Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Framgångarna till trots - inte övertygad om att Nouri är rätt man för Bremen

Adam Nilssons Tysklandsblogg

3-0 hemma mot Schalke. Werder Bremen går från klarhet till klarhet under en vår som varit imponerande på alla sätt och vis. De har tagit fjärde mest poäng under våren, en mindre Borussia Dortmund och Hoffenheim sedan ligan satte igång vårsäsongen i januari. Bara fyra färre än vad Bayern München har plockat under samma period.

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Det är bara att lyfta på hatten åt den poängskörden. Det fanns flera som trodde att Bremen skulle börja plocka fler poäng än tidigare, men få förutspådde det här lyftet under våren.

Sett till de offensiva krafterna fanns där förhoppningar. Max Kruse, Serge Gnabry och Claudio Pizarro var ändå spelare som det gick att förvänta sig lite extra av och som skulle kunna göra den där skillnaden som behövdes. Få andra klubbar i botten av ligan kunde visa upp en sådan lista av offensiva namn.

Men defensiven såg ut att sakna den där riktiga nivån för att klara av spel i Bundesliga. Precis som tidigare säsonger i Bremen saknades stabiliteten, den taktiska disciplinen i försvarsspelet och målvakten Felix Wiedwalds facit gav långt ifrån något hopp om en rofylld vår med få insläppta mål för den nordtyska klubben.

Annons

För min del låg det absoluta största tvivlet på om tränaren Alexander Nouri var rätt man för Bremen i dessa sammanhang. Uppflyttad från klubbens U23-lag med ett magert facit, både som spelare och som ledare. Erfarenheten ett stort frågetecken med andra ord. Dessutom hade de inledande matcherna inte vittnat om några stora steg i rätt riktning med Nouri som tränare.

Klubbens sportchef Frank Baumann stod fast vid Nouri även när det blåste som allra snålast och det har han gjort rätt i. För trycket ökade betänkligt under en period och ryktena gick om att klubben började att se över andra alternativ. Redan från början ville klubben ha Markus Gisdol, men han valde rivalklubben Hamburger SV istället.

Förtroendet betalade sig dock tillbaka och Nouri har så här i efterhand gjort ett fantastiskt jobb. Bremen har fem poäng upp till Europa League-platserna. Visserligen är det bara sex poäng ned till kvalplatsen, men jag har svårt att tro att de grönklädda kommer att behöva oroa sig för det. Känslan är att Bremen är betydligt närmare att knipa en Europaplats än att klappa ihop och få kvala.

Annons

En stor anledning till förändringen är för mig Thomas Delaney. Mittfältaren som värvades in från FC Köpenhamn har varit en fantastisk tillgång för Bremen redan från första stund. En pådrivare på mittfältet som styrt upp ett bångstyrigt lag. En spelare som kommit in utan något mentalt förlustbagage utan kommit från en extremt välmående tillvaro i Köpenhamn. Hans del i vårens framgångar är vital.

Bremen har något riktigt bra att bygga vidare på till kommande säsong. Där klubben redan har Ludvig Augustinsson klar och av vad det verkar, så kommer ingen av de mest namnkunniga spelare att lämna laget. Det betyder att alla förutsättningar finns där för att ta ytterligare steg. Kanske till och med kunna utmana om de Europaplatser som jag inte tror att man kommer hinna hinna ikapp i år.

Jag är långt ifrån övertygad om Alexander Nouri är rätt tränare att göra det dock. Hans kontrakt går ut till sommaren, klubben har inte velat förlänga det ännu. Det ger sportchef Baumann och de andra möjligheten att sondera terrängen. Leta efter tänkbara alternativ som skulle kunna vara bättre lämpade än den nuvarande tränaren att föra klubben till nästa nivå. För i min värld är Nouri inte den mest lämpade.

Annons

Visst har han gjort det bra på sistone. Så såg det ut även för företrädaren Viktor Skripnik som stod för en minst lika imponerande debutsäsong som tränare när han fick hoppa in efter en katastrofal höst. Men det blev aldrig mer än en lyckosam säsong för Skripnik. Han saknade förmågan att göra något mer av laget när det, och inte bottenstrid, var huvuduppgiften. Jag tror inte heller Nouri besitter förmågan.

Bremen har chansen att förändra och hade jag suttit i en ledande position där hade jag tagit den. Delaney var ett kap från FCK, Augustinsson lär vara det med – varför inte plocka tränaren Ståle Solbakken också? Han lyckades inte riktigt i Köln, men jag tror att han har lärt sig mycket sedan dess och i Bremen skulle han få mer andrum i en lugnare miljö. Norrmannen är för mig ett mycket intressant kort som inte skulle backa för möjligheten.

Annons

Däremot tror jag inte det är särskilt sannolikt att vi får se en förändring på tränarpositionen i Bremen till kommande säsong. Det är en form av önsketänkande från min sida. Det vore rätt makabert att göra sig av med en tränare som gjort sådana resultat. Samtidigt, Baumann vågade stå fast vid Nouri när det som blåste som mest. Bevisligen har han pondus nog att gå mot strömmen. Så en liten chans kanske det finns allt.

Publicerad 2017-04-04 22:24

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto