POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Kimmich kan bli Ancelottis och Bayerns stora dilemma

 Följ mig på Twitter: @atnilsson

Han var utropstecknet som kom från RB Leipzig till Bayern München och tog alla med storm. Joshua Kimmich gick på dryga året från att vara en av 2. Bundesligas bästa spelare till att etablera sig i Tysklands största klubb, ta en plats i Joachim Löws landslag och vara given som högerback i EM.

Få, om någon, hade förutspått den utvecklingskurvan på Kimmich. Möjligtvis var Pep Guardiola medveten om potentialen hos sitt nyförvärv sommaren 2015, men att den lärde mittfältaren skulle ta sådana kliv både på den positionen och som försvarare kunde knappast spanjoren ha anat. Men Kimmich överraskade alla gång på gång med sitt mogna spel och sin vilja att lära sig.

Sett till säsongen var det inte förvånande att det länge ryktades att Guardiola ville ha med sig Kimmich till Manchester City. Någonstans är det troligt att utgå ifrån att Kimmich inte ha nått dit han är idag utan Guardiola som tränare. Deras relation tycktes vara mer än den mellan en tränare och en spelare. Något som till viss del bekräftades när Guardiola efter en match mot VfB Stuttgart sa att han såg på Kimmich ”som sin son”.

Om förra säsongen var en fenomenal genombrottssäsong har årets säsong inte varit alls lika spektakulär för Kimmich. Under hösten fick han sina chanser (vilka han tog), men under våren har 22-åringen endast spelat dryga 300 minuter. Mestadels har Kimmich fått sitta på bänken och göra korta inhopp. Vilket tänt nytt liv i ryktena om att City ska vara intresserade av att locka till sig den talangfulle tysken.

Under Carlo Ancelotti har Kimmich inte åtnjutit samma behandling som han gjorde under Guardiola. Den italienske tränaren har valt att satsa på de mer erfarna korten. Något som inte minst visade sig i bortamatchen mot Arsenal, där Rafinha gick före Kimmich som ersättare till Lahm som missade matchen till följd av en avstängning. Detta trots att klubben flera gånger nämnt Kimmich som den troligaste ersättaren klubblegendaren Lahm.

I sak är det inget nytt att Ancelotti valt den vägen. I sina tidigare klubbar har gjort sig känd som en tränare som inte roterar särskilt mycket och är en tränare som satsar på de mer rutinerade korten. I Bayern har det inte varit annorlunda och det är till följd av det som Kimmich har hamnat i kläm. När valet stått mellan honom och mer erfarna spelare som Rafinha, som Xabi Alonso eller andra har Ancelotti uteslutande valt det mer erfarna kortet.

Det här kan bli till ett dilemma för Bayern – och för Ancelotti. För även om klubben visste vad som väntade när italienarens valdes som ersättare till Guardiola, så hade flera i klubbledningen nog hoppats på en viss förändring hos Ancelotti när han väl hamnade i Bayern. Många i ledningen har räknat Kimmich som en del av framtiden, som en ny Müller eller Alaba. En ung landslagsman, tysk dessutom, med stor potential som kan komma att bli ledande figur i klubben i ett årtionde framöver.

Men Ancelotti är den han alltid har varit och frågan många ställer sig nu: är det vad Bayern söker? Många insåg att risken var att Ancelotti skulle köra på inslagna spåret och satsa på de mer etablerade spelarna. Men Bayern ser sig själva inte vilja gå den vägen fullt ut. Till stor del för att det är en dyr väg att värva in färdiga spelare, men också för att klubben (inte minst Uli Hoeneß) vill ha spelare i laget som fansen ser som mer eller mindre klubbutbildade och ”Bayernfierade”. Spelare som fansen kan relatera till. Spelare som utgör en långsiktig grundstomme i laget.

Med Ancelotti vid rodret ser den visionen inte ut att vara genomförbar. För italienaren verkar inte vilja gå den vägen. Och Kimmich kommer inte vilja sitta på bänken i en alltför lång framtid, även om han själv är klok nog att inse att en karriär inte alltid går spikrakt uppåt.

Med Alonso och Lahm borta till sommaren öppnas två positioner upp där Kimmich kan kliva in och ersätta. Han ser sig själv som mittfältare, men är öppen för tanken att spela som högerback. Enligt flera insatta källor verkar dock Ancelotti i dagsläget inte se Kimmich som en lösning för någon av de luckor som lämnas.

På mittfältet ser tränaren Vidal eller Thiago som alternativ av flytta bak i planen, samt att Javi Martinez kan användas mer i den defensiva mittfältsrollen. Som högerback kan nyförvärvet till sommaren Sebastian Rudy finnas i tankarna, samt att Rafinha finns kvar och att Bayern fortfarande har dörren öppen för ytterligare ett nyförvärv till den platsen.

Kimmich hamnar återigen i kläm och om han i sommar inte får den status, den bekräftelse från Ancelotti han vill ha kan han mycket väl tänka sig att lämna för mer speltid. Då blir det helt plötsligt ett problem för klubbledningen. För att sälja Kimmich är det sista klubben vill göra i dagsläget, för det vore att släppa en del av sin framtidsvision som just nu byggs upp där kronan på verket är den snart färdigställda ungdomsorganisationen med nybyggd akademi i närheten av Allianz Arena.

Om Ancelotti väljer att inte ge Kimmich en viktigare roll till kommande säsong, kommer sommarens stora fråga i Bayern inte handla vilka spelare som ska värvas in, utan om en ny tränare bör hämtas in. Något som till viss del redan diskuteras idag får en tro. Det tisslas och tasslas nämligen om Julian Nagelsmanns namn nämns allt oftare i korridorerna på Säbener Straße. Kanske är det så att Bayern redan nu börjat fundera på ett eventuellt tränarbyte för att försäkra sig om att framtidsvisionen inte förändras.

Publicerad 2017-03-13 kl 16:12

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå