POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Svårt att se att några ska kunna rubba topp 4-klubbarna

 Följ mig på Twitter: @atnilsson

Med elva omgångar av Bundesliga kvar, det vill säga drygt en tredjedel, börjar det så sakta dra ihop sig för avgörande strider både i botten och i toppen. Sett till förväntningarna inför säsongen har många lag överraskat, inte minst i toppen. Där befinner sig i dagsläget fyra klubbar på platser ut i Europa som jag inför säsongen inte hade trott skulle ligga där.

Jag pratar naturligtvis om RB Leipzig, 1899 Hoffenheim, Hertha Berlin och Eintracht Frankfurt. Dessa fyra klubbar har alla överpresterat i mina ögon och jag är positivt överraskad över att de fortfarande hänger kvar i toppen. Även om de två sistnämnda har haft en tung start på våren och poängskörden avtagit.

Hertha har idag 37 poäng och placerar sig som femma i tabellen. Frankfurt ligger sexa, två poäng bakom med sina 35 poäng. De skaffade sig under hösten utmärkta positioner för att nå ut i Europa, inte minst för att många av de tilltänkta topplagen hade sina egna bekymmer och därför halkade efter i tabellen.

Varken Hertha eller Eintracht har lyckats kapitalisera på sitt positiva utgångsläge. Huvudstadslaget har visserligen tagit 7 poäng på de senaste fem matcherna (sjua i formtabellen) och försöker att fäkta emot. Men frågan är om de kommer att lyckas hålla undan i slutändan. Jag trodde att erfarenheten som samlades (i en nästan identisk situation) förra säsongen, men de ser ut att gå in i samla fälla igen.

Frankfurt är formsvagast i hela ligan tillsammans med Darmstadt sett till de senaste fem matcherna. Fyra förluster och en seger har Eintracht på sitt konto. Skadeproblem har förstört för den förhållandevis tunna truppen som Niko Kovac lag har till sitt förfogande. Att Frankfurt dessutom dragit på sig flest antal röda och gula kort har inte hjälpt situationen.

Jag tror att Hertha och Eintracht kommer att få svårt att behålla sina positioner. Inte bara för att de resultatmässigt tappat. Utan också för att en klubb som Borussia Mönchengladbach (32 poäng) har börjat röra på sig. Mönchengladbach tror jag utan tvivel kommer att hitta ikapp båda klubbarna och knipa en plats till Europa League nästa säsong. Gladbach är formstarka, ser ut som ett helt nytt lag under Dieter Hecking och levererar vecka efter vecka.

Dessutom lever jag fortfarande i tron av att antingen Bayer Leverkusen (30 poäng) eller Schalke 04 (27 poäng) kan komma att göra en ordentlig avslut och knipa en av platserna. Det finns oerhört mycket potential i båda dessa lagen och även om utgångslägena inte är ultimata, ser jag fortfarande att de kan plocka drygt två tredjedelar av de 33 poäng som finns kvar att spela om.

Inte heller ska formsvaga FC Köln (33 poäng) som har flera nyckelspelare på väg tillbaka från skador. Även Mainz (29 poäng) kan komma att blanda sig i kampen. Freiburgs (33 poäng)  möjligheter räknar jag bort, även om de självklart fortfarande har chansen. Det som talar emot dessa lagen är i mina ögon att de inte riktigt har spetsen och varit ojämna under säsongen.

I min värld är det Europa League-platserna som är up for grabs, det är där striden kommer att ske i den övre halvan. För om jag utgår ifrån att Hertha och Frankfurt kommer att tappa, så kan jag inte se någon annan klubb hinna ikapp de klubbarna som ligger i toppen just nu. Champions League-platserna känns mer eller mindre säkrade för de fyra klubbarna som ligger i toppen.

Bayern München är självklara. RB Leipzig kanske dippar något, men har redan samlat ihop tillräckligt med poäng för att det inte ska vara något bekymmer. Borussia Dortmund ser ut att gå med sin peak den här säsongen. Hoffenheim har skaffat sig ett fördelaktigt utgångsläge som jag inte tror att de kommer att tappa. Dessutom befinner de sig fyra i formtabellen och uppvisar inte några större tendenser på att stort tapp är på väg.

Visst, det finns 33 poäng kvar att spela om och mycket kan hindra ändras. Hade det varit starkare lag på Europa League—platserna hade jag kunnat se det hända. Men så som det ser ut idag så ser jag inte någon större chans för en förändring. Utan troligen får både Hoffenheim och RB Leipzig möjligheten att för första gången i klubbarnas historia spela i Champions League nästa säsong. Vilket nog ingen förutspått inför säsongen.

Publicerad 2017-03-10 kl 13:11

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå