inte givit mig ett intryck av ett lag på väg åt rätt håll. Förra veckans hemmamatch mot Hoffenheim var ett tecken på det. Schalke gjorde ett tidigt ledningsmål, men lyckades inte kapitalisera på det förmånliga utgångsläget. Tvärtom, de spelade destruktivt och fick väldigt lite gjort. Matchen slutade 1-1, men Hoffenheim hade gott och väl kunnat vinna matchen med lite extra tur,.

Weinzierl har inte alls lyckats med att sätta någon tydlig prägel på laget. Trots ett bättre spelarmaterial än i Augsburg, ser hans nuvarande lag sämre ut än de han tidigare haft. Det är oroväckande för Schalke. Hade André Breitenreiter suttit kvar vid rodret, hade han fått sparken vid det här laget. Likaså Roberto Di Matteo, eller den högst bespottade Jens Keller (som idag gör ett bra jobb i Union Berlin) hade aldrig kommit så här långt in på säsongen med de här resultaten.

Då sitter Weinzierl på ett rätt bra material skulle jag påstå. Ett av de bättre Schalke har haft under de senaste säsongerna. Fährmann, Höwedes, Goretzka, tidigare nämnda nyförvärv med flera är inga duvungar och jag tror det finns flera tränare där ute som skulle jubla över möjligheten att få träna dagens Schalke. Dessutom tror jag att många av dessa potentiella tränare skulle kunna få ut betydligt mer av laget än vad Weinzierl får idag.

Ikväll är det match mot ett Borussia Mönchengladbach som en omedelbar effekt sedan Dieter Hecking tog över. Schalke måste vinna matchen för att ha någon chans på Europaplatserna, vilket är långt ifrån en enkel uppgift. Men oavsett så måste Weinzierl få sitt lag att vinna matcher, uppvisa en potential som är värd att bygga vidare på. För så som det ser ut idag, så är jag långt ifrån övertygad om Weinzierl är värd att satsa vidare på. Vilket jag aldrig, aldrig trodde att jag skulle säga. För Schalke hade faktiskt något på gång.

 

Publicerad 2017-03-04 kl 13:36

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå